»

Nokia odpušča in seli vso proizvodnjo v Azijo

Nokiina tovarna na Finskem

New York Times - Nokia je spričo ogromne milijardne izgube v letu 2011 napovedala prestrukturiranje in rezanje stroškov, s čimer si želijo povrniti konkurenčnost in povečati dobičkonosnost podjetja. Domala klasičen primer iz neoliberalnih učbenikov je selitev proizvodnje iz dragih zahodnih držav na cenejši Vzhod, kar bo storila tudi Nokia, in odpuščanje.

Zaradi tega bodo v treh zahodnih tovarnah, in sicer na Finskem, Madžarskem in v Mehiki, odpustili 4000 zaposlenih in ukinili proizvodnjo mobilnih telefonov. V madžarskem Komaromu bo delo izgubilo 2300 izmed 4400 zaposlenih, v finskem Salu 1000 izmed 1700 zaposlenih in v mehiški Reynosi 700 izmed 1000 zaposlenih. Njihovo delo...

80 komentarjev

Sony Ericsson postal Sonyjeva podružnica

SonyEricsson - Kot smo napovedovali na začetku meseca, je Sony od Ericssona odkupil njegov polovični delež skupnega podjetja Sony Ericsson, ki proizvaja mobilne telefone. V ta namen bo odštel 1,05 milijarde evrov, so sporočili iz podjetja. Prevzem bo končan januarja 2012, če ne bo zapletov z regulatorji trga in delničarji.

Sony in Ericsson sta skupno podjetje ustanovila leta 2001, da bi povečala svoja tržna deleža na področju mobilnih telefonov. Sonyjev tržni delež je bil tako ali tako neznaten, Ericssonu pa se je tudi počasi zmanjševal. Povezava in skupni nastop sta bila v očeh podjetij način, kako negativni trend preobrniti. Sony Ericsson je sprva posloval dobro, leta 2007 so predstavili svoj prvi pametni telefon P1, a so se kmalu začele težave. Letos je v prvem četrtletju Sony Ericsson prvič po daljšem času posloval pozitivno, a so že v drugem kvartalu zaradi japonskega cunamija marca spet zabredli v rdeče...

9 komentarjev

Philips bo zaradi manjšega dobička odpuščal

Guardian - Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike in največji svetovni proizvajalec svetil, nizozemski Philips je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Zaradi hudega padca dobička, ki se je skrčil za 85 odstotkov, so napovedali množična odpuščanja.

V zadnjih treh mesecih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani prodaja povečala za šest odstotkov, a so skupni prihodki zaradi negativnih tečajnih razlik upadli za en odstotek na 5,4 milijarde evrov. Čisti dobiček se je z lanskih 448 milijonov evrov zmanjšal na 76 milijonov evrov, predvsem zaradi višjih stroškov materialov, tečajnih razlik, izgube iz nekaterih dejavnosti v ukinjanju in stroškov prestrukturiranja.

Philips je zato že napovedal, da bodo odpustili 4500 zaposlenih,...

44 komentarjev

Sony Ericsson zaradi cunamija z izgubo

engadget - Po vzpodbudnem prvem četrtletju, v katerem je Sony Ericsson ustvaril 15 milijonov dobička in prvič po dolgem času célo leto posloval pozitivno (to je bilo peto zaporedno pozitivno četrtletje), so v drugem četrtletju vnovič zabredli v rdeče številke. Glavni krivec za slab poslovni rezultat je potres s cunamijem, ki je 11. marca prizadel Japonsko in negativno vplival na proizvodnjo in prodajo.

V zadnjih treh mesecih je koncern Sony Ericsson, ki je v 50-odstotni lasti Sonyja in 50-odstotni lasti Sonyja, zabeležil 42 milijonov evrov čiste izgube (v enakem obdobju lani pa 12 milijonov evrov dobička). Denarni tok je bil negativen, saj je bilo odlivov za 577 milijonov evrov več kot prilivov, v tem kvartalu pa so si morali sveže izposoditi tudi 165...

3 komentarji

PayPal Ebayev vlečni konj

CNet - Ebay je objavil poslovne rezultate za tretji kvartal tega fiskalnega leta (ustreza pa prvemu četrtletju leta 2011), v katerem so poslovali uspešneje kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za 16 odstotkov na 2,55 milijarde dolarjev, dobiček pa je zrasel za petino na 476 milijonov dolarjev. Levji delež k temu je prispeval PayPal, ki je Ebayeva najuspešnejša storitev. Število njegovih uporabnikov se je povečalo za 16 odstotkov , njihov promet pa za osem odstotkov. V tem četrtletju je bilo namreč prek PayPala izvršenih za 14,5 milijarde dolarjev transakcij, prihodki iz tega naslova pa so zrasli za 23 odstotkov. Za celotno leto 2011 načrtujejo med 2,0 in 2,1 milijarde dolarjev dobička ob prometu 10,6 do 10,9 milijarde dolarjev.

29 komentarjev

Sony Ericsson skromno, a dobičkonosno

Guardian - Sony Ericsson je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2011. V teh treh mesecih so s prihodki v višini 1,1 milijarde evrov ustvarili 15 milijonov evrov dobička. Prihodki so v primerjavi z enakim obdobje leto pred tem nižji za 18 odstotkov, medtem ko se je dobiček znižal celo za 48 odstotkov. V tem času so se zadolžili za 375 milijonov evrov, skupno pa ima skupina 604 milijone evrov nezapadlih posojil. Gotovine imajo 599 milijonov dolarjev.

Prodali so 8,1 milijona izdelkov, kar je 26 odstotkov manj kot leto poprej. Edini kazalnik, ki je zrasel, je povprečna cena prodanega aparat, ki se je povzpela za pet odstotkov na 141 evrov. Skupno tako Sony Ericssonov tržni delež na področju pametnih telefonov znaša pet odstotkov...

10 komentarjev

Nokia z nižjim dobičkom in tržnim deležem

V zadnjem letu so delnice Nokie izgubile 14 odstotkov vrednosti.

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali pozitivno, a slabše od četrtletja poprej. Še sredi leta 2009 se je Nokia borila z visoko izgubo, medtem ko je bil zadnji predlanski kvartal pozitiven, saj je dobiček znašal 948 milijonov evrov. V zadnjem lanskem četrtletju se je dobiček skrčil na 745 milijonov evrov, kar je za 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2009. Prihodki od prodaje so se z 12 milijard evrov povečali na 12,7 milijarde evrov.

V Nokii so povedali, da se je njihov tržni delež na področju pametnih telefonov in netbookov znižal s 40 odstotkov na 31 odstotkov. Prav tako se je povprečna cena prodanega pametnega telefona znižala za 16 odstotkov na 156 evrov. Upoštevaje zadnja odpuščanja v razvojnem delu Nokie za Symbian obeti niso rožnati. Globalni...

15 komentarjev

Trg procesorjev okreva, Intel pridobiva

X-Bit Labs - Podatki o trgu procesorjev za prvo četrtletje tega leta, ki so jih zbrali analitiki pri International Data Corporation, kažejo, da trg še vedno okreva. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bilo prodanih 39 odstotkov več procesorjev, medtem ko je bila prodaja v primerjavi s predhodnim četrtletjem, tudi zavoljo božične nakupovalne sezone, za dobrih pet odstotkov nižja. Običajno je prvo četrtletje v primerjavi z božičnim skromnejše. Pridobival je Intel, AMD-jev je izgubljal.

Povprečna cena prodanega procesorja se je zvišala za 4,1 odstotka v primerjavi s kvartalom poprej, kar pripisujejo slabši prodaji Atomov in boljši prodaji dražjih enot. Tržni delež AMD-ja je za spoznanje upadel na 18,8 odstotka, medtem ko je Intel dobil pol odstotne točke in pristal pri 81 odstotkih.

IDC napoveduje, da bo letos trg procesorjev za računalnike zrasel za 15 odstotkov. Če se bodo zelo ugodni tokovi iz preteklega četrtletja nadaljevali, je pričakovati še nekoliko višjo rast.

20 komentarjev

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Transmeta z izgubo

X-Bit Labs -

Kalifornijska Transmeta Corporation, ki vam je verjetno poznana po svojih procesorjih Crusoe, ki so občutno varčnejši in hladnejši od današnjih procesorjev, se že dalj časa otepa rdečih številk. Žal ne preveč uspešno.

V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki od prodaje znašali dobrih pet milijonov dolarjev, kar je za slab milijon manj kot v prvem četrtletju in kar za dobra dva manj kot v enakem obdobju lani. Bolj zaskrbljujoč je podatek o izgubi, ki se je navkljub optimističnim napovedim povečala glede na prvo četrtletje. Pridelali so je je 22 milijonov dolarjev, kar je za dva milijona več kot v prvem četrtletju, a mnogo manj kot 35,6 milijonov, ki so jih pridelali v enakem obdobju lani. Podrobnejše informacije.

8 komentarjev