»

Razkrita napaka v Intelovih čipovjih, ASUS in Gigabyte že pripravljata programe za zamenjavo

vir: AnandTech
AnandTech - Napaka s krmilnikom 2. generacije SATA priključkov v Intelovih čipovjih serije 6 je odvisna od enega samega tranzistorja izključno v B2 steppingu čipovij, ki je bil obenem edini, ki se nahaja na matičnih ploščah na policah trgovin. Prejšnje, testne različice težav niso imele (odpravlja ga še prenovljen stepping B3, ki bo uradna zamenjava na popravljenih ploščah), obenem pa težaven tranzistor sploh ni potreben za pravilno delovanje SATA priključkov, saj gre za del zasnove, uporabljene iz prejšnjih generacij Intelovih čipovij. Sam tranzistor ima izredno tenko plast oksida na enih izmed vrat, za to tenko plast pa je obratovalna napetost, s katero se odpira in zapira med delovanjem...

14 komentarjev

Nov GPU - Volari

PC Stats - X: Volari?
Y: Da, novi grafični procesor tvrdke XGI.
X: XGI?
Y: Da, družba ustanovljena maja 2003. Morda vam več pove celo ime Xabre Graphics Inc.
X: Xabre ... da, da cenejši procesorji za nezahtevne uporabnike. Kaj niso bili ti od SiS-a?
Y: Da, res je. SiS Multimedia se je "odcepila" od SiS-a in postala XGI. Poleg tega pa je za seboj potegnil še Trident.

Sedaj, ko veste kakšno je ozadje, lahko govorimo naprej. Kot pravijo XGI, njihovi novi procesorji Volari ne bodo imeli nič skupnega s Xabri, saj ne bodo ciljali le na spodnji, cenejši del trga, temveč bodo izdelovali grafične kartice za vse sisteme in cenovne razrede (Trident XP5 procesor tudi za prenosnike). Na voljo bodo tri različice procesorja: V8, V5 (Ultra različici z višjo uro) in V3 - osnovna različica...

34 komentarjev

SiS najavil DDR400

The Register - SiS je predvčerajšnjim na svoj načrt za prihodnost dodal še na DDR400 temelječe Pentium 4 čipovje. Če pogledamo realno, je varno reči, da produkta še kar nekaj časa ne bomo videli. Tudi SiS ne daje nobenih končnih izjav o datumu izida, pravijo, da naj bi čipovje izšlo nekje v letu 2002. Seveda pa je jasno, da hoče SiS postati prvo podjetje, ki je najavilo DDR400, kot je prvo najavilo na DDR333 temelječo čipovje SiS645.

0 komentarjev

Rezultati

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč so nam izdali svoje prodajne rezultate, ki so jih dosegli v septembru. Po pričakovanju je na prvem mestu še vedno ECS, sledijo pa mu ASUS, Gigabyte, ter ostali manjši proizvajalci. Seznam je sicer malce nepopoln, saj manjka MSI, ki je eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč na svetu, za nekatere druge proizvajalce pa manjkajo nekateri podatki. Še zanimivost: kljub temu, da je Elitegroup še vedno največji proizvajalec po številu prodanih kosov, je ASUS po prihodku na 1 prodano ploščo še vedno nepremagljiv.

0 komentarjev

Nova plošča na SIS735

X-Bit Labs - Čeprav je SIS735 trenutno najhitrejši in eden izmed najcenejših naborov za AMD-jeve Athlon/Duron procesorje, sta ga na svoje matične plošče zaenkrat vgradila samo Chaintec in ECS. Vzrok za trenutno majhno zanimanje so predvsem nestabilne zaloge teh čipov, saj proizvajalci matičnih plošč takoj vse pokupijo. No, kljub temu pa pravi val teh izdelkov šele pripravlja. Med bolj zgodnjimi je trenutno Leadtek, ki ga poznamo predvsem po dokaj dobrih grafičnih karticah. Leadtekova plošča se bo imenovala WinFast 7350KDA in bo opremljena s 3 DIMM, 1 AGP 4x, 1 CNR in 6 PCI režami, ter 4 USB vtičnicami. Plošča bo ponujala tudi overclockerske nastavitve, kot so večanje FSB-ja v korakih po 1 MHz, nastavljanje mnogokratnika in Vcore, kar ji bo dalo malce prednosti pred ECS-jevo ploščo, pri kateri je treba za učinkovito navijanje namestiti modificirano verzijo BIOS-a. Upam, da bomo to ploščo videli tudi v Sloveniji....

3 komentarji

Plošče na SiS635/735 naboru

SIS - SIS je na svoj SiS635/735 ponosen kot le kaj, zato so se zaposleni odločili, da na svoji domači strani objavijo spisek matičnih plošč na teh dveh naborih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti. Najlepše izmed vsega tega pa je to, da se za ta dva nabora zanimajo tudi podjetja, kot so Gigabyte, ASUS in ABIT, kar pomeni, da tudi overclockerji ne bodo zapostavljeni. Da bomo navijali dobro, ni dvoma. Vprašanje je, če bomo navijali tudi poceni.

0 komentarjev

Mljask, mljask

Guru 3D - Na AMD forumu, ki je potekal na Japonskem, je SiS predstavil zmogljivosti svojega SiS735 čipa. Odkrito povedano, impresionirale so me (zmogljivosti namreč).
Kot veste, je na tržišču že mogoče dobiti DDR333 module (delujejo s hitrostjo 166MHz DDR= FSB 333). No, SiS je na tej predstavitvi pokazal, da se čipovje 735 počuti odlično pri takih hitrostih. Skupaj so sestavili RAM (ki podpira DDR333), procesor (za katerega nočejo izdati, da je šlo za navitega AMD-ja) in čipovje samo. Da bi bila slika še lepša so v AGP režo vtagnili še SiS grafično kartico in prokazali "ta popovno SiS ponudbo".

4 komentarji

ALi bo znižal cene svojim čipsetom za AMD procesorje

Tweakpc.de - ALi je napovedal, da bo v 3/4 leta močno znižal cene svojim čipsetom M1647 in M1649. S to potezo hoče doseči prevlado v Low-end tržišču. Tako naj bi videli osnovne plošče, za AMD procesorje, katerih cena naj bi znašala po komadu samo $50. Oba čipseta bosta morala tekmovati z KT266/ KT133x ter SiS735/SiS733 čipseti. Prav SiS se bo lahko pokazal pravi konkurent ALiju in še drugim proizvajalcem, saj so se njihova čipovja izkazala za zelo dobra in poceni.

1 komentar

Dobre novice

X-Bit Labs - Še pred izidom je SiS-ovo DDR čipovje SiS735 postalo zanimivo za računalničarje. Kaj bo šele, ko izide?
No, ne bo nam treba čakati dolgo, da bi ugotovili. SiS je namreč danes oznanil, da bo začel z masovno proizvodnjo čipovja. Kar je še lepše, že v avgustu ga bo začel razpošiljati proizvajalcem matičnih plošč. Ker pa še to ni dovolj, bodo prve SiS735 matične plošče dobavljive že istega meseca! To je na Japonskem in v Ameriki, seveda. Do nas bodo prišle verjetno proti koncu septembra, oziroma v sredini oktobra. Prve matične plošče na SiS735 bodo prišle iz Elitegroup-a, ASUS-a in Gigabyta.
SiS je zelo optimističen pri napovedih za prihodnost. Načrtuje namreč, da bo do konca leta s SiS735 (DDR) in SiS733 (PC133) osvojil 25% trga čipovij za AMD procesorje. Trenutno 90% trga nadzoruje VIA.

1 komentar

SiS735 plošče prihajajo...

X-Bit Labs - V SiS735 vezno čipovje polaga upe kar veliko potencialnih kupcev AMDjevih procesorjev. Čipovje dejansko ima nekaj zanimivih rešitev, poleg tega pa obljublja precej boljše performanse, kot dosedanja DDR vezna čipovja. No, ali je tako, bomo ugotovili kaj kmalu. Elitegroup je namreč najavil prvo matično ploščo, ki je zasnovana okoli SiS735. Gre za K7S5A2 model, ki bo najprej navdušil s kombinacijo DDR/SDR pomnilniških rež (plošča podpira ali 1GB PC1600/2100 DDR RAMa, ali 1GB PC100/133 SDR RAMa), poleg tega pa je opremljen tudi s 5 PCI, 1 AGP 4x, 1 AMR režami, ter 6 USB priključki. Seveda ne manjka niti integrirani AC 97 zvok, Elitegroup pa je s svojo Magic Setting tehnologijo poskrbel tudi za nas overclockerje (nastavljanje množilnika, zunanje frekvence, voltaž iz BIOSa). Na žalost v Sloveniji ni Elitegroup plošč, toda ne dvomim, da bo tudi kakšen izmed prisotnih izdelovalcev kmalu ponudil kakšno SiS735 ploščo. Komaj čakam......

0 komentarjev

SiS635/ SiS735

The Tech Zone - SiS je svojo slavo dosegel v času 486 procesorjev, ko je imel kar zavidljiv tržni delež. S prihodom Pentium procesorjev pa se je vse spremenilo. Na trgu chipsetov je začel dominirati Intel, SiS pa se je v upanju na boljše čase umaknil na low-end trg. SiS je do nedavnega proizvajal visokointegrirane rešitve, ki pa niso naletele na kak večji odziv. Problem je bila predvsem hitrost SiS-ovih chipsetov (do 30% padec zmogljivosti v primerjavi z nakaterimi Intelovimi chipseti). Izgleda, da so boljši časi tukaj, saj se SiS usmerja tudi na malce bolj zahtevne trge s svojima novima chipsetoma 635 in 735. Oba chipseta sta še vedno visokointegrirana - ATA/100 IDE kontorler, AC97 zvočna kartica, 2 USB kontrolerja, Ethernet in HomePNA in Firewire vmesnik. SiS v čip ni integriral grafike, kar lahko samo pozdravimo, saj je bila integrirana grafika ena izmed najpočasnejših. Kljub visoki integriranosti pa to ni vse, kar nam SiS ponuja novega. Odločili so se namreč, da v 1 čip združijo tako...

0 komentarjev

SiS 735 @ SocketA

Slo-Tech - Še en zanimiv test s SocketA strani, tokrat o novem SiSovem DDR čipovju za AMDjčke, SiS 735. O dotičnem čipovju se govori že kar nekaj časa, saj za izredno nizko ceno obljublja precej dobro integrirano DDR rešitev. Sam pa sem bil do SiSa kar malo skeptičen, saj podjetje ne velja za najbolj zanesljive in uveljavljene proizvajalce. Očitno so se odločili spremeniti svojo filozofijo, saj je novo DDR čipovje po besedah SocketAjevcev najboljše, kar se trenutno dobi za AMD procesorje. Sam njihovih ugotovitev ne bom komentiral, toda SiS je bil znan tudi po tem, da je v svoje izdelke vdeloval razne funkcije za goljufanje in podobno... Nikakor ne pravim, da je to slučaj pri novem DDR čipovju, toda ostajam pri svojem zdravem skepticizmu . Thnx slycer.

0 komentarjev

Proizvajalci se odločajo za SiS

X-Bit Labs - SiS, eden izmed tajvanskih proizvajalcev veznih čipovij, je lansko leto imel zelo velike probleme in tako nismo ugledali niti enega izmed novih napovedanih čipovij. No, podjetje je sedaj rešilo težave in že ponuja svoje proizvode. Kot smo povedali že nekaj časa nazaj, je glavno orožje SiSa cena in tako se njihova DDR SiS637 in SiS735 čipovja prodajajo za samo $27, kar je precej manj, kot stanejo konkurenčna čipovja. Njihova taktika je uspela, saj je že kar precej proizvajalcev najavilo proizvode z njihovim veznim čipovjem, prve pa bomo ugledali nekje na koncu drugega četrtletja tega leta. Ali je mogoče, da se bo SiS razvil v pravega konkurenta VIAi? Vse je odvisno od performans...

0 komentarjev

SiS in prihodnost

X-Bit Labs - SiS, eden izmed treh velikih neodvisnih proizvajacev veznih čipovij, je zadnje čase imel precej težav. Sam razvoj novih čipovij je sicer tekel po načrtu, toda performanse in proizvodnja sta zelo slabi. Večina težav izhaja predvsem iz konfliktov z UMCjem, ki bi moral proizvajati SiSova čipovja in tako je večina proizvodnje za leto 2000 propadla. Kakorkoli, sedaj SiS počasi zaganja svoje lastne proizvodne linije in pri podjetju upajo, da jim bo uspelo osvojiti svoj stari tržni delež. Tega so se lotili na precej neizviren, a učinkovit način: z znižanjem cen. Tako je cena njihovih SiS633 in SiS733 čipovij le $19, kar je precej malo glede na to, da dotični čipovji konkurirata i815EP in VIA KT133 čipovjem. SiS tako načrtuje prodajo 250.000 kosov do konca tega leta, vse pa je bolj ali manj odvisno od tega, ali jim bo tudi dejansko uspela masovna proizvodnja.

0 komentarjev