»

Iranski Iridium dva meseca v miru prečesaval Citrixovo omrežje?

vir: Wikipedia
The Register - Citrix je konec tedna obvestil svoje stranke, da so doživeli vdor v svoje omrežje, pri čemer so neznanci odnesli za 6 TB občutljivih internih podatkov. Kot so sporočili iz varnostnega podjetja Resecurity, ki je o vdoru prvo opozorilo predstavnike Citrixa in FBI, naj bi za napadom stala iranska hekerska skupina, znana pod imenom Iridium. Ta je doslej uspešno napadla že več kot dvesto vladnih agencij, naftnih in tehnoloških podjetij. Napad naj bi se začel že decembra lani in trajal dva meseca, vdiralci pa so pri tem uspešno obšli več ravni zaščite in se prebili tudi v Citrixova VPN omrežja. Po poročanju Resecurityja so bila med odnešenimi podatki elektronska sporočila, poslovni načrti in drugi, tudi zaupni dokumenti.

Kot je...

13 komentarjev

Skype prihaja v brskalnike

Microsoft - Za uporabo Skypa odslej ne bo treba imeti več posebne aplikacije, je sporočil Microsoft. Uporabljati ga bo mogoče kar iz brskalnika, pri čemer bodo podprti Internet Explorer 10 in novejši, Firefox, Chrome in Safari na Mac OS X. Na Chromebookih je situacija nekoliko bolj zapletena, saj ga bo mogoče uporabljati za pošiljanje sporočil, avdio in video pa ta hip nista mogoča. Skype za brskalnike je za zdaj v beta fazi in za uporabo terja povabilo.

Sprva bo treba namestiti vtičnik za brskalnik, kar nekoliko izniči poanto, a Microsoft zagotavlja, da gre za začasno rešitev. Sčasoma bo mogoče Skype uporabljati brez vsakršnih dodatek za brskalnike, saj bodo ti že podpirali potrebne tehnologije, ki jih bo Skype uporabljal. Tako ga...

18 komentarjev

Skype podpira skupinske videoklice tudi v brezplačni verziji

Microsoft - Microsoft je v Skype pripeljal dobrodošlo novost, ki je bila doslej na voljo le v plačljivi verziji. Odslej bodo tudi v brezplačni možnost skupinskih videoklicev, ki so bili doslej omejeni le na dve osebi. S tem se Microsoft postavlja ob bok Googlu, ki s svojo storitvijo Hangout to že dlje časa podpira.

Trenutno je brezplačno skupinsko video klicanje mogoče na platformah Windows, Xbox One in Mac, v prihodnosti pa bo tudi na vseh ostalih, kjer teče Skype. Sedaj lahko v skupinskem klicu sodeluje do 10 oseb, kar bi moralo zadostovati za večino ljudi.

Spomnimo, da je od leta 2011 za možnost Premium, ki je omogočala skupinske videoklice, Skype zaračunaval devet dolarjev mesečno ali pet dolarjev za en dan. Paketi, ki vsebujejo tudi to možnost, ki je odslej...

8 komentarjev

Sirski uporniki uporabljajo satelitske telefone in Skype

The New York Times - Od četrtka je ostala Sirija odrezana od interneta in brez delujočega mobilnega telefonskega omrežja, s čimer so oblasti želeli otežiti delo upornikom. Sicer oblasti trdijo, da so za prekinitve komunikacij krivi teroristi, a vse kaže, da so zanje odgovorne same. Toda v nasprotju z njihovimi pričakovanji komunikacije med uporniki s tem niso bistveno ranili.

Da se utegne zgoditi kaj takšnega, so uporniki sumili že od lanskih sporadičnih prekinitev dostopa do mednarodnega interneta. Na popolno prekinitev so se zato pripravljali. V državo so prek libanonske in turške meje pretihotapili ogromno komunikacijske opreme, predvsem satelitskih telefonov s podporo za Skype. Aktivisti zatrjujejo, da so odlično opremljeni in...

9 komentarjev

Internetni prevaranti izkoriščajo tudi Skype

Sophos - Kruh internetnih prevarantov postaja iz dneva v dan trši, zato so prisiljeni izumljati nove taktike, kako bi še lahko pretentali uporabnike v nakup nepotrebnih ali celo škodljivih storitev. Njihova zadnja postojanka je Skype, kjer so začeli reklamirati svoj scareware.

Ustvarili so račun na Skypu z imenom Urgent notice (nujno sporočilo), ki avtomatično kliče Skypove uporabnike. Po vzpostavitvi zveze jim predvaja avtomatično računalniško generirano sporočilo, da je njihov sistem nezaščiten in okužen, zato naj se oglasijo na neki spletni strani, kjer bodo lahko dobili potrebno zaščito. Omenjena spletna stran je seveda polna strašilne programske opreme in reklam, ki uporabnika strašijo, da ima na računalniku cel kup nesnage in da mora zato...

7 komentarjev

Vzvratni inženiring Skypovega protokola

Slashdot - Raziskovalec Efim Bushmanov je včeraj na svojem blogu objavil, da je z vzvratnim inženiringom razvozlal protokol za Skype. Njegovo delo se nanaša na verzije Skype 1.x, 3.x in 4.x, ki so že relativno stare verzije Skypa. Kodo je objavil tudi na svoji strani, z njo pa želi v končni fazi spisati odprtokodnega odjemalca za Skype.

Povedati je treba, da gre za pohvalen dosežek, ki pa kaj dosti ne bo spremenil. Gre namreč za stare verzije Skypa, ki jih lahko novi lastnik Microsoft kadarkoli onesposobi. Tudi če bi razvozlal novo verzijo, bi Microsoft lahko enostavno izdal manjši popravek in...

9 komentarjev

Skype bo uvedel videokonference

The New York Times - Ker večina izmed 145 milijonov uporabnikov Skypa uporablja zgolj brezplačno možnost spletnega klicanja z računalnika na računalnik, Skype išče nove storitve, ki bi jih ponudil in zaračunal. Ena izmed njih bodo tudi videokonference med več kot dvema človekoma, ki jih bodo ponudili v sodelovanju s podjetjem Citrix.

Citrix že ima tehnologijo GoToMeeting, ki ponuja točno in Skype jo bo s pridom uporabil. Novost bo na voljo v paketu za podjetja Skype for Business. Uporabniki se bodo lahko v konferenco vključili prek Skypa ali pa prek navadnega telefonskega omrežja (v tem primeru seveda ne bodo imeli slike). Ime in cena nove storitve še nista znana.

Skype upa, da bo na ta način pritegnil večje število poslovnih uporabnikov....

10 komentarjev

CES 2011: Skype kupil Qik, napovedal videokonference

Slo-Tech - Skype je na CES-u najavil, da kupujejo podjetje Qik, ki je poznano po programu za videoklice, ki je bil prednaložen telefon HTC Evo. Skypov izvršni direktor Tony Bates ni povedal, koliko bodo za Qik odšteli, a omenjajo se neuradna številke od 100 do 150 milijonov dolarjev. Prav tako še ni znano, na kak način bo Qik postal del Skypa, torej ali bodo obdržali blagovno znamko Qik ali ne. Qik je lani razširil bazo uporabnikov s 600 tisoč na pet milijonov. Najdemo ga na...

3 komentarji

Skype je nazaj

BBC - Po dvodnevnem izpadu je Skype nazaj. Če je bila sprva napaka videti neškodljiva - zaradi napake v programu je z interneta padlo nekaj supervozlišč (angl. supernode), ki so jih Skypovi inženirji poizkušali nadomestiti z drugimi - 24 ur pozneje še vedno večina Skypovega omrežja ni delovala. Šele po dveh dneh težav se je začelo stanje popravljati in Skype je začel delovati, čeprav nekatere storitve (recimo IM in Group Video Calling) niso bile dostopne še ves včerajšnji dan.

Kaj točno je šlo narobe, Skype razumljivo ne želi preveč povedati. Pravijo, da so dognali, kje je tičal problem, in da za izpad delovanja ni bil kriv zlonameren napad na omrežje. Podrobno analizo bodo uporabnikom predstavili, ko bo končana.

Uporabniki brezplačnih...

10 komentarjev

Cisco se zanima za Skype

Slashdot - Skype je prejšnji mesec že napovedal javno ponudbo svojih delnic (IPO), s sicer še nedoločenima datumom in cenovnim razponom, a utegne ta pasti v vodo. Cisco je namreč ponudil pet milijard dolarjev za prevzem Skypa, kar bi seveda prekinilo priprave na IPO. Pet milijard je tudi vrednost, na katero konzorcij okoli Silver Laka ceni svojo investicijo v Skype, tako da je ponudba Cisca povsem resna.

Skype sicer ne posluje bleščeče, saj je v prvem letošnjem polletju ob 406 milijonih dolarjev zbral le 13,2 milijona dolarjev dobička, a prava vrednost Skypa tiči v ogromni uporabniški bazi. Trenutno imajo registriranih 560 milijonov uporabnikov, od katerih pa imajo dohodke le od osmih milijonov, ki uporabljajo Skype za klice na stacionarne telefone. Impresivno število uporabnikov tako zbledi ob dejstvu, da od velike večine ni niti centa. Kako točno namerava Cisco iz Skypa izvleči vloženih pet milijard dolarjev, ni jasno. Tega ni znal niti Ebay, ki je bil nadvse vesel, da so se Skypa uspeli...

14 komentarjev

Skype meri na podjetja

The Wall Street Journal - Skype je včeraj javnosti predstavil novo storitev, s katero se želi približati majhnim podjetjem, ki kanijo preiti na internetno telefonijo. Poimenovali so jo Skype for SIP in je za zdaj še v stadiju beta. Glavna prednost je združljivost s staro opremo PBX, ki jo posedujejo podjetja, s podporo Session Initiation Protocol (SIP). Po Skypovih lastnih besedah to pomeni, da je prehod mogoč brez dragih viličarjev za nadgradnjo obstoječe infrastrukture.

Pogovori med uporabniki Skypove tehnologije bodo brezplačni, medtem ko klici na stacionarne številke v ZDA stanejo približno dva centa. Skype je sicer že prej imel oddelek za podjetja, le da je bilo potrebno za uporabo imeti računalnike in programsko opremo (tako kličemo domači uporabniki), kar je prehod v podjetjih napravljalo manj privlačen. Z uvedbo SIP-a pa je prehod olajšan, saj mora le sistemski skrbnik znati prekonfigurirati PBX. Prehod na brezplačno ali cenejše telefoniranje je mamljiv, a kritiki opozarjajo, da morajo biti zlasti...

0 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji