»

Kitajska v raziskave in razvoj vlaga več kot EU, Slovenija nadpovprečna

Korelacija med dosežki učencev in vlaganjem v izobraževanjem je nizka.

Slo-Tech - Letos se je prvikrat zgodilo, da Kitajska v raziskave in razvoj (R&R) vlaga več denarja kakor Evropska unija, če ga merimo v odstotku bruto družbenega proizvoda (BDP). Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v svojem poročilu ugotovila, da je Kitajska za R&R leta 2012 namenila 1,98 odstotoka BDP, kar je 7,6 odstotka več kot leto pred tem, do leta 2015 pa želijo delež povišati na 2,2 odstotka. EU pa je leta 2012 v R&R vložila 1,97 odstotka BDP. Vrzel se bo odslej še povečevala, saj leta 2013 ni povečevala vlaganj v R&R, letos pa naj bi sredstva zrasla le za 1,4 odstotka, ocenjuje Eurostat.

Najprej se moramo vprašati, ali višja vlaganja v raziskave in razvoj vedno pomenijo boljši življenjski standard in napredovanje gospodarstva. Intuitivno smo...

78 komentarjev

RIM odpušča zaradi slabih rezultatov

CNet - Kanadski proizvajalec blackberryjev RIM uresničuje napovedi iz preteklega meseca in najavlja odpuščanja. V sklopu "optimizacije stroškov" se bodo "osredotočili na odpravo podvojenih mest in preusmeritvijo virov v področja, ki ponujajo največje možnosti za rast." To z drugimi besedami pomeni, da bo zaposlitev izgubilo okrog dva tisoč ljudi. Pri tem ne gre le za delovna mesta v Severni Ameriki, ampak tudi drugod, kjer je RIM prisoten. Zaposlene iz Amerike bodo o prekinitvi pogodb začeli obveščati prihodnji teden, preostale pa nekoliko kasneje.

RIM poudarja, da so bili v preteklih letih deležni silovite rasti, zaradi česar so v petih letih početverili število zaposlenih. Ker se rast upočasnjuje in za vzdrževanje tržnega položaja v nasprotju z njegovim povečevanjem ne potrebujejo več toliko zaposlenih, je krčenje...

24 komentarjev

Milijardnim vlaganjem v R&R ne sledijo nujno rezultati

The Wall Street Journal - Kot obrabljeno mantro poslušamo, da so podjetja pa tudi države in družba lahko konkurenčni samo z vlaganjem v razvoj in raziskave (R&R). Sliši se logično, a realnost je pokazala, da najuspešnejša podjetja v računalniški branži niso tista z največjim proračunom za R&R, ampak z najučinkovitejšim trženjem in oglaševanjem, ugotavljata The Register in The Wall Street Journal.

Na eni strani imamo kanadski RIM, ki je lani v R&R vložil 6,8 odstotka svojih prihodkov, kar znese 1,35 milijarde dolarjev. V zadnjih treh letih se je ta znesek potrojil, medtem ko je RIM-ov tržni delež upadal. Tablični računalnik PlayBook, ki je njihov zadnji hit, ni rezultat lastnega razvoja, ampak so ga kupili v prevzemu.

Microsoft ima...

30 komentarjev

Microsoft Nokii plačal milijardo dolarjev za odločitev za Windows Phone

BuisnessWeek Online - Dogovor med Nokio in Microsoftom o uporabi Windows Phone na Nokiinih telefonih naj bi bil podprt z več kot milijardo dolarjev, ki jih bo Microsoft plačal Nokii. Slednja naj bi nato Microsoftu plačala licenčnino za vsak prodan telefon z Windows Phone, medtem ko bo sredstva za lasten razvoj in raziskave krčila. Dogovor naj bi bil sklenjen za pet let, pravijo viri blizu podjetij.

S sodelovanjem pridobivata obe podjetji. Microsoft si je hitro kupil tržni delež, medtem ko Nokia krči svoje stroške. Za...

56 komentarjev

TSMC in Globalfoundries predstavila razvojne načrte

HotHardware - TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) in Globalfoundries (nekdanje AMD-jeve livarne) sta objavila načrte o razvoju svojih livarn v prihodnjih letih. TSMC pravi, da bodo letos v raziskave in razvoj vložili 700 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več kot lani. V prihodnjih dveh letih bodo v povečanje svojih proizvodnih kapacitet vložili 7,8 milijarde dolarjev, s čimer naj bi le-te povečali za petino. Sem sodi tudi nova Fab 15 v Tajčungu na Tajvanu, ki je v izgradnji od lanskega julija in bo nared prihodnje leto ter bo omogočila proizvodnjo 100 tisoč silicijevih rezin na mesec.

Razlogi za povečevanje kapacitet so hitra rast trga mobilnih naprav (pametni telefoni, netbooki, tablični računalniki ipd.), kjer je TSMC že lani ustvaril 47 odstotkov svojih prihodkov, medtem ko so prihodki od...

5 komentarjev

Microsoftov dobiček za polovico višji

Gibanje cene delnice Microsofta v zadnjem tromesečju

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so za podjetje iz Redmonda vzpodbudni. Zabeležili so prihodke v višini 16 milijard dolarjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Povišal se je tudi njihov dobiček, ki je znašal 4,5 milijarde dolarjev, kar je 48 odstotkov več kot lani in rahlo nad pričakovanji analitikov.

Eden najbolj zaslužnih za pozitiven rezultat je Windows 7, ki je izšel lani. Do danes so prodali že več kot 175 milijonov licenc zanj. Samo iz programa Windows so pridelali 4,5 milijarde dolarjev prihodkov in 3 milijarde (dve tretjini celotnega) dobička. Uspešna je bila še poslovna enota, kamor sodi Office, ki je ob pobranih 5,3 milijarde dolarjev zbrala 3,3 milijarde dolarjev dobička. To nujno pomeni, da so na nekaterih področjih...

2 komentarja

Intel z najboljšim poslovnim rezultatom v zgodovini

Otellini ima razlog za zadovoljstvo

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. junija. V treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 10,8 milijarde dolarjev, kar je za 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko so še lani v tem kvartalu izgubili 400 milijonov dolarjev - k temu je sicer levji delež prispevala globa EU v višini 1,1 milijarde evrov. Bruto marža je letos znašala 67 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot lani. Intelov izvršni direktor Paul Otellini se je pohvalil, da je bilo letos najboljše četrtletje v 42-letni zgodovini podjetja. Za naslednji kvartal načrtujejo prihodke v višini 11,6 milijarde dolarjev.

31 komentarjev

Microsoft v razvoj vlaga 9,5 milijarde dolarjev

Slashdot - Microsoft je napovedal, da bodo letos v razvoj in raziskave vložili 9,5 milijarde dolarjev, kar je več kot katerokoli druge podjetje iz te branže. Microsoftov Kevin Turner je na CeBIT-u dejal, da bo naslednje najbolj raziskovalno navdahnjeno podjetje v razvoj vložilo šest milijard dolarjev. Glavnino razvoja bo Microsoft usmeril v oblačne storitve in oddaljeno računanje (online computing). Turner se je še pohvalil, da imajo v Redmondu že sedaj več oblačnih storitev kot katerokoli drugo podjetje, saj ponujajo vse od e-pošte do platforme Azure.

To pa ne pomeni, poudarja Turner, da se bo Microsoft odpovedal razvoju programske opreme za lokalno uporabo (v nasprotju z oblaki). Čeprav na primer Google intenzivno ponuja pisarniški paket, ki deluje prek spleta, Microsoft vztraja, da bo vedno obstajala potreba po lokalni programski opremi, ki ima več funkcij od oblačne. Turner se je dotaknil še prihajajočega operacijskega sistema Windows Phone 7 Series, ki mu Android predstavlja hudo...

8 komentarjev