»

Amazon kaznovan zaradi zavajanja potrošnikov

Slo-Tech - Nekako smo se že navadili, da prečrtanim cenam na razprodajah ni verjeti; stara cena je verjetno napihnjena, da je prikazan popust bolj impresiven. Podobno se dogaja tudi na internetu, zaradi česar je bil Amazon v Kanadi kaznovan z milijonom dolarjev. Glede na Amazonove dobičke je globa bolj simboličnega pomena, a pomembna je njena sporočilna vrednost, da se vsega pač ne sme.

Kanadski urad za varstvu konkurence je po dveletni preiskavi dosegel dogovor z Amazonom, da zaradi zavajanja potrošnikov plača milijon dolarjev kazni. Problematične so bile primerjalne cene dobaviteljev, ki jih je Amazon prikazoval poleg svojih cen. Seveda so bile primerjalne cene zelo visoke, da je bila Amazonova cena videti kakor odlična kupčija, tudi kadar je šlo za povsem normalno...

25 komentarjev

Izšel novi Kindle Paperwhite

ZDNet - Amazon je uradno predstavil novega Kindla, ki jim je na splet ušel že nekaj ur pred uradno predstavitvijo (kar so odkrili naši sosedje), tako da niso imeli druge možnosti, kot ga tekom dneva dokončn razkriti. Prihaja Kindle Paperwhite druge generacije.

Z novim Kindlom niso izumljali tople vode, temveč ga najpravičneje označimo kot evolucijo starega e-bralnika. Ne prinaša prestresljivih novosti, temveč stopenjsko izboljšavo starega. Zaslon s tehnologijo E-Ink ima boljši, večji kontrast kakor stari, procesor je močnejši (sedaj Freescale 1 GHz), osvetlitev je predrugačena, da je očem prijetnejša, izboljšali so tudi zaznavanje dotikov.

V njem najdemo tudi programske novosti. Najprej...

82 komentarjev

Foursquare in skupinsko nakupovanje

Foursquare stavi predvsem na veliko bazo obstoječih uporabnikov in ponudnikov storitev.

vir: CNet
CNet - Mobilna "check-in" storitev Foursqure, ki postaja že prav nadležno popularna tudi v Sloveniji [1], se bo lotila še posla s skupinskim nakupovanjem, kjer neko podjetje ponudi znaten (tudi 50%) popust, če se predhodno najde dovolj kupcev. V branži je sicer že precej konkurence - od pionirja Groupon, ki se pripravlja na rekordno 25-milijardno izdajo delnic, LivingSocial, pa do Google Offers, Facebook Deals ter seveda lokalnih klonov, kot sta naša BigDeal.si in 1nadan.si.

Foursquare se je odločil razširiti obstoječo rešitev specials (posebne ponudbe), ki lastnikom lokalov, restavracij in drugih podjetij omogoča nagrajevanje najbolj zvestih...

8 komentarjev

Neodvisni pisatelj prodal milijon izvodov za Kindle

Slashdot - Pisatelj kriminalnih romanov, John Locke (podobnost imena z junakom iz Losta in angleškim političnim filozofom iz 17. stoletja je zgolj naključna), je postal šele 8. član druščine Kindle Million Club, tj. kluba pisateljev, ki so uspeli prodati že več kot milijon izvodov za bralnik Amazon Kindle. Njegova posebnost je, da je prvi neodvisni pisun na tem seznamu - vse svoje knjige je objavil sam...

30 komentarjev

Prihaja Kindle za $114 + oglasi

Kindle med počivanjem. Namesto slik velikih pisateljic in pisateljev bodo prikazane posebne ponudbe strani Living Social.

vir: CNet
CNet -

Amazon je sinoči najavil cenejšo različico Kindla s ceno 114 dolarjev (ali 25 dolarjev manj od sedanjih 139 dolarjev). Na voljo bo od začetka maja in sicer zgolj v Wi-Fi verziji, njegova posebnost pa bo prikazovanje oglasov namesto ohranjevalnika zaslona.

Oglase bo zagotovilo podjetje Living Social, konkurent strani za skupinsko nakupovanje GroupOn (glej tudi slovenski BigDeal.si), ki jo je Amazon konec lanskega leta kupil za 175 milijonov dolarjev. Prvotne ponudbe se...

24 komentarjev

Amazon presegel 10 milijard dolarjev prihodka

Nadvse uspešen Kindle 3 - a kakšen je uspeh točno?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Amazon je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordne prihodke, ki so prvič v zgodovini podjetja presegli 10 milijard ameriških dolarjev. Znašali so kar 12,95 milijarde dolarjev, 36 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (9,52 milijarde dolarjev), kar pa je bilo celo pod pričakovanji finančnih analitikov. Čisti dobiček je za konec lanskega leta znašal 416 milijonov dolarjev, 8 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (384 milijone dolarjev). Vseeno najpomembnejši podatek Amazonovega finančnega poročila za zadnje četrtletje lanskega leta niso odlični finančni rezultati, temveč številke, ki so povezane z njihovim e-bralnikom Kindle.

Še vedno ni jasna točna številka prodanih primerkov, čeprav je izvršni direktor Amazona Jeff Bezos...

3 komentarji

Microsoftov dobiček za polovico višji

Gibanje cene delnice Microsofta v zadnjem tromesečju

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so za podjetje iz Redmonda vzpodbudni. Zabeležili so prihodke v višini 16 milijard dolarjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Povišal se je tudi njihov dobiček, ki je znašal 4,5 milijarde dolarjev, kar je 48 odstotkov več kot lani in rahlo nad pričakovanji analitikov.

Eden najbolj zaslužnih za pozitiven rezultat je Windows 7, ki je izšel lani. Do danes so prodali že več kot 175 milijonov licenc zanj. Samo iz programa Windows so pridelali 4,5 milijarde dolarjev prihodkov in 3 milijarde (dve tretjini celotnega) dobička. Uspešna je bila še poslovna enota, kamor sodi Office, ki je ob pobranih 5,3 milijarde dolarjev zbrala 3,3 milijarde dolarjev dobička. To nujno pomeni, da so na nekaterih področjih...

2 komentarja

Kindle najbolj vroč artikel pri Amazonu

Prodajna uspešnica

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Imeti najbolje prodajan izdelek v svojem oddelku oz. celo na celi spletni trgovini je, v primeru večje spletne trgovine, brez dvoma poseben dosežek. Še večji je ta dosežek, če govorimo o največjem med največjimi, dobro poznanem Amazonu, ki se mu zdaj brez dvoma smeji do ušes. Najbolje prodajan artikel na njihovi spletni trgovini je bil v novembru prav njihov bralnik e-knjig, Kindle. Temu dosežku je brez dvoma botrovala mednarodnizacija bralnika, ki ga je od jeseni končno mogoče kupiti tudi izven ZDA, skupaj z elektronskimi izdajami knjig zanj. Nekateri zlobni jeziki bi se lahko spotaknili...

3 komentarji

Amazon rešil zaplet z oddaljenim brisanjem knjig

CNet - Kratka osvežitev spomina: Amazonu je uspel pravi PR-fiasko, ko so julija kupcem knjig Živalska farma in 1984 le-te na daljavo pobrisali z njihovih Kindlov. To so storili brez vnaprejšnega opozorila, knjige so enostavno izginile, kupcem pa so vrnili kupnino. Razlog bi naj bil spor z založnikom, saj Amazon ni imel ustreznih pravic za tovrstno distribucijo knjig. Zgodba je dobila epilog.

Slaba publiciteta je slabša kot nobena publiciteta, zato se je Amazonov izvršni direktor Jeff Bezos v e-pismu lastnikom Kindla opravičil. V sporočilu je poudaril, da je bila njihova rešitev problema neumna, nepremišljena in povsem v nasprotju s siceršnjimi smernicami podjetja. Lastniki nesrečnih knjig imajo sedaj možnost bodisi brezplačno naročiti nove verzije bodisi prejeti darilni kupon ali ček v vrednosti 30 dolarjev. Še več, Amazon je obljubil, da bodo kopije vrnjene skupaj z opombami, s čimer se gotovo želijo znebiti tožbe dijaka.

13 komentarjev