»

Človek soodgovoren za spremembe Zemljine vrtilne osi

Prispevki postledeniškega odboja (rumeno), premikanja v plašču (rdeče) in izgube ledu na Grenlandiji (modro). Vsota je rožnata. Slika: NASA/ JPL-Caltech

NASA - NASA je v najnovejši raziskavi odkrila, da se os, okoli katere se Zemlja vrti, počasi premika zaradi treh dejavnikov. Medtem ko sta post-ledeniški odboj in premikanje materiala v tekočem Zemljinem plašču neodvisna od človeške aktivnosti, je taljenje ledenikov na Grenlandiji v 20. stoletju in 21. stoletju povezano z antropološkim povečanjem koncentracije toplogrednih plinov v atmosferi. Vsi trije dejavniki vplivajo na spremembe osi, so odkrili v Jet Propulsion Laboratory, in določili prispevke posameznih komponent.

Doslej je veljalo, da je premikanje Zemljine vrtilne osi v glavnem posledica post-ledeniškega odboja. Gre za znan pojav, ki je posledica umika ledenikov pred tisoči let. Ti ledeniki so močno pritiskali na površje pod seboj, ko pa so se stalili, se...

132 komentarjev

Sedmerica obsojena, ker niso napovedali potresa

Posledice potresa

BBC - Italijansko okrajno sodišče je šest italijanskih znanstvenikov in enega javnega uradnika obsodilo na šest let zapora zaradi večkratnega uboja, ker so pred potresom leta 2009 sporočili, da ni verjetno, da bi se zgodil potres. Ko so se 6. aprila 2009 stresla tla z magnitudo 5,8 po Richterjevi lestvici, je umrlo 308 ljudi.

Zgodba je seveda nekoliko bolj zagonetna. Mesto L'Aquila, kjer je bil epicenter potresa, leži na znani geološki prelomnici, zato rahli potresi niso neobičajni. V mesecih pred potresom ga je streslo več manjših sunkov, zaradi česar je italijanska vlada sestavila odbor več seizmologov in vladnih uradnikov, da bi preučili možnost velikega potresa. Dober teden pred katastrofalnih potresom so izdali poročilo, v katerem so zapisali, da več rahlim...

73 komentarjev

Potres brez učinka za Elpido, nasprotno za NEC

Lahko pride do pomanjkanja krmilnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Splošno mnenje analitikov sledeč uničujočemu potresu na Japonski je bilo, da bo industrija pomnilnika, tako delovnega kot bliskovnega NAND, močno prizadeta. Japonska naj bi bila dom kar 40 % svetovne proizvodnje teh čipov, iz različnih industrijskih področij iz Japonske pa dobivamo poročila, da začasno upočasnjujejo oz. celo ustavljajo proizvodnjo v nekaterih obratih. Tako bo vsaj dokler se japonska infrastruktura (tako energetska kot transportna) ne vrne v svoje običajne tirnice.

Napovedim o prizadeti industriji pomnilnika lahko dodamo še zmanjšano proizvodnjo krmilnikov za priključke USB 3.0, katerih glavni dobavitelj je NEC. Njihova zaloga je bila močno omejena še pred potresom, poročajo pa celo, da bi krmilni čipi, ki se uporabljajo...

1 komentar

Sony ustavlja pet tovarn na Japonskem

ComputerWorld - Težave zaradi uničene infrastrukture in nezmožnosti dobave materialov v svoje tovarne ima po potresu na Japonskem tudi Sony, ki bo moral začasno ustaviti proizvodnjo v petih tovarnah. Ustavljene tovarne ob potresu in kasnejšem cunamiju sploh niso bile poškodovane, ampak jih pestijo prekinjene cestne in železniške povezave ter redukcije električne energije.

Zaprli bodo tovarno Inazawa, kjer izdelujejo LCD-televizorje Bravia, tovarno Kohda, kjer izdelujejo kamere Handycam in fotoaparate Cybershot, tovarno Kosai, ki izdeluje profesionalno avdiovideo opremo, tovarno Minokamo, kjer izdelujejo mobilne telefone in leče, ter tovarno Oita, kjer izdelujejo mikrofone in slušalke. Sony pravi, da se trudijo čim hitreje ponovno...

8 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil globalne spremembe

Slo-Tech - Petkov potres na Japonskem smo si že pogledali z mnogo različnih vidikov (prevare na internetu, težave v jedrski elektrarni, sistem za vnaprejšnje obveščanje oddaljenih krajev), danes pa se seznanimo še s sproščeno energijo in posledicami. Potres je dosegel stopnjo 9,0 po lestvici, ki meri momentno magnitudo. To pomeni, da je znašal seizmični moment okoli 3,5 . 1022 Nm. Ob potresu se je na površje sprostila energija 2 . 1017 J. To je enak velikostni razred energije, kot vsako sekundo pade na Zemljo s Sončevim sevanjem.

Ker je bila skoncentrirana na majhnem področju, je seveda povzročila...

52 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev

Obveščanje o potresu nekaj sekund vnaprej za oddaljena področja

ComputerWorld - Če bi mogli napovedovati potrese, bi preprečili mnogo žrtev. Dolgoročno napovedovanje še ni in verjetno nikoli ne bo mogoče, so pa na Japonskem že leta 2007 postavili sistem za obveščanje v zadnjem hipu. Povezali so več tisoč seizmografskih postaj, ki neprestano sporočajo svoje meritve v centralno bazo podatkov. Ko se potres začne, hitro izračunajo epicenter in opozorijo okoliške kraje. V neposredni okolici nadžarišča jim to seveda ne pomaga kaj dosti, a že na razdaljah 50 km in več je razlika očitna in obvestilo o potresu pride tja od nekaj sekund do minuto pred sunkom.

To se je zgodilo tudi v petek, ko so v Tokiu dobili opozorilo o potresu približno 10 sekund, preden ga je sunek dosegel. To se ne zdi mnogo, a je več kot dovolj časa, da se ustavijo hitri...

21 komentarjev

Potres upočasnil proizvodnjo LCD-jev

TG Daily - Zaradi potresa stopnje 6,5 po Richterjevi lestvici, ki je zatresel Tokio in njegovo okolico, bo prišlo do zmanjšanja proizvodnje LCD zaslonov. Na udaru je ena izmed tovarn Corninga, ki izdeluje steklene substrate za izdelavo LCD panelov. Tovarna, ki se nahaja v Shizuoki, je zaradi potresa ustavila proizvodnjo, na srečo pa vse ostale tovarne na Japonskem in po svetu, tudi tista iz naveze s Samsungom, obratujejo normalno.

Izpad proizvodnje bo po besedah predstavnikov družbe vplival na količino odposlanih stekla v tretji četrtini, a zaenkrat ne kaže, da bi se le-to zavleklo še v zadnjo četrtino. Vseeno bo prišlo do približno 65 milijonov dolarjev izpada prihodka. V svetovnem merilu bo prišlo tudi do 5 do 10 % manjše proizvodnje LCD zaslonov. Izdelovalci zaslonov na novice še niso komentirali.

5 komentarjev

Potres spremenil rotacijo Zemlje

ZDNet - Kot poročajo na ZDnetu, naj bi potres, ki je pred dnevi prizadel jugovzhodno Azijo, skrajšal čas, ki ga Zemlja potrebuje za eno rotacijo okoli svoje osi, za 3 mikrosekunde. Kot pravi Richard Gross iz Nasinega kalifornijskega laboratorija, tako velika masa vode, ki se je premaknila in pa nariv dveh tektonskih plošč povzroči spremembo porazdelitve gostote in hitrejše vrtenje.

Zemljina rotacija, kot pravijo pri Nasi, nikoli ni stalna, saj se Zemlja počasi upočasnjuje, ni pa jim še uspelo praktično dokazati, ali lahko površinski pojavi kot so plima in oseka ter spremembe vremena, povzročijo upočasnjevanje ali pospeševenje Zemljine rotacije. Več tukaj.

Slo-tech berite čez par tisoč let. Takrat vam bomo poročali,če zgoraj omenjene trditve držijo.

151 komentarjev

Potres v Tajvanu

CNN - Le nekaj dni po koncu Computexa je Tajvan prizadejal precej močan potres stopnje 6,2. Sodeč po poročilih s CNNa se je potres zgodil okoli 10:35, epicenter pa je bil v morju vzhodno od severno-vzhodne pokrajine Ilan. Potres je trajal 20 sekund, podrobnejših poročil o škodi in žrtvah pa še ni.
Strah pred posledicami za občutljivo industrijo mikročipov pa je povzročil padec delnic tajvanskih podetij. Te so v kratem času po potresu padle za več, kot 2 procenta.

12 komentarjev