»

Prisluškovanje v zasebnem sektorju: Murdochov NOTW le vrh ledene gore

Guardian - Prisluškovanje je "in". Kot so nam razložili Snowden in njegovi predhodniki, tako NSA kot tudi britanska GCHQ in nemška BND sedijo na vseh večjih optičnih kablih in prisluškujejo vsemu internetnemu prometu, česar se pa ne da dobiti na ta način, pa dobijo direktno od ponudnikov telekomunikacijskih servisov (Prism). Dobljene podatke potem še veselo delijo med sabo. Američani naj bi to počeli tam od 2003/2004, Britanci zadnja tri ali štiri leta, Nemci dve. Kako daleč so s tem naši na glavnem ljubljanskem vozlišču v kleti pod Telekomovo stavbo v centru Ljubljane, še ne vemo. Ampak to so samo vlade. Prisluškuje si tudi zasebni sektor, v takšne ali drugačne namene.

Dve leti nazaj je v Veliki...

9 komentarjev

Začetek sodnega postopka v hekerskem škandalu v Veliki Britaniji

Dnevnik - Kot poročajo številni britanski mediji in pri nas Dnevnik, se je v Britaniji včeraj začel sodni postopek proti britanskemu tedniku News of the World, ki je v lasti znanega medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Sodni postopek poteka zaradi obtožb, da so novinarji omenjenega časnika od leta 2004 do 2006 vdrli v telefonske poštne predale znanih britancev in prisluškovali njihovim zvočnim sporočilom.

Proti časopisu je do sedaj tožbo vložilo več kot dvajset znanih Britancev, med njimi nekdanja laburistična ministrica za kulturo Tessa Jowell in nekdanji pomočnik namestnika predsednika vlade John Prescott, prisluškovali pa naj bi celo do 5000 osebam.

Hekerski škandal, kot ga poimenujejo, dodatno zapleta še dejstvo, da želi Murdoch izvesti prevzem TV postaje BskyB. Ker mu sodni postopek pri poskusu prevzema škodi, je Murdoch žrtvam prisluškovanja ponudil visoke odškodnine (20 milijonov funtov).

Policija je sicer aretirala že tri novinarje, časopis pa se je žrtvam prisluškovanja...

5 komentarjev

Plačljivo spletno časopisje

Znižanje deleža ob uvedni obvezne brezplačne registracije za londonski The Times.

vir: HiTechMODs.com
The Economist - S časopisi je vse narobe - upada kvaliteta pisanja, z roko v roki z njo vred naklada. Krivi naj bi bili blogerji oz. splet nasploh. Posledično časopisne hiše resno raziskujejo možnost, da bi spletno izdajo naredile docela plačljivo in s tem kaj zaslužile, če že mora iti vse na splet in pa nanj priključene mobilne pritikline.

Vodilni zagovornik plačljivega časopisja je Murdochov News Corp (londonski in newyorški Times, Wall Streat Journal, številni drugi). Londonski Times je že plačljiv, ameriški pa isto potezo načrtuje za naslednje leto in v slojeviti obliki. Zaenkrat ne gre preveč uspešno, ker že sama obveznost registracije (ne plačila) je sklestila branost za slabo polovico. Ampak Rupert vztraja, da so njegovi časopisi produkt strokovnega...

54 komentarjev

Vročitev sodnega naloga kar prek Twitterja

BBC - Ena izmed nevarnosti, na katere nas ves čas opozarjajo pri uporabi socialnih omrežij, je slaba preverljivost istovetnosti uporabnikov. Drugače povedano, uporabniku lahko le na besedo verjamete, da je res, za kogar se predstavlja. V Veliki Britaniji je moralo tako višje sodišče izročiti sodni nalog neznanemu uporabniku Twitterja, ki se je predstavljal kot znani desničarski bloger Donal Blaney, ki piše na svoji strani Blaney's Blarney.

Blaney bi lahko stopil v stik s sedežem Twitterja v Kaliforniji in zahteval, da uredijo stvar, a se je odločil za bližnjico. Ker britanski zakoni dovoljujejo, da se sodni nalogi vročajo tudi neosebno, to je na primer prek faksa ali elektronske pošte, je smiselno pričakovati, da bi šlo tudi prek Twitterja, kar je Blaney zahteval. Danvers Baillieu, odvetnik, ki je specializiran za tehnologijo, je potrdil ideje, da smejo sodišča pretehtati in dovoliti uporabo alternativnih tehnik vročitve, če klasične ni na voljo. Spomnimo, da je bil v Avstraliji pred...

24 komentarjev

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran...

2 komentarja

Tajno prisluškovanje NSA je nezakonito

ACLU - Zgodba glede domnevno nezakonitega prisluškovanja Američanom s strani NSA brez sodnih odredb (samo po ukazu predsednika) se je pričela razpletati.

Predvčerajšnjim je namreč zvezna sodnica iz Detroita Anna Diggs Taylor presodila, da je takšno početje protiustavno, saj nezakonito posega v pravico do zasebnosti in svobodo govora.

Sodni postopek je sprožila ameriška nevladna organizacija American Civil Liberties Union.

115 komentarjev