»

Linux prihranil Amazonu miljone

100si - Na pogovorih s Securities in Exchange Commissionom, je Amazon zatrdil, da so uspeli znižati stroške, ki so povezani s tehnologijo za približno 25%, iz $71 miljonov na $54 miljonov dolarjev. Znižanje stroškov pa je bilo pripisano predvsem Amazonovi selitvi na na Linuxu postavljeno tehnološko platformo, ki uporablja cenejšo infrastrukturo, kot tudi vsesplošnemu znižanju cen pri podatkovnih in telekomunikacijskih storitvah zaradi prevelikih zmogljivosti na trgu. Klik!

1 komentar

Cene rama višje jeseni?

več strani - Kot pač vsi vemo, so cene pomnilniških modulov v zadnjih mesecih izjemno padle. Razlog je bil predvsem v manjšem povpraševanju in s tem kopičenje zalog. V juniju ter juliju so se tako cene ramov nekako normalizirale. Proizvajalci pričakujejo v 4. četrtini leta višje cene rama. Predvsem zaradi večjega povpraševanja po njih. Tako naj bi cene v septembru in oktobru narasle. Da do tega pride, bo Hyundai ali Hynix Semiconductor v kratkem zmanjšal proizvodnjo DRAM modulov za 20%. Kaj se pričakuje od drugih proizvajalcev, je bilo povedano že v prejšnjih novicah. Vendar pa se bo sigurno tudi Samsung odločil za podobno potezo. S temi potezami hočejo proizvajalci doseči neko ravnovesje med povpraševanjem in ponudbo. Le-to pa bi dosegli nekako septembra ali oktobra. Po tem pa bo trajalo še kake 4-6 mesecev, da se bo prodala zaloga. Samo za informacijo. Micron ima zaloge za približno 10 tednov, kar pomeni, da lahko zadovoljuje potrebe povpraševanja po njihovem ramu 10 tednov, ne da bi...

1 komentar

Slabe razmere na trgu DRAM čipov

The Register - Pred kratkim sem že govoril o tem, da nas morda čakajo še nižje cene RAM modulov kot sedaj. Danes so moje pobožne želje potrdili pri korejskem Meritz Securities, ki se ukvarja z analiziranjem trga. Meritz Securities opozarja, da se DRAM industrija najverjetneje ne bo opomogla do druge četrtine naslednjega leta (Q2 2002). Razlog za tako nizke cene je nizka poraba pomnilnika, ki pa ni obsedla samo računalniškega, ampak tudi druga področja. Ker so cene RAM-a tako nizke se bo najverjetneje večina proizvajalcev odločila, da zmanjša stroške proizvodnje, kar pa lahko pripelje še do nižjih cen pomnilnika. Skratka, če se razmere ne bodo izboljšale, se proizvajalcem pomnilnika obetajo precej temni časi, ki jih bodo doleteli v prvi polovici naslednjega leta (Q1 2002). Mi pa se lahko ob vsemu temu samo nasmehnemo in se veselimo novih znižanj .

0 komentarjev

Proizvajalci RAM-a se puntajo

The inquirer - Nekateri proizvajalci RAM-a kot sta Samsung in Hynix (Hyindai) ne prenesejo več tako nizkih cen, zato razmišljajo o umetnem zvišanju cen. Samsung in Hynix naj bi ustvarila umetno pomanjkanje tako, da bi preprosto izklopila proizvodnjo. Kar se proizvodnje samega RAM-a tiče imata prav, saj so dobički precej ubogi v primerjavi z "zlatimi" časi dragega pomnilnika. Kar pa se nas uporabnikov tiče, pa ugašanje proizvodnje ne bo naletelo ravno na kake prijateljske odzive. No, čeprav Hynix še vedno razmišlja o izklopitvi proizvodnje, je Samsung najavil, da v prihodnosti nima takih namenov (kakšen preobrat ). Na dogodke se je odzval še Micron, ki je najavil, da ga nizke cene RAM-a ne motijo in da tudi on ne bo zmanjševal proizvodnje (yeah, long live Micron ). Več na The Inquirerju.

3 komentarji

ATI in chipseti

X-Bit Labs - Zadnjih nekaj dni je bilo, kar se chipseta tiče v znamenju Nvidiinega Crusha oziroma nForce-a. Če še niste popolnoma pozabili, je Intelovo licenco za izdelovanje chipsetov poleg Nvidie zakupil tudi ATI, ki se je odločil, da bo izdal dve verziji svojega chipseta z integrirano grafiko:
  • Prva verzija nosi kodno ime A3 in bo namenjena procesorjem na podnožju socket370. Podpirala bo PC133 SDRAM, v sam chipset pa bo vgrajena tudi grafična kartica, ki bo bazirala na procesorju Rage 128 Pro. Chipset bo namenjen predvsem low-cost računalnikom. Prve primerke bomo videli septembra, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v četrti četrtini (Q4) tega leta.

  • Druga različica nosi kodno ime A4 in bo namenjena Pentium 4 procesorjem. Podpirala bo tako PC133 SDRAM, kot DDR SDRAM. Zaradi zahtev Intela, bomo ta chipset ugledali šele v prvi četrtini prihodnjega leta (Q1 2002). Integrirana grafika, bo bazirala na procesorju Radeon VE.
Podatki o ATI-jevevih chipsetih so zaenkrat bolj skopi, vendar...

1 komentar

Hitri Duroni

X-Bit Labs - AMD se res trudi, kajne? Ne samo, da bo izdal Durone s SMP podporo, ampak bo tudi izboljšal sam procesor. V prvi četritni prihodnjega leta (Q1 2002) bo Advanced Micro Devices posodobil zunanjo frekvenco na Duronu. Premaknil jo bo z današnje 100MHz na 133MHz.
To je kar velik korak za AMD, ki bo s tem še povečal prednost v hitrosti pred Celeroni in tudi Pentiumi. Intel, medtem, sploh ne razmišlja, da bi pohitril svoje Celerone, ki trenutno tiktakajo pri 100MHz FSB, tako kot Duroni. Kljub temu, da je Duron boljši in cenejši kot Celeron, imajo prodajalci že sestavljenih sistemov (Compaq, IBM,...) raje Celerone.

5 komentarjev

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

Cene RAMa znatno padle

Jaz - Igor me je preko e-mail opozoril, da še vedno nismo objavili novice o znatnem padcu cen RAMa v Sloveniji. Tako zdaj dobite 128MB PC133 pomnilnika za okoli 26K SIT z DDVjem, kar je skoraj 100% ceneje, kot pred nekaj meseci. Kako dolgo bo tako stanje trajalo sicer ne vem, toda osebno bi priporočil čimprejšnjo nabavko vsem, ki rabite pomnilnik. Povsem lahko se zgodi, da bo cena skočila na prejšnjo raven v roku par dni!

3 komentarji