»

Google želi zgraditi največjo seizmološko opazovalnico na svetu - v vašem žepu

Slo-Tech - Zamisel je že stara in tudi preverjena, a sedaj jo bo Google izvedel na večji ravni kot kadarkoli. Pametni telefoni imajo sorazmerno primitivne merilnike pospeškov, a ker jih je na svetu več kot milijarda, manko kvalitete nadoknadijo s kvantiteto. Androidni telefoni so lahko največji vir informacij o tresenju tal in delujejo kakor globalni seizmograf. Google je danes začel preizkušati to storitev, za zdaj le v delih ZDA.

Skrivnost se skriva v številkah. Medtem ko telefoni vsak dan izmerijo na tisoče različnih tresljajev in premikov, ko jih prenašamo po svetu, vsak trenutek veliko njih tudi počiva na mizah. Ob potresu se ti predvidljivo, predvsem pa usklajeno premaknejo. To omogoča, da algoritmi iz te množice podatkov izluščijo informacij o približnem epicentru potresa in njegovi magnitudi. To je podobno tako, kot če bi imeli seizmografske postaje povsod na svetu.

Google bo testiranje izvajal postopoma in previdno. Spočetka o zaznanih potresih ne bo nikogar svaril, temveč bo...

41 komentarjev

Italijansko sodišče oprostilo znanstvenike, ki niso napovedali potresa

Posledice potresa

Science Blog - Šesterica znanstvenikov, ki jih je italijansko sodišče v L'Aquili leta 2012 obsodilo na šestletne zaporne kazni zaradi nenaklepnega uboja, ker niso napovedali uničujočega potresa, ki je mesto prizadel pred petimi leti, je bila včeraj oproščena. Prizivno sodišče jih je oprostilo, medtem ko je sedmemu obsojenemu znižalo zaporno kazen na dve leti.

Spomnimo, da je leta 2009 okolico L'Aquile stresalo več manjših potresnih sunkov. Zaradi tega so 31. marca 2009 sklicali sestanek Odbora za napovedovanje in preprečevanje velikih katastrof, ki mu je sledila novinarska konferenca, kjer so dejali, da večji potres ni zelo verjeten, a hkrati ni metod, ki bo to lahko zagotovo napovedale. Teden dni pozneje je L'Aquilo stresel potres z magnitudo 5,8 po Richterjevi lestvici,...

24 komentarjev

Sony ustavlja pet tovarn na Japonskem

ComputerWorld - Težave zaradi uničene infrastrukture in nezmožnosti dobave materialov v svoje tovarne ima po potresu na Japonskem tudi Sony, ki bo moral začasno ustaviti proizvodnjo v petih tovarnah. Ustavljene tovarne ob potresu in kasnejšem cunamiju sploh niso bile poškodovane, ampak jih pestijo prekinjene cestne in železniške povezave ter redukcije električne energije.

Zaprli bodo tovarno Inazawa, kjer izdelujejo LCD-televizorje Bravia, tovarno Kohda, kjer izdelujejo kamere Handycam in fotoaparate Cybershot, tovarno Kosai, ki izdeluje profesionalno avdiovideo opremo, tovarno Minokamo, kjer izdelujejo mobilne telefone in leče, ter tovarno Oita, kjer izdelujejo mikrofone in slušalke. Sony pravi, da se trudijo čim hitreje ponovno...

8 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil motnje v dobavi silicija

Tovarna Širakava pred potresom.

ComputerWorld - Nedavni potres na Japonskem, ki je popolnoma uničil severni del države okoli mesta Sendai, je pustil posledice tudi na trgu računalniških komponent. Zaradi izpadov električne energije, poškodovane infrastrukture in okrnjenih prometnih povezav so morali mnoge tovarne ustaviti ali pa vsaj v njih zmanjšati proizvodnjo. Tako sta obstali tudi tovarna Širakava podjetja Shin-Etsu Chemical Co. v mestu Fukušima in tovarna podjetja MEMC Electronic Materials v mestu Uconomija, ki obvladujeta četrtino svetovne proizvodnje silicijevih rezin za izdelavo čipov.

Izpad dobave rezin v višini 25 odstotkov pa ni omejen le na japonsko gospodarstvo, ampak vpliva na celotno industrijo polprevodniških komponent na svetu. Posebej pomembna je tovarna Širakava, ki ima na svetu kar petinski delež in je bila ob...

11 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil globalne spremembe

Slo-Tech - Petkov potres na Japonskem smo si že pogledali z mnogo različnih vidikov (prevare na internetu, težave v jedrski elektrarni, sistem za vnaprejšnje obveščanje oddaljenih krajev), danes pa se seznanimo še s sproščeno energijo in posledicami. Potres je dosegel stopnjo 9,0 po lestvici, ki meri momentno magnitudo. To pomeni, da je znašal seizmični moment okoli 3,5 . 1022 Nm. Ob potresu se je na površje sprostila energija 2 . 1017 J. To je enak velikostni razred energije, kot vsako sekundo pade na Zemljo s Sončevim sevanjem.

Ker je bila skoncentrirana na majhnem področju, je seveda povzročila...

52 komentarjev

Obveščanje o potresu nekaj sekund vnaprej za oddaljena področja

ComputerWorld - Če bi mogli napovedovati potrese, bi preprečili mnogo žrtev. Dolgoročno napovedovanje še ni in verjetno nikoli ne bo mogoče, so pa na Japonskem že leta 2007 postavili sistem za obveščanje v zadnjem hipu. Povezali so več tisoč seizmografskih postaj, ki neprestano sporočajo svoje meritve v centralno bazo podatkov. Ko se potres začne, hitro izračunajo epicenter in opozorijo okoliške kraje. V neposredni okolici nadžarišča jim to seveda ne pomaga kaj dosti, a že na razdaljah 50 km in več je razlika očitna in obvestilo o potresu pride tja od nekaj sekund do minuto pred sunkom.

To se je zgodilo tudi v petek, ko so v Tokiu dobili opozorilo o potresu približno 10 sekund, preden ga je sunek dosegel. To se ne zdi mnogo, a je več kot dovolj časa, da se ustavijo hitri...

21 komentarjev

Potres na Japonskem odlična priložnost za spletne prevarante

Razdejanje v priobalnem mestu Sendai.

vir: RTV Slovenija
Slashdot - Naravne katastrofe, kot je bil včerajšnji potres na Japonskem, so s pojavom interneta postale izvrstna krinka za kriminalce, ki pod pretvezo zbiranja pomoči bogatijo na rovaš tuje širokogrudnosti. Tudi letos se je v manj kot 24 urah po potresu ponovila zgodba, ki smo ji bili priče že ob lanski haitijski katastrofi. Na spletu so lažne strani zrasle kot gobe po dežju. Ko je udarila Katrina, je FBI izdal opozorilo, saj na internetu vzniknilo več kot 4500 strani za zbiranje donacij - ogromno je bilo lažnih. Lani so ob haitijski tragediji zlikovci zbrali več milijonov dolarjev od nič hudega slutečih darovalcev.

Prevar je več vrst. Najpogostejše so strani, ki so po videzu podobne...

5 komentarjev

Moj prenosnik je lahko tudi seizmograf

Šest računalnikov je zaznalo potres magnitude 4,4 v LA 16. marca

Stanford - Današnji prenosnik so v večini opremljeni z akcelerometri, ki se uporabljajo za varovanje trdega diska. Ob nenadnem pospešku, ki je običajno posledica padca, izključijo trdi disk in s tem preprečijo poškodbe in izgubo podatkov. Raziskovalcem na Univerzi Stanford se je utrnila zamisel, kako te akcelerometre izkoristiti v seizmološke namene.

Ideja je preprosta. Vsi podatki o nenadnih pospeških se shranjujejo in če bi jih posredovali v centraliziran sistem, bi dobili dober pregled nad potresno aktivnostjo na svetu. Vse skupaj je s petdesetdolarskim USB-merilnikom moč prenesti tudi na namizne računalnike. Tako so v okviru projekta Quake-Catcher Network spisali program, ki teče v ozadju računalnika in odčitava podatke akcelerometrov. Vse podatke pošilja v...

6 komentarjev

Udarni valovi potresa na internetu

Slo-Tech - V soboto je Čile stresel hud potres in v 21. stoletju takšni pretresi pošljejo udarne valove tudi po spletu. Prvi so ga izkoristili hekerji, ki hitro pograbijo vsako veliko novico. Z uporabo SEO (Search Engine Optimization) so svoje strani postavili na visoka mesta v prikazu zadetkov iskanja in tako uporabnike zvabili na zlonamerne strani. Chester Wisniewski na svojem blogu piše, da je bil že drugi zadetek na Googlu povezava na napadeno stran. Kot so povedali v SophosLabs, je imela stran na koncu pripet zlonameren JavaScript, ki je uporabnika preusmeril na stran hekerjev. Internet nam je omogočil tudi opazovanje cunamija v živo. Takoj po potresu je bilo zaradi visoke magnitude izdano opozorilo pred cunamijem in časovnica, kdaj bo val dosegel različne konce Pacifika. Ena izmed popularnejših strani za opazovanje je bila Ustream, kjer bilo moč videti več prenosov...

3 komentarji

Potres v Tajvanu

CNN - Le nekaj dni po koncu Computexa je Tajvan prizadejal precej močan potres stopnje 6,2. Sodeč po poročilih s CNNa se je potres zgodil okoli 10:35, epicenter pa je bil v morju vzhodno od severno-vzhodne pokrajine Ilan. Potres je trajal 20 sekund, podrobnejših poročil o škodi in žrtvah pa še ni.
Strah pred posledicami za občutljivo industrijo mikročipov pa je povzročil padec delnic tajvanskih podetij. Te so v kratem času po potresu padle za več, kot 2 procenta.

12 komentarjev