»

Slovenija po letu 2030 brez novih avtomobilov na nafto in bencin

Slo-Tech - V številnih državah se pripravljajo na prihodnost, ko bodo na cestah le še električni avtomobili, in očitno gre po tej poti tudi Slovenija. Vlada je danes potrdila strategijo o alternativnih gorivih, ki med drugim določa, da po letu 2030 de facto ne bo več dovoljena prva registracija vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem. Konkretna formulacija prepoveduje registracijo vozil, katerih izpusti ogljikovega dioksida presegajo 50 gramov na prevožen kilometer. V praksi tako nizkih vrednosti avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem ne morejo doseči, konkurenčni so le hibridi. Mimogrede, evropska uredba 443/2009, ki trenutno velja, od leta 2020 določa cilj za osebna vozila pri 95 g CO2/km.

Slovenija si bo prizadevala...

277 komentarjev

EU z novo strategijo za izgon avtomobilov iz mest do leta 2050

Europa.eu - Evropska komisija je predstavila novi načrt evropskega prometnega območja, s katerim želijo do leta 2050 zmanjšati emisije toplogrednih plinov zaradi prometa, odvisnost od tujih fosilnih goriv, povečati zaposlenost in izboljšati povezave in s tem uporabniško izkušnjo v potovanju ter optimizirati prevoz tovora.

Do leta 2050 želijo doseči opuščanje uporabe vozil z motorji z notranjim...

63 komentarjev

Obsežen ribarski napad na trgovce z izpusti

Spiegel Online - Trgovci s certifikati za dovoljene emisije toplogrednih plinov v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem so bili konec preteklega tedna žrtve obsežnega ribarskega napada (phishing), poroča Der Spiegel. Neznani napadalci naj bi prejšnji četrtek poslali elektronsko pošto več podjetjem, v kateri so (ironično) zapisali, da se morajo zaradi zaščite pred spletnimi zlorabami ponovno registrirati na Deutsche Emissionshandelsstelle (DEHSt). DEHst je nemška borza certifikatov za emisije, kjer lahko podjetja prodajajo in kupujejo kupone za onesnaževanje okolja.

Povezava v elektronskem sporočilu jih je napotila na lažno stran, ki so jo postavili zlikovci in s pomočjo katere so zbrali uporabniška imena in gesla. Te so nato uporabili za prenos kuponov na račune v Veliki Britaniji in na Danskem.

Nemška zvezna policija že preiskuje incident. Napadi so bili izpeljani zelo profesionalno, je povedal nek uslužbenec DEHSt. Zaradi napada so začasno ustavili trgovanje s kuponi v Potsdamu,...

18 komentarjev

Je zmanjševanje emisij res uničujoče za gospodarsko rast?

Discovery News - Tudi vi verjamete razlagam ameriških politikov, ki kar naprej ponavljajo, da bi napori za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov močno ogrozili ameriško gospodarsko rast. Nenazadnje je bilo pred kratkim podobne trditve in sklepe slišati tudi v Evropski Uniji, kjer so v načrtu ukrepov za prilagajanje podnebnim spremembam zapisali, da takšna prizadevanja "ne smejo škodovati evropski težki industriji".



Univerza Yale je glede na to, da obstajajo številne okoljske politike in modeli, ki za iste časovnice predvidevajo različne rezultate, ustvarila interaktiven program, s katerim lahko vsak preveri, kakšne posledice bi imel premik k obnovljivim virom za ameriško ekonomijo ( See For Yourself How Greenhouse...

87 komentarjev

Distributed computing strikes again!

BBC - Kot kaže, bomo dobili nov program za tako imenovani distributed computing, ki bo lahko končno konkuriral SETI-ju, ki že dalj časa deluje brez uspehov. Po poročanju novinarjev na BBC, se bo novi program ukvarjal z izračunavanjem podnebja od leta 1950 do leta 2050. Zanimivih bo zlasti "zadnjih" petdeset let, ki bodo znanstvenikom bojda razkrila marsikatero vprašanje. Ker se znanstveniki zavedajo, da hočejo uporabniki od projekta potegniti največ, bo program oblikovan povsem interaktivno, kar bo omogočalo uporabnikom, da si ogledujejo vzorce, ki se pojavljajo na zemeljskem površju. Kalkulacije bodo na povprečnem osebnem računalniku trajale vsaj 8 mesecev, za uspeh projekta pa je potrebnih vsaj 20.000 navdušencev.
Znanstvenike lahko samo pohvalimo, saj izgleda, da bo to po dolgem času končno prava konkurenca SETI-ju.

6 komentarjev