»

Iranski hekerji napadali ameriško civilno infrastrukturo

The Wall Street Journal - Hekerski napadi so v modernem svetu več kot le nevšečnost, saj lahko onesposobijo kritično infrastrukturo in povzročijo veliko škode. The Wall Street Journal piše, kako so iranski hekerji pred dvema letoma vdrli v nadzorni sistem manjšega jezu, ki je približno 30 kilometrov oddaljen od mesta New York. Zaskrbljujoče je, da so vdor odkrili bolj po naključju kot z nadzornimi sistemi.

V letih 2011-2013 je bila internetna vojna med Iranom in ZDA še posebej živahna. Američani so verjetno z izraelsko pomočjo lansirali virus Stuxnet, ki je v iranskem obratu v Natancu sabotiral centrifuge za bogatenje urana, Iranci pa so aktivno napadali ameriške banke in drugo infrastrukturo.

Strokovnjaki...

4 komentarji

Napad na GlobalSign omejen zgolj na spletni strežnik, CA nedotaknjen

threatpost - Ta teden je overitelj digitalnih potrdil (CA) GlobalSign začasno prenehal izdajati certifikate, ker so imeli razloge, da verjamejo navedbam napadalca CA-ja DigiNotar, da je kompromitirana tudi infrastruktura GlobalSigna. Gre za hekerja z vzdevkom Comodohacker, ki je pridobil dostop tudi Comodoja v začetku leta. Sedaj se je izkazalo, da je bila kompromitirana zgolj spletna stran GlobalSigna, medtem ko CA ni bil.

Preiskava, ki jo za GlobalSign vodi Fox-IT, še ni končana, a takšni so preliminarni izsledki, saj niso našli nobenih dokazov o vdoru v CA. Vdor je bil izoliran na spletni strežnik www.globalsign.com, čeprav je Comodohacker trdil drugače, in sicer da ima dostop do celotnega strežnika, varnostnih kopij podatkovnih baz in celo privatni ključ za njihovo domeno. Zato bo GlobalSign že jutri začel obnavljati nekatere svoje overiteljske storitve, tekom tedna pa naj bi začeli z...

0 komentarjev

V napadu na DigiNotar ponarejeni tudi certifikati obveščevalnih služb

Heise - Napad na nizozemskega overitelja digitalnih potrdil DigiNotar je obširnejši in resnejši, kot je kazalo na začetku. Sprva se je odkril le lažni certifikat za Googlove strežnike, kasneje je bilo potrjenih več deset, sedaj pa se je število odkritih lažnih certifikatov povzpelo na 532.

Nizozemska vlada je skrbnikom omrežja Tor (uporablja se za anonimni dostop do interneta) izročila seznam vseh lažnih certifikatov, ki so bili izdani in podpisani v DigiNotarjevem imenu (Excelova datoteka s...

2 komentarja

Iranski heker prevzel odgovornost za krajo ključa overitelja Comodo

COMODO CA, kompromitirani izdajatelj certifikatov iz Velike Britanije, je močno prisoten tudi na ameriškem trgu

vir: Wikipedia
Heise - Prejšnji teden smo poročali, da so neznani napadalci uspeli pridobiti zasebni ključ overitelja digitalnih potrdil Comodo, kar jim je omogočilo izdajo ponarejenih varnostnih certifikatov. Takoj po odkritju je bil Comodo dodan na seznam preklicanih overiteljev (ARL, authority revocation list), Chrome in Firefox pa sta še dodatno blokirala certifikate, ki jih je podpisal omenjeni overitelj (kar se po osvežitvi baze ARL tako ali tako zgodi v vseh brskalnikih). Sumov, kdo stoji za napadom na Comodo, je bilo cel kup, nekateri pa so s prstom kazali na iransko vlado. Izkazalo se je, da so ga usmerili v pravo državo, ne pa v pravo organizacijo.

Včeraj je 21-letni heker iz Irana, poznan pod vzdevkom Comodohacker, prevzel odgovornost za napad z objavo izvlečkov na pastebin.com. Varnostni strokovnjaki priznavajo, da je njegov opis povsem mogoč in verjeten, dvomijo pa, da je...

0 komentarjev

Zlikovci pridobili nadzor nad Comodo CA-jem, izdali ponarejene certifikate

COMODO CA, kompromitirani izdajatelj certifikatov iz Velike Britanije, je močno prisoten tudi na ameriškem trgu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Varnost komunikacije po spletu se zagotavlja s protokolom SSL/TSL, njegova srčika pa je veriga zaupanja, udejanjena s certifikati. Ko se povežemo na npr. https://addons.mozilla.org, da bi prišli do zadnje kopije AdBlocka, nam njihov strežnik najprej ponudi svoj certifikat. Certifikat v osnovi ni nič drugega kot javni ključ za addons.mozilla.org, digitalno podpisan s strani CA (Certificate Authority) - podjetja, ki je tako ali drugače preverilo, da je za certifikat dejansko zaprosila Fondacija Mozilla. Ker zaupamo CA-ju in matematiki za podpisi, zaupamo tudi Mozilli in brskalnik nam njeno domeno obarva zeleno. Zatem se začne prenos podatkov, tako kot pri HTTP.

Problem nastopi, ko zlikovcem uspe pridobiti nadzor (zasebni ključ) nad katerim od CA-jev. Potem si lahko sami izdajo certifikat pod tujim imenom in mi bomo mu zaupali. Novo pridobljeni certifikat lahko potem...

30 komentarjev

Odkrit botnet Zeus 2

Slashdot - Medtem ko so zombijevsko omrežje Zeus lani uspešno strli, so v spletni divjini odkrili njegovo drugo inkarnacijo. Zeus 2 nadzorujejo in uporabljajo iz Vzhodne Evrope, služi pa napadu na denarnice britanskih uporabnikov interneta. Okuženih je že več kot 100 tisoč računalnikov, izmed katerih jih je 98 odstotkov iz Velike Britanije. Iz okuženih računalnikov so zlikovci nabrali prijavne informacije za spletne banke, številke kreditnih kartic, bančne izpiske, certifikate, informacije za prijavo v elektronski predal, gesla za socialna omrežja in druge osebne podatke.

Amit Klein, tehnični direktor v britanskem Trusteer, kjer so prvi prišli na sled Zeusu 2, pravi, da da je ta botnet...

11 komentarjev

Obsežen ribarski napad na trgovce z izpusti

Spiegel Online - Trgovci s certifikati za dovoljene emisije toplogrednih plinov v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem so bili konec preteklega tedna žrtve obsežnega ribarskega napada (phishing), poroča Der Spiegel. Neznani napadalci naj bi prejšnji četrtek poslali elektronsko pošto več podjetjem, v kateri so (ironično) zapisali, da se morajo zaradi zaščite pred spletnimi zlorabami ponovno registrirati na Deutsche Emissionshandelsstelle (DEHSt). DEHst je nemška borza certifikatov za emisije, kjer lahko podjetja prodajajo in kupujejo kupone za onesnaževanje okolja.

Povezava v elektronskem sporočilu jih je napotila na lažno stran, ki so jo postavili zlikovci in s pomočjo katere so zbrali uporabniška imena in gesla. Te so nato uporabili za prenos kuponov na račune v Veliki Britaniji in na Danskem.

Nemška zvezna policija že preiskuje incident. Napadi so bili izpeljani zelo profesionalno, je povedal nek uslužbenec DEHSt. Zaradi napada so začasno ustavili trgovanje s kuponi v Potsdamu,...

18 komentarjev

Napad z ničelno predpono na SSL/TLS certifikate že "v divjini"

Slo-Tech - Konec julija je Moxie Marlinspike na konferenci BlackHat 09 in Defconu 17 predstavil nov napad na SSL in TLS certifikate. Gre za tim. napad z ničelno predpono (ang. null prefix attack), ki izkorišča ranljivosti pri obravnavi SSL in TLS certifikatov. Marlinspike je namreč odkril, da je mogoče registrirati certifikate v obliki www.banka.si\0zlonamernastran.si. CA (Certificate Authority) bo vse znake pred "\0" ignoriral in brez težav podpisal certifikat za zlonamernastran.si, saj bo lastnik zlonamerne strani svojo identiteto in lastništvo strani seveda brez težav dokazal.

Izkaže pa se, da pri uporabi takega certifikata brskalnik certifikat prepozna kot veljaven tudi, če je uporabljen na domeni www.banka.si. Tako ustvarjen zlonamerni certifikat je torej mogoče uporabiti pri prestrezanju s posrednikom (ang. man-in-the-middle napad). Napadalec, ki uspe prestreči komunikacije žrtve (za ta namen je bilo (za okolje Linux) razvito posebno orodje SSLsniff), le-tej sedaj podtakne lažen...

41 komentarjev

Izvedba popolnega MITM napada

Prikaz MITM napada, (CC) Open Web Application Security Project

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Eddy Nigg, je tokrat Božiček hekerjem prinesel odlično darilo - popoln napad s posrednikom.

Napad s posrednikom, znan tudi pod imenom MITM (man-in-the-middle) napad, je posebna oblika napada, kjer napadalec skuša "prisluškovati" šifriranemu prometu med žrtvijo in spletnim (ali drugim) strežnikom. Deluje tako, da napadalec preko sebe preusmeri ves promet do nekega https strežnika, žrtvi podtakne lažen SSL certifikat, promet pa nato dešifrira in pošilja dalje do pravega strežnika.



Vendar pa se je do sedaj napade s posrednikom dalo zaznati na relativno enostaven način. Ker naj bi izdajatelji SSL certifikatov preverili identiteto oseb, ki se predstavljajo za upravitelje varnih spletnih strani, napadalec ne more dobiti s strani zaupanja...

116 komentarjev