»

Sega bo pohrustala Rovio

Slo-Tech - Sega in Rovio sta napovedala japonski nakup finskega razvijalca mobilnih iger, ki je pretežno poznan po franšizi Angry Birds.

Posel je vreden 706 milijonov evrov, kar pomeni, da je Segina ponudba za slabo petino višja od trenutne tržne vrednosti Rovia na borzi, zato ne čudi, da jo je finska uprava hitro sprejela. Rovio je poznan v prvi vrsti po seriji mobilnih iger Angry Birds, ki je bila pred desetletjem ena ključnih pri razvoju in prodoru igranja na telefonih. Toda nato podjetje uspeha nikoli ni uspelo ponoviti in tudi razvpitost ptičev, ki jih v balističnih krivuljah mečemo v pujske, se je do danes že dokaj ohladila, čeprav so med drugim dobili tudi dva animirana filma, kajti Finci so se s podružnicami, kot je Rovio Animation, lotevali tudi drugih medijskih oblik.

Za Sego je poteza enaka kot pri sorodnih nakupih studijev za mobilne igre s strani večjih založnikov, kot sta Activisionov prevzem Kinga ali Take-Twojev nakup Zynge. Japonci si obetajo širitev tržišča, tako na...

6 komentarjev

Amazon predstavil še telefon - Fire Phone

Bezos z novim telefonom.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Jeff Bezos je včeraj predstavil Amazonov prvi mobilni telefon. T.i. "Fire Phone" bo imel dokaj povprečne specifikacije: 4.7-palčni, zelo svetel IPS LCD zaslon (1280x720px, 315ppi, 570cd/m2), prekrit z GorillaGlass 3 steklom, štirijedrni 2.2GHz Qualcomm Snapdragon 800 SoC (isti kot iz sveže različice Fire tablice) z Adreno 330 GPU-jem, 2GB RAMA, 32 ali 64GB prostora, 13Mp kamero (bi naj bi bila seveda boljša kot na S5/iPhonu 6), stereo zvočnike, "tangle-free" slušalke in 2400mAh baterijo. Gor bo tekla njihova modificirana različica Androida (Fire OS 3.5), kot smo je že vajeni z Fire tablic - temu primerno z Amazonovo lastno aplikacijsko trgovino in zato brez nekaterih ključnih Googlovih aplikacij.

Aduti naj bi namreč bili...

28 komentarjev

Amazon pripravlja pametni telefon s 3D sliko

Slo-Tech - Obeta se nam nov igralec na trgu pametnih telefonov, če verjamemo Wall Street Journalu. Po dobrih izkušnjah s tablicami in e-bralniki, se med pametne telefone podaja Amazon. Novinca naj bi predstavili junija, naprodaj pa bo od septembra, trdijo viri blizu podjetja. Telefon so že videli nekateri razvijalci v San Franciscu in Seattlu, datum izida pa ravno sovpada s tradicionalno predstavitvijo novih Applovih iPhonov.

Ker je konkurenca na tem trgu izjemno ostra, bo moral Amazon pripraviti nekaj novega. To naj bi bila tehnologija 3D-prikaza slike, ki bo omogočila trorazsežni prikaz slike brez uporabe posebnih očal. To bodo izvedli tako, da bo imel štiri sprednje kamere, ki bodo sledile očesni mrežnici uporabnika. Telefon bo potem predvajal hologramu podobno sliko,...

7 komentarjev

Prihaja film o Angry Birds

Guardian - Angry Birds, popularna igrica za iNapravice, Androide in brskalnike, ki je skupaj doživela že 250 milijonov prenosov in je s tem najbolj uspešna mobilna aplikacija doslej, bo zgleda doživela tudi filmsko različico.

Finski razvijalci Rovio Mobile so v ta namen najeli Davida Maisla, vodjo ameriške produkcijske hiše Marvel. Marvel je sicer eden od dveh vodilnih stripovskih založnikov v čezlužju (drugi so DC comics), v zadnjih 10 letih pa so na veliko platno (bolj ali manj) uspešno prenesli kar nekaj svojih risanih junakov - Spider-mana, Može X, Hulka, Fantastične štiri, Iron Mana, Punisherja. Maisel je že potrdil začetek dela na filmu, tako da gre tokrat zgleda zares. Ogleda v kinematografih (če bodo do tedaj še preživeli) se lahko nadejamo v treh ali štirih letih.

18 komentarjev

Google bo varnostno napako Androida popravil na lastnih strežnikih

Še en razlog več za uporabo gesla na domačem brezžičnem omrežju in v kavarnah

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Pred dnevi je na splet prišla vest, da ima velika večina vseh naprav z nameščenim Androidom veliko varnostno luknjo. Vse izdaje do in vključno z različico 2.3.3 imajo ranljivost v storitvah Picasa, Calendar in Contacts, možno pa je, da enaka ranljivost obstaja tudi pri drugih servisih. V primeru prijave na eno izmed storitev prek nezaščitenega, odprtega brezžičnega omrežja WLAN lahko zlikovci z vohljanjem za paketki prejmejo dostop do storitve pod vašim uporabniškim imenom, s tem pa tudi dostop do vaših podatkov. Zaradi kriptirane povezave pri zaščitenih omrežjih WLAN kljub poznavanju...

2 komentarja

Angry Birds Rio bodo sprva za Android na voljo le na Amazon Appstore

Slo-Tech - Naslednja izdaja izredno popularne igre Angry Birds bo nosila ime Rio ter bo na Androidu ob izidu ekskluzivno na voljo le v Amazonovi trgovini aplikacij Appstore. Slednjega naj bi Amazon odprl še ta mesec, po zadnjih podatkih celo zelo kmalu, vseeno pa novica namiguje, da bi z manjšo zamudo Angry Birds Rio lahko prispeli tudi v običajno trgovino, Android Market. Sama igra je nastala v sodelovanju s filmskim studiom 20th Century Fox, ki stoji za celovečerno risanko Rio, v kateri so glavni junaki seveda ptiči. V igri jim bodo jezni ptiči finskega razvijalca Rovio očitno priskočili na pomoč.
Ogledate si lahko napovednika tako za risanko, ki v kinematografih izide 15. aprila, kakor za igro, ki kakor rečeno izide že kmalu.

10 komentarjev

App Store zabeležil 10 milijard prenosov

Slo-Tech - Apple je z današnjim prenosom 10-miljardte aplikacije s svojega App Stora ugasnil števec, ki je sešteval število prenosov ter se na uradni strani obenem zahvalil vsem uporabnikom, ki so kdaj namestili katerokoli izmed aplikacij, pa naj bo to plačljiva oz. brezplačna. Ime zmagovalca, ki je namestil 10-miljardto aplikacijo oz. v pravem trenutku poslal obrazec za sodelovanje v nagradni igri in ki bo dobil darilni bon v vrednosti 10.000 ameriških dolarjev za glasbeno trgovino iTunes, še ni znano, a naj bi se to spremenilo že v nekaj dneh.

V pripravah za dosego tega mejnika so pred nekaj dnevi pri Applu objavili najbolj popularne aplikacije v celotni zgodovini trgovine. Med plačljivimi aplikacijami za iPhone oz. iPod Touch so v zmagovalni deseterici daleč...

1 komentar

Rovio izkorišča uspeh Angry Birds

Slika praznične različice

vir: HotHardware
HotHardware - Nedvomno je Angry Birds ena izmed uspešnejših iger letošnjega leta, plačljiva na platformi iOS z veliki zaslužki, a brezplačna ter zato zelo razširjena na Androidu, poleg različic za Maemo in Symbian^3. Uspeh igre oz. zdaj že kar franšize je bil vnovič potrjen s številom namestitev na platformi Android, ki je že presegla 7 milijonov. Obenem so pri Roviu, razvijalcu in zdaj tudi založniku igre, na nek način pojasnili, zakaj je na tej platformi igra brezplačna. Povedali so, da je to Googlov način (because that is the google way;-).), s čimer so najverjetneje ciljali predvsem na nerazširjenost možnosti nakupovanja aplikacij na Android Marketu.

V nebo kriči najnovejša mobilna platforma, ki še ni podprta - Windows Phone 7. Podpore v letošnjem letu...

20 komentarjev

Prihaja lahkokategorni Angry Birds za Android

Preprosta a izredno zasvoljiva igra!

vir: Ars Technica
Ars Technica - Angry Birds je brez dvoma ena izmed najbolj uspešnih iger za platformo iOS ter obenem tudi ena najbolj razširjeni iger za Android (tukaj je pač brezplačna), poleg preprostega dejstva, da je ena najbolj preprostih in zabavnih iger, ki človeka skorajda zasvoji. A mnogi lastniki mobilnih telefonov z Androidom, ki so slednje kupili že pred časom (pred letom dni) oz. v bližnji preteklosti zanj odšteli nekoliko manj zajeten kupček denarja, se soočajo z ne popolnoma gladkim delovanjem te igre. Sem spadajo npr. mobilniki kot so prvi mobilni telefon z Androidom, HTC Dream, katerega frekvenca delovanja znaša skromnih 528 MHz, vsi njemu podobni (HTC Magic, Hero), nekateri Samsungovi modeli (Galaxy Spica) ter npr. komaj junija...

55 komentarjev

EA kupil Chillingo

Zasvoljiva svetovna uspešnica

vir: PC World
PC World - Pri Electronic Arts so sporočili, da se pripravljajo na prevzem založnika Chillingo, ki je v tem svetu skorajda neznan. A ne nepomemben. Njihova referenca je namreč ena izmed najbolj popularnih in najbolj zaslužkarskih iger za platformo iOS, Angry Birds (zdaj na voljo v polni verziji za Android, zastonj!), katere prodajne številke so do avgusta znašale kar 6,5 milijona kopij, poleg milijona namestitev na Androidu v prvem dnevu.

Pri finskem Roviu, razvijalskem studiu za igro Angry Birds, so sicer sporočili, da so Chillingo kot založnika uporabili le za Angry Birds na iOS, katere izid se je zgodil v decembru 2009. Vse kasnejše izdelke (npr. Angry Birds za Android, Symbian, itd.) so izdali sami, saj pravijo, da v današnjem...

13 komentarjev

Igre postajajo storitve

CNet - Popolnoma jasno je, da je eden izmed najboljših načinov za preprečevanje piratstva v primeru iger naročniški sistem, vsaj glede zaslužka, ki so ga posledično deležni razvijalci. To lepo pokaže World of Warcraft, a dandanašnji igre ponovno postajajo nekoliko drugačne. Vedno več jih je zastonj, a so v takšni obliki okrnjene, kar enostavno rešimo z ugodnim nakupom dodatnih delov, dodatkov oz. predmetov za uporabo znotraj igre. Lep primer tega poslovnega modela je Farmville, ki ponuja nakup denarja za rabo znotraj igre, ki odklene ogromno dodatnih zmožnosti ter pospeši napredovanje.

Mikroplačila so všeč tudi podjetju Rovio, ki je ustvarilo eno izmed najuspešnejših iger za iPhone, Angry Birds. Igra, ki bo prednaložena na nekatere dražje...

31 komentarjev