»

Finska Jolla (MeeGo) je tu

The Verge - Dočakali smo izid mobilnega telefona Jolla, ki je nastal na pogorišču Nokiinega operacijskega sistema MeeGo. Nokia N9 je bil namreč edini telefon, ki so ga Finci izdelali na tem sistemu, potem pa je bilo konec. Sprva je namreč Nokia nameravala MeeGo upokojiti, a je skupina nekdanjih inženirjev pri Nokii odšla na svoje, odprla podjetje Jolla in nadaljevala razvoj. Prvi izdelek so najavili maja letos, sedaj pa se je na Finskem začela njegova prodaja. V ostale države še pride.

Jolla sodi v srednji razred telefonov. Ima dvojedrni procesor Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8930) s taktom 1,4 GHz, gigabajt pomnilnika, 16 GB vgrajenega pomnilnika in razširitev s kartico microSD ter 4,5-palčni...

44 komentarjev

Samsung Galaxy Nexus

Še vedno ostaja precej droidov s starejšimi različicami.

vir: CNet
CNet - Danes zgodaj zjutraj sta Google in Samsung predstavila dolgo pričakovani telefon Samsung Galaxy Nexus (prej znan kot Google/Samsung Nexus Prime) s podporo za naslednjo različico Androida, Ice Cream Sandwich.

Najava bi morala biti že prejšnji teden na sejmu CTIA v San Diegu, a so jo potem predstavili za teden dni, iz spoštovanja Steva Jobsa. Nova napoved je bila objavljena kar na sveže registriranem twitter računu @android, ki ga je Google očitno uspel pridobiti...

72 komentarjev

Nokia nadaljuje odpuščanja in zapiranje tovarn

Techworld - Nokia se še vedno potruditi priti na zeleno vejo, za kar so že pred časom žrtvovali Symbian in MeeGo in se zatekli k Microsoftovemu Windows Phonu. Poleg že aprila napovedanih odpuščanj zaposlenih na projektu Symbian so te dni najavili nova odpuščanja in racionalizacijo poslovanja.

V nadaljevanju prestrukturiranja in preusmerjanja na Windows Phone bodo odpustili še 3500 zaposlenih. Od tega jih bo 2200 iz romunske tovarne v Klužu (ki je začela obratovati februarja 2008 po preselitvi iz Bochuma in bo zaprta decembra letos), saj bodo njihovo delo prevzeli Nokiini azijski obrati. Preostanek odpuščenih prihaja iz komerciale in logistike, kjer želi Nokia...

54 komentarjev

Intel si želi Nokiinih inženirjev

Nokiina ljubezen do operacijskega sistema je praktično izpuhtela

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Dobro znano dejstvo je, da se je Nokia odločila odpovedati svojemu Symbianu in ga sčasoma zamenjati z Microsoftovim Windows Phone 7, začenši konec letošnjega oz. v začetku prihodnjega leta. S to zamenjavo platforme je še pred koncem aprila pričakovano masovno odpuščanje Nokiinih zaposlenih, kjer naj bi bilo v razvojnem oddelku ogroženih kar 6.000 služb oz. 38 % delovne sile razvojnih oddelkov v Nokiinih centrih po svetu. Skupaj s Symbianom se bodo pri Nokii večinoma odpovedali tudi operacijskemu sistemu MeeGo, ki so ga razvijali skupaj z Intelom - MeeGo je nastal z združitvijo Nokiinega Maema in Intelovega Moblina, dveh na Linuxu osnovanih mobilnih operacijskih sistemov. Pri Nokii so sicer povedali, da bodo MeeGo še vedno razvijali kot garažni projekt in preizkušali nekaj zanimivih konceptov, a seveda ne bo...

3 komentarji

MWC 2011: Intel ostaja zvest platformi MeeGo

ComputerWorld - Čeprav je Nokia s prebegom k Microsoftovemu Windows Phonu 7 in napovedjo, da bodo izdali le en telefon z MeeGo, Intel postavila pred težko nalogo, ta ne obupuje nad platformo MeeGo. Tako je na konferenci Mobile World Congress 2011 zatrdil Intelov podpredsednik Renee James.

Lani na MWC sta Nokia in Intel družno predstavila nov operacijski sistem MeeGo, Linuxov derivat, ki da bo resen igralec na trgu pametnih telefonov. Leto pozneje se iz MeeGoja ni razvilo še ni nič konkretnega, Finci pa so ušli k Microsoftu. Analitiki ocenjujejo, da je Intel zaradi te poteze v hudi zagati s platformo MeeGo in vstopom na trg pametnih telefonov....

11 komentarjev

Bo v Nokii N9 Intelov Atom?

Odrešitelj v obliki spodobnega deleža mobilnega trga za Intel, Nokio in MeeGo skupaj?

vir: engadget
engadget - Mobilni telefoni danes skorajda izključno uporabljajo procesorje z arhitekturo ARM, a si Intel to močno želi spremeniti. Z združitvijo svojega mobilnega Linuxa (Moblin) v skupen projekt z Nokio (ta je donirala Maemo), iz česar je nastal MeeGo, so dobili potencialnega močnega partnerja. Pred združitvijo so bili pri Nokii sicer prepričani, da bodo tudi v mobilnikih z Maemom uporabljali na ARM-u osnovane procesorje Texas Instruments iz serije OMAP, a bi se to znalo spremeniti s predstavitvijo pravzaprav prvega mobilnika z operacijskim sistemom MeeGo.

Že dolgo vemo, da bo pri Nokii to vlogo nosil N9. Sprva naj bi bil splavljen še lani, a je prišlo do zamude v prvo letošnje četrtletje. Finski tehnološki časnik Prosessori...

28 komentarjev

Se Nokia ogreva za Windows Phone 7?

Nokie prihodnosti?

vir: PC World
PC World - Eldar Murtazin poroča, da so se pred dnevi predstavniki Nokie in Microsofta sestali in pogovarjali o tesnejšem sodelovanju, katerega rezultat bi bili Nokiini pametni mobilniki, ki bi namesto enega izmed hišnih operacijskih sistemov (MeeGo oz. Symbian) uporabljali Microsoftov Windows Phone 7. Takšne govorice bi sicer zlahka zavrgli, če jih ne bi začel Eldar Murtazin, ki je že velikokrat pravilno napovedal Nokiine poteze ter kot prvi predstavil obilico prototipnih naprav finskega mobilnega giganta, npr. N8, N900 ter še nekatere druge.

Uporabo Windows Phone 7 naredi nekoliko neverjetno Nokiino vztrajno zatrjevanje, da bodo uporabljali le...

28 komentarjev

Nokia prodala divizijo brezžičnih modemov

Prevzem ne pokriva le takšnih modemov.

vir: engadget
engadget - Pri Nokii so očitno popolnoma resni s svojimi namerami, da se vrnejo na vrh v svetu mobilnih telefonov, čeprav so v smislu tržnega deleža še vedno prav tam (vsaj v Evropi). Vseeno se njihova prednost iz dneva v dan topi predvsem na račun Applovega iPhonea in Googlovega Androida. Da je pot Symbiana bolj ali manj zaključena, vsaj za zmogljivejše telefone, so pokazali tudi z odločitvijo, da v prihodnosti močno razširijo nabor mobilnih telefonov z operacijskim sistemom MeeGo, ki je nastal po združitvi Nokiinega Maema z Intelovim Moblinom.

Še en korak k osredotočanju na mobilne telefone je

6 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev