»

Nov test! nForce2 versus VIA KT400

Slo-Tech - Morphling1 vam je postregel še z enim testom, kjer je pometel z vsemi tabuji, ki se vrstijo o kakovosti ter hitrosti osnovnih plošč, ki delujejo na čipovju nForce2. Med sabo je namreč primerjal tri osnovne plošče, od katerih je vsaka delovala na drugem čipovju. Hitro kliknite in izvedeli boste, kako se medsebojno spopadejo EPoXova 8RDA+ na nForce2, EPoXova 8K9A2+ na KT400 ter EPoXova 8K3A+ na KT333 čipovju. Branje obvezno. Klik!

5 komentarjev

Vodno hlajeni disk

ProCooling - SCSI diski so še danes najzmogljivejši predstavniki med diski, vendar pa imajo precej nehvaležno lastnost: poleg visoke cene, se lahko SCSI diski "pohvalijo" z ne ravno nizko temperaturo, ki jo proizvedejo s svojim delovanjem. Proizvajalci ta problem rešujejo tako, da že v samo ohišje, v katerem je disk zaprt, vgrajujejo hladilna rebra, ki naj bi vsaj zasilno odvedla toploto. Naslednja rešitev je nakup posebnih ležišč z ventilatorji, alternativa pa je tudi vodno hlajenje. Projekt vodno hlajenega diska so speljali na priznani strani ProCooling. Izdelovalec vodnega hlajenja je ves postopek lepo poslikal in obrazložil, zakaj se je odločil ravno za tako izbiro hlajenja. Vodno hlajenje diskov je sicer učinkovito, vendar pa v primeru kondenzacije, ki nastopi v notranjosti diska, le-tega lahko vržemo samo še med staro železo .

0 komentarjev

Hrup!

Tweak3D - Že res, da so današnji računalniki postali vse bolj zmogljivi, vendar pa tudi zmogljivost zahteva svojo ceno. Med komponente, kjer se zmogljivost drago plača, spadajo procesorji. Tu se zmogljivost ne plača samo v denarju, ampak tudi v hrupu, ki ga proizvajajo zmogljivi ventilatorji, ki so nujno potrebni za vzdrževanje kolikor toliko normalne temperature vedno bolj energetsko požrešnih procesorjev. Za vse tiste, ki enostavno ne morete/znate odmisliti hrupa, ki ga proizvajajo številni ventilatorji v ohišju vašega računalnika, je Tweak3D spisal članek na to temo. Žal članek ne govori o tem, kako utišati računalnik, ki ga trenutno posedujete, ampak samo svetuje, katere komponente morate kupiti, ko se odločate za nov računalnik. In katere komponente so to? Kliknite sem in izvedeli boste.

4 komentarji

Kyro 2 -> "Kyro 2 Ultra"

Slo-Tech - Ne, Kyro 2 Ultra grafičnih kartic najverjetneje ne bomo videli še kar lep čas. Tisti, ki pa si lastite Kyro 2 grafično kartico (po možnosti Herculesovo), pa si lahko svojega Kyra spremenite v Ultra verzijo z že preizkušeno metodo. Premeščanje uporov? Ne, z navitjem. Kako? Oglejte si vodič na tej strani in izvedeli boste. Tip je na svojega Kyrota obesil hladilnik Volcano 2 in kup bakrenih hladilnih reber, ki so poskrbela za hlajenje RAM čipov. Izdelek si lahko ogledate na spodnji sliki. Drugače pa vedno bolj mislim, da je navijanje Kyro 2 kartice postal nekakšen preizkus, ki ugotovi, če overclocker zares obvlada navijanje. Morda pa tudi ne. Thanx, Sadar.

3 komentarji

Zanimivo

Bit Technologies - Fantje (in morda še kakšno dekle, da me ne bo kdo obtoževal diskriminacije) na Bit-Techu so znani po svojih kratkih člankih, v katerih pa marsikdaj napišejo marsikaj zanimivega. Zares škoda, da niso malce bolj pisunsko nadarjeni. Eden izmed takih bolj zanimivih člankov je sigurno tale, ki govori o tem, kako vgraditi neonko na vezje za nadzor RPM-jev pri ventilatorjih. In v čem je fora? Hja, nekateri se izgleda ne zanašajo na vezje, ampak hočejo vse skupaj preveriti na vizualen način, zato uporabijo neonko (ali kakšen drug svetilni element), ki ob manjšem številu RPM-jev sveti z manjšo jakostjo, kot pri večjemu številu. Problem utegne nastati samo, če imate računalnik v isti sobi kot posteljo, saj vam bo neonka vzela marsikatero urico spanja .

0 komentarjev

Nadzor RPM-ja pri ventilatorjih

Overclockers Australia - Vsi ventilatorji imajo določeno število RPM-jev (rotations per minute) ali obratov na minuto. Nekateri več, nekateri manj. Tisti z največ obrati so resda učinkoviti, vendar se velikokrat izkažejo kot zelo glasna rešitev. Slej ko prej se marsikdo naveliča glasnega ventilatorja in si ga želi čimprej vsaj malce utišati. Toda kako? Preberite si ta članek, ki je eden izmed najboljših in izvedeli boste kako. Če ne obvladate dela z elektriko, bo sicer treba poiskati sorodnika, ki obvlada elektrikarska dela, to pa je tudi vse. Uživajte v branju.

2 komentarja