»

C++23 dokončan

Slo-Tech - Nova verzija programskega jezika C++ je dokončana, saj je odbor ISO C++ potrdil vse funkcionalnosti, ki bodo našle pot vanjo. Jezik C++ razvija in standardizira odbor pod ISO (International Organization for Standardization), ki vsako tretje leto pripravi novo verzijo standarda ISO/IEC 14882. V njo dodajo nove funkcije, kakšne stare pa tudi zastarijo (deprecated). Odbor se bo sedaj posvetil verziji C++26, ki bo izšla čez tri leta.

Tehnično delo na specifikacijah C++23 je zaključeno, sedaj pa pripravlja končni dokument standarda, o katerem se bo glasovalo, je povedal predsednik odbora Herb Sutter. Ena izmed novosti je modul s standardnimi knjižnicami (standard library module). Druge novosti so še poenostavljen implicit move, večdimenzionalni in statični operator[] ter boljša podpora za Unicode. Veliko novosti C++23 so prevajalniki in različne knjižnice že podprli. Že junija pa se bodo začele razprave o funkcionalnostih, ki bodo podprte v C++26.

8 komentarjev

Sprejet standard C++11

Slashdot - Odbor za standard C++ pri ISO v Ženevi je soglasno sprejel marca predlagani končni osnutek C++0x, ki se sedaj uradno imenuje C++11. Novi standard bo zamenjal sedaj veljavni C++ ISO/IEC 14882.

Novinec prinaša vrsto novosti, med njimi omenimo lambda funkcije, izboljšane standardne knjižice, korutine, in neposredno inicializacijo podatkovnega polja (direct data field initialization). Kakšnih pretresov nov standard ne bo prinesel, saj so vse v standardu dodane funkcije v prevajalnikih že implementirane kot neobvezne razširitve knjižic (Library Extensions TR).

Čeprav je novi standard sprejet, bo sedaj trajalo nekaj mesecev, preden bo objavljena vsa dokumentacija, tako da bo tudi javno v popolnosti zaživel. To naj bi se zgodilo do konca leta.

40 komentarjev

Sprejet končni osnutek standarda C++0x

Slo-Tech - Na pomladanskem srečanju komiteja ISO C++, ki je letos potekalo od 21. do 25. marca v Madridu, so v petek sprejeli zadnja dopolnila k standardu C++0x, ki predstavlja drugo verzijo programskega jezika C++. Na srečanju so razpravljali o dopolnilih in predlogih za nove funkcije, ki so jih nacionalni odbori predlagali za standardizacijo v novi verziji C++.

V petek ob 16.00 uri je komite na glasovanju potrdil dokument FDIS (Final Draft International Standard, končni osnutek mednarodnega standarda), ki vsebuje vse funkcionalnosti, ki bodo v C++0x. Sedaj bodo vse sprejete spremembe in dopolnila vnesli v končno verzijo standarda, pregledali vnose za morebitne napake in ga bodo posredovali...

8 komentarjev

Standard HTML bo izgubil oznake verzije

vir: Google
Google - Googlov inženir Ian Hickson je povedal, da je HTML5 zadnja verzija standarda, ki ima številko verzijo ob imenu. Odslej bo namreč HTML obstajal kot živi standard, ki se bo sproti prilagajal zahtevam in novostim. Hickson pravi, da so se tako odločili zaradi povečane potrebe po novih funkcionalnostih v standardu HTML5, ki še nekaj časa ne bo dokončan. Ker je težko definirati, kaj točno HTML5 naj bi bil, bodo opustili poimenovanje HTML5 in tudi naslednikov ne bodo več številčili.

Najava je nekoliko smešna, saj smo ravno ta teden dobili nov logotip HTML, ki jasno izkazuje številko pet. Zlobni...

10 komentarjev

Francozi sprejemajo HADOPI 2

Ars Technica - Kontroverzni francoski zakon o nadzoru interneta, ki se v žargonu imenuje kar HADOPI, in uvaja prisilno izključitev uporabnikov z interneta kar po diskreciji ponudnikov dostopa do interneta po treh kršitvah in blokiranje spornih strani, je letos junija padel. Prvikrat se je spotaknil že aprila, ko ga presenetljivo ni potrdil spodnji dom francoskega parlamenta. Ko so ga po velikonočnih praznikih vendarle uspeli potrditi v obeh domovih, ga je junija zavrnil ustavni svet (Conseil constitutionnel) zaradi omejevanja svobode izražanja ter zaradi kršitve domneve nedolžnosti.

Zgodba te dni dobiva nadaljevanje. Včeraj so namreč v spodnjem domu z 285 glasovi za in 225 proti sprejeli osnutek popravljene verzije (HADOPI 2), ki odgovarja na očitke ustavnega sveta. Nova revizija predvideva sodniški odlok o izklopu interneta uporabnikom, ki pa na zaslišanju sploh ne bo potreboval osumljenega uporabnika. HADOPI 2 prav tako od uporabnikov terja, da svoje dostopne točke do spleta zavarujejo, tako...

35 komentarjev

Standard IEEE 802.11n končno standarden

Od septembra naprej brez 'draft'

vir: engadget
engadget - Osnutek 6. nadgraditve standarda IEEE 802.11, ki skrbi za brezžično komunikacijo domačih omrežij, 802.11n, je v stanju druge različice osnutka že približno dve leti. Temu bo končno konec septembra, ko bo osnutek zaključen in sprejet kot polnopravni standard. Počasno sprejemanje le-tega seveda ni ustavilo proizvajalcev brezžične opreme, ki so izkoristili višje hitrosti in kakovost signala osnutka ter ga v drugi verziji implementirali tudi v svojo strojno opremo. Uporabniki so večinoma zadovoljni s precej višjimi hitrostmi in mnogo višjo kakovostjo signali in/ali dometom dostopnih točk oz. usmerjevalnikov. Prav na srečo teh uporabnikov pa so pri Wi-Fi Alliance, ki za standard skrbi, povedali, da ne bo težav s komunikacijo 802.11n in draft-n naprav, saj je slednjih že več kot 600 različnih modelov. V končni standard bodo dodali...

20 komentarjev

C++0x

Lambda the Ultimate - Bjarne Stroustrup (oče jezika C++) je spisal kratko predstavitev novosti v prihajajočem standardu za C++ z delovnim imenom C++0x, planiranim za leto 2009.
Ostaja usmeritev k sistemskemu programiranju, poleg tega pa nameravajo poenotiti delovanje in bolj natančno definirati obnašanje v robnih pogojih. Opazna novost, poleg nekaj sintaktičnih bonbonočkov, so koncepti. To so tipi, ki opisujejo lastnosti tipov, torej zagotavljajo v katerih protokolih (iterator, tok, število, ...) lahko dani tip uporabimo.

59 komentarjev