»

Googlov internet gre v Kansas City

TechCrunch - Približno leto dni dolg projekt iskanja najprimernejšega mesta, ki bi postalo prvo z z Googlom kot ponudnika interneta, je končan. Mnogi se verjetno spomnite mesta Topeka, ki je pred časom celo spremenilo ime v Google v želji, da bi odgovorne za izbiro mesta prepričali, da so najboljši kandidat. Nasploh se je na razpis prijavilo 1.100 mest oz. skupnosti ter se tako potegovalo za glavno nagrado, testno splavitev optičnega omrežja, prek katerega bi Google ponujal internet s prenosi vse do enega gigabita na sekundo ob zelo privlačni ceni. Ta še ni določena, a naj bi se gibala na ravni mnogo počasnejših možnosti.



Zmaga žal ni šla v Topeko, ki se nahaja v zvezni državi Kansas, temveč je šlo v mesto z zvezni državi enakim imenom, Kansas City. Pri Googlu so prebivalce ZDA sicer nekoliko pomirili, da je Kansas City zgolj prvo izmed mnogih mest, ki bodo v prihodnosti deležna podobne ponudbe iskalnega giganta iz Mountain Viewa. Prvi naročniki v Kansas City se bodo na Googlovo omrežje...

5 komentarjev

Microsoft in policija uničila botnet Rustock

The Wall Street Journal - Pretekli teden v sredo so se ravni spama na internetu opazno znižale, danes pa je znano, zakaj se je to zgodilo. Ameriške oblasti so po Microsoftovi tožbi zoper neznane storilce prekinile delovanje botneta Rustock, ki je obvladoval več sto tisoč okuženih računalnikov in je pošiljal več milijard nezaželenih elektronskih sporočil dnevno oziroma nekako 40 odstotkov vse svetovne produkcije.

Ker spam znižuje uporabniško izkušnjo in ker povzroča stroške na Hotmailovih strežnikih, je Microsoft februarja letos vložil tožbo na sodišču v Seattlu. Že ves čas so tudi tesno sodelovali s policijo. Tako so v sredo popoldne izvedli več racij v Kansas Cityju, Scrantonu, Denverju, Dallasu, Chicagu, Seattlu in Columbus, kjer so zaplenili...

21 komentarjev

Spam dosega predpraznične ravni

BBC - Decembra smo presenečeno ugotavljali, da je poslane nezaželene elektronske pošte oziroma spama nenavadno malo. Izkazalo se je, da je bilo veselje kratkega roka, saj so si spamerji le vzeli nekoliko novoletnega predaha in so že nazaj. Včeraj se je na internet vrnil botnet Rustock, ki je skrivnostno prenehal pošiljati spam, kar je povzročilo upad globalnega spama, ugotavlja podjetje NetWitness. Trenutne ravni so sicer še nižje od rekordnih avgustovskih, ko je Rustock deloval s polno paro.

Tudi Symantec ugotavlja podobno. Rustock je nazaj in pošilja približno četrtino vsega svetovnega spama. Samo...

5 komentarjev

Raziskovalci v eksperimentu na gručo naložili črva in ustvarili botnet v izolaciji

Shema delovanja botneta

vir: Technology Review
Technology Review - Skupina raziskovalcev, v kateri sodelujejo Politehnika v Montrealu, Univerza Nancy, Univerza Carlton in programska hiša ESET, je pripravila gručo 98 strežnikov v Montrealu, na katere so namestili 3000 kopij Windows XP. S posebno programsko opremo so poskrbeli, da se vsaka kopija počuti kot v svojem računalniku, vsi ti navidezni stroji pa so med seboj povezani podobno kot na internetu. Nato so jih okužili s črvom Waledac, ki je v začetku letošnjega leta pred iztrebljenjem obvladoval kar zajeten kupček računalnikov v svojem botnetu. Microsoft pravi, da več sto tisoč, ki so pošiljali 1,5 milijarde nezaželenih elektronskih sporočil (spam) dnevno.

Vse to so raziskovalci storili z...

5 komentarjev

Motorola toži Microsoft

Diagram tožb in protitožb

vir: Slashdot
Slashdot - Motorola je na Microsoftovo tožbo (Microsoft je ta teden vložil še eno tožbo zoper Motorolo zaradi licenciranja tehnologije v Xbox, o čemer nismo pisali) odgovorila v enaki meri s protitožbo. Microsoft Motoroli očita kršenje devetih patentov, ki so povezani z Androidom. Doslej so še vse podjetja razen Googla, ki so bila obtožena kršitev patentov z Androidom, odgovorila s protitožbami in Motorola ni nobena izjema.

Motorola sedaj Microsoftu očita kršenje 16 patentov, ki pokrivajo področja video kodekov, elektronske pošte, hipnega sporočanja (IM), objektno...

13 komentarjev

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Končno se bo "preoblekel" tudi Bluetooth

Gizmodo - Po dolgem času bomo dočakali tudi nadgradnjo tehnologije Bluetooth. Jeseni se nam namreč obeta nova verzija, ki bo nosila številko 2.1. Prihajajočo nadgrajeno verzijo 2.1 pa naj bi že leta 2008 nadomestili z verzijo 3.0, ki zaenkrat nosi delovno ime Seattle in ki naj bi prinesla hitrost prenosa podatkov celo do 480 Mbps (60MB/s). Če upoštevamo, da je trenutna hitrost prenosa podatkov 2.1 Mbps je to napredek, ki odpira ogromno novih možnosti za uporabo te tehnologije.

Naprave, ki bodo podpirale novi standard naj bi bile enostavneje povezljive in tako uporabniško prijaznejše. Ostale značilnosti, kot naprimer največja možna razdalja za delujočo BT povezavo, naj bi ostale enake.

Izdelovalci Bluetooth opreme napovedujejo "napad na trg" ob božičnih praznikih, ko je povpraševanje po takšnih "igračkah" največje.



Več o tem:
Gizmodo

14 komentarjev