»

Patentni spor med Motorolo in Applom zaključen

vir: Scribd
Scribd - Prišlo je do zanimivega preobrata v patentnem sporu med Motorolo in Applom: sodnik Posner je v kratki, še ne dvostranski delni sodbi zavrnil zahtevke obeh strani in ju, dobesedno (with prejudice), poslal domov. Ne Motorola ne Apple ne moreta glede istega spora vložiti nove tožbe, konkretno Moto ne glede svojih patentov na brezžične tehnologije, Apple pa ne na patentne na multitouch zaslon.

Posner, ki šteje že 73 let in sodi med najbolj ugledne strokovnjake za gospodarsko pravo v državi, je podjetjema razložil, da na (številnih) dosedanjih narokih preprosto nista uspela dokazati kršitve nasprotnih patentov, če pa že, pa nista uspeli pokazati, da bi te kršitve povzročile zadosti visoko škodo, da bi se sploh dalo razmišljati o...

11 komentarjev

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

IPCom je začasno odredbo za prepoved prodaje HTC-jevih pametnih telefonov dobil že spomladi 2009, zdaj pa je postala pravnomočna. HTC je v vmesnem času stavil na razveljavitev ključnih patentov (skupaj z Nokio), a preprosto ni šlo dovolj hitro.

vir: TechTicker
TechTicker - Münchenski patentni holding IPCom je brez dlake na jeziku najavil, da bodo nemudoma zahtevali umik vseh HTC-jevih pametnih telefonov s prodajnih polic v Nemčiji in to ravno na začetku božično-novoletne nakupovalne sezone. Cilj je precej jasen - izsiliti podpis licenčne pogodbe za kupček patentov, ki jih je IPCom kupil od Boscha, in sledi pomembni zmagi v sodnem sporu s tajvanskim HTC-jem.

IPCom je star nekje štiri leta in vse svoje prihodke (želi) ustvarjati z licenciranjem obsežnega svežnja patentov - čez 1000 njih, registriranih tako v EU, ZDA kot ključnih...

28 komentarjev

Nemškemu PS3 hekerju Grafu Chokolu grozi vsaj 6 mescev zapora

Številni so po vložitvi tožbe proti Geohotu in Egrenkovu pozvali h bojkotu Sony-jevih izdelkov (poster je s strani ameriške FSF). Anonymous jim je najprej dodobra zdosal stran, potem pa so bili deležni še obsežnega vdora v PSN. A Sony vztraja pri svojem.

Slo-Tech - Sonyjeva odločitev, da z izidom sloke različice PS3 ukine podporo za poganjanje drugih operacijskih sistemov (OtherOS), je razburila takrat že precej obsežno skupnost navdušencev, ki je na strojčku poganjala Linux. Številni hekerji so se lotili natančnega seciranja konzole in se pri tem prebili že tako daleč, da je Sony začelo resno srbeti, da bodo polomili res vso zaščito in (znova) omogočili masovno piratiziranje iger -...

16 komentarjev

Sony in Geohot sta dosegla poravnavo

George Hotz

vir: engadget
engadget - Tožarjenja, zasegov opreme in pobegov v Južno Ameriko je v primeru tožbe Sonyja proti Georgu Hotzu, na spletu poznanem tudi pod vzdevkom Geohot, konec. Mladi Američan je namreč dosegel poravnavo s Sonyjem, del katere je tudi popolna prepoved deljenja kode, ki je osnova za polni odklep PlayStation 3. S tem je bilo poleg ponovne namestitve drugih operacijskih sistemov omogočeno piratiziranje iger, kar jasno ni bilo po godu Sonyju. To seveda ni bil edini problem, nedvomno pa prepoved deljenja kode Sonyju ne bo pomagala pod preprogo pomesti celotne scene, povezane z odklepanjem konzole, ki je od prvih poizkusov Geohota že močno napredovala.

Poravnava je bila sicer dosežena že 31. marca, a razen prepovedi deljenja kode drugi pogoji niso bili razkriti. Obe strani...

6 komentarjev

Uvoz PlayStation 3 v EU spet dovoljen

Heise - Nizozemsko sodišče je sprostilo uvoz Sonyjevih igralnih konzol PlayStation 3 v EU, ki jih je prejšnji teden prepovedalo uvažati zaradi patentnega spora Sonyja in LG-ja. Sodišče v Haagu je odločilo, da se 300.000 zaplenjenih enot PS3 vrne Sonyju in dovoli nadaljnji uvoz. LG pa mora plačati nastale sodne stroške, ki znašajo 130.000 evrov. Danes od 11.00 ure dalje je distribucija PS3 torej spet dovoljena.

Zgodba o patentnem sporu med LG-jem in Sonyjem pa s tem...

0 komentarjev

Kalifornijsko sodišče dovolilo izročitev IP-naslovov obiskovalcev Geohot.com

George Hotz aka GeoHot. Vir: TekGoblin.com.

Wired News - Kalifornijsko sodišče je v primeru Sony zoper George Hotz, ki je zlomil zaščito PlayStationa 3 in objavil ključe na internetu, zaradi česar se je zapletel v sodni spor s Sonyjem, ugodilo zahtevi Sonyja, da mora ponudnik internetnega gostovanja Bluehost za spletno stran Geohot.com, kjer so bili ključi objavljeni, posredovati IP-naslove vseh obiskovalcev strani od januarja 2009 do danes. Sony Hotza obtožuje kršitev DMCA in drugih zakonov, zato zahtevajo prepoved distribucije ključev, zaseg vse strojne in programske opreme, plačilo odškodnine in sodnih stroškov.

Sony trdi, da potrebujejo IP-naslove, dnevniške datoteke, informacije o računih in dostopih ter ostale informacije, ki bi lahko identificirale...

9 komentarjev

LG terja prepoved prodaje PS3 v ZDA

Slo-Tech - LG je vložil pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) proti Sonyju, ker da slednji v PlayStationu 3 krši štiri patente v povezavi z Blu-rayem. Zato zahtevajo prepoved uvoza in prodaje PS3 v ZDA. Hkrati so vložili še pritožbo zoper prodajo televizijskih sprejemnikov Bravia in digitalne fotoaparate, ki da tudi kršijo štiri (druge) patente.

Istočasno je LG vložil še tožbo na kalifornijskem sodišču, v katerem Sonyju očita kršitve šestih patentov (ne istih, kot v pritožbi pri ITC). Ti se nanašajo ne le na PS3, temveč tudi na prenosne računalnike Sony VAIO EA, EB in X,...

10 komentarjev

NTP toži vsepovprek

Heise - Relativno neznano ameriško podjetje NTP, o katerem slišimo le v patentnih vojnah, se je odločilo postaviti se na svetovni zemljevid z novim paketom tožb. V četrtek so na sodišču v Richmondu v Virginiji, koder imajo sedež, vložili tožbo zoper Apple, Google, Microsoft, HTC, LG in Motorolo zaradi domnevne kršitve osmih patentov, ki so povezani s prenosom e-sporočil na mobilne telefone.

NTP-jev soustanovitelj Donald E. Stout pravi, da je uporaba NTP-jeve intelektualne lastnine brez licenc enostavno nepoštena. Zaradi tega je tožba edini način, da si izborijo zaščito svojih pravic kot izumitelji osnovne tehnologije za brezžični prenos elektronske pošte.

NTP poznamo predvsem po dolgi tožbi in poravnavi z RIM, ki izdeluje BlackBerryje. NTP je iztržil 612 milijonov dolarjev. V tem postopku je sodišče pritrdilo NTP-ju. To je vzpodbudilo ameriški patentni urad, da je vnovič preučil NTP-jeve patente. Ugotovili so, da so prav vsi veljavni. Tožba iz leta 2007, ki jo je NTP vložil zoper AT&T,...

0 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev