»

Letošnji World Solar Challenge pripadel Nizozemcem

World Solar Challenge - V Avstraliji se je končal letošnji World Solar Challenge, ki se je začel v nedeljo zjutraj. Prvo mesto na tri tisoč kilometrov dolgem potovanju prek Avstralije, od severnega Darwina do južne Adelajde, je osvojila nizozemska ekipa Nuon z vozilom Nuna7. Gre za ekipo Tehniške univerze v Delftu, ki je na tekmovanju suvereno zmagovala med leti 2001-2007, potem pa so jih prehiteli Japonci. Na cilj so prispeli v četrtek ob 10.03 po lokalnem času. Dobre tri ure pozneje so na cilj prispeli zmagovalci zadnjih treh dirk z japonske univerze Tokai, še uro pozneje pa druga nizozemska skupina Twente. To velja za najprestižnejši razred Challenger, kjer sodelujejo enosedežna vozila z največjo dolžino 4,5 metra, širino 1,8 metra in...

6 komentarjev

Japonci dobili World Solar Challenge

Zmagovalna ekipa

World Solar Challenge - V Avstraliji se je končal letošnji World Solar Challenge, na katerem je prvo mesto osvojila ekipa iz Japonske. Dobrih 3000 kilometrov dolgo pot od Darwina na severni obali do južne Adelajde je prva prevozila ekipa Univerze Tokai, ki je na cilj prispela v četrtek ob 13.07 po lokalnem času in ki je zmagala že tudi predlani. Drugo mesto je osvojila nizozemska ekipa Nuon z zaostankom +1.05, tretja pa je bila ameriška ekipa iz Michigana, ki je na cilj prispela ob 15.55 z zaostankom +2.48. Ostale ekipe na cilju pričakujejo v petek.

Pravila izziva, ki poteka bienalno, so preprosta. Ekipe izdelajo vozila, ki delujejo na električni pogon. Elektromotorje poganja tok iz baterij, ki jih polnijo le sončne celice. Kapaciteta baterij je omejena na približno 5 kWh in so na...

6 komentarjev

Na Japonskem organizirali maraton humanoidnih minirobotov

PhysOrg.com - Na Japonskem so organizirali prvi maraton za humanoidne minirobote, ki se ga je udeležilo pet ekip. Tekmovanje se je odvijalo v dvorani v Osaki na 100-metrski krožni progi, kjer bil start v četrtek. Pričakovali so, da bo tekmovanje trajalo štiri dni, a so prvi na cilj prispeli že po dveh. Zmagal je Robovie PC, ki je za 422 krogov potreboval 54 ur 57 minut in 20 sekund, kar predstavlja povprečno hitrost 0,77 kilometra na uro. Drugouvrščeni je zaostal sekundo.



Žirija je dovolila, da so ekipe svojim robotom menjale baterije in servomotorje, ko so se ti iztrošili. Zmagovalec Robovie PC, ki meri 40 centimetrov in tehta 2,4 kilograma, je bil večino dirke na drugem mestu, a je v zadnjih izdihljajih preizkušnje prehitel...

35 komentarjev

Dell spet zagorel

engadget - Po premieri v Osaki (glej povezavo spodaj), je tokrat zagorel Dellov prenosnik v Vernon Hillu, mestu zvezne države Illinois. Delček dogajanja je uspelo ujeti amaterskemu fotografu, ki je svoje doživetje in fotografije opisal na forumu Tomshardware, pod psevdonimom Henrik.



Žal ni posredovanih več tehničnih detajlov o tipu prenosnika (da ni AMD-jev procesor se ve) in baterije. Ta je dobesedno zoglenela.

31 komentarjev

Dell preiskuje. Apple bo menjal?

Reuters - Pri Dellu nameravajo podrobneje raziskati, kaj se je zgodilo njihovemu prenosniku, ki ga je razneslo na konferenci v Osaki. O tem se je pisalo po internetnih straneh, kot tudi v Slo-Techu: Ko Dellov notebook eksplodira...

Pridobili so si tudi ostanke prenosnika, ki ob eksploziji ni pustil konkretnih posledic na ljudeh. Morda gre za napako v baterijah, za katere je imel Dell akcijo zamenjav decembra lani.

Podobna raziskava poteka tudi pri Applu. Prenosniki nekaterih kupcev so dobili neestetske pege, o katerih so pisali prizadeti tudi na Appledefects. Lastniki zapacanih Macbookov sedaj javljajo, da jih je Apple zamenjal za nove. Uradne Applove najave menjav zaenkrat ni.

3 komentarji

SCO ponovno tožari

CNet - SCO, lastnik in izdelovalec Unixa, se namerava poleg pravne bitke z IBM-om srečati na sodišču še z večino večjih podjetij, ki uporabljajo Linux. Vsi pravni papirji naj bi bili pripravljeni v nekaj mesecih, nato pa naj bi se začeli prvi sodni postopki. Sicer je to že poznan pristop SCO-ja, ki za svoj Unix zahteva 699 ameriških zelencev in ga brezplačni Linux prehiteva ter nadomešča. Tokrat jim ponovno "smrdi" programska koda Linuxa, ki bi naj bila ukradena iz Unix-a. Klik!

Če pa so to zadnji izdihljaji (že pozabljenega?) podjetja, bomo verjetno videli v bližni prihodnosti.

7 komentarjev

Najneumnejši varnostni ukrepi

The Register -

Z današnjim dnem je Privacy International končala tekmovanje za najneumnejše varnostne ukrepe na svetu, ki se je pričelo v februarju. Nominiranih je bilo prek 5.000 institucij širom sveta (natančneje iz 35 držav). Verjetno je odveč poudarjati dejstvo, da so bila letališča v veliki večini. Varnost na prvem mestu, kakopak. Poglejmo si zmagovalce v nekaterih kategorijah.

  • V kategoriji najneumnejšega ukrepa naspoh je zmagala avstralska vlada za "vrsto nesmiselnih, vznemirjajočih ukrepov, namenjenih zgolj samim sebi;"
  • V kategoriji najbolj nečastnih ukrepov je zmagal New Yorker Hotel za "agresivne, nepomembne in nepotrebne varnostne ukrepe," karkoli že to pomeni;
  • V kategoriji najbolj ostudnih in vsiljivih ukrepov pa je zmagal terminal Delta JFK-letališča, kjer so doječo mater prisili piti lastno mleko. Zavoljo varnosti, seveda.
Vse ostale kategorije, zmagovalce in drugouvrščene si lahko ogledate v izvirni novici ali neposredno na straneh prirediteljev tekmovanja.

5 komentarjev

Rabite mrežico za zaščito ventilatorja?

modtown - Če so vaše želje višje od trenutne (borne, moram reči) ponudbe v Mat'Kurji, vas bo tale novica razveselila. Pri modtownu so razpisali natečaj za najboljšo in najbolj izvirno 80mm mrežico za ventilator. Zmagovalec bo brezplačno prejel svojo zaščitno mrežico v zlati, rdeči, modri, srebrni ali prozorni barvi ter Antec-ov 80mm ventilator z vgrajeno modro diodo. Drugouvrščeni pa bo prejel le izdelan svoj "gril". Več podrobnosti izveste tukaj, predlogo za izdelavo pa dolpotegnite tule.

Upam da se bo kdo od forumašev opogumil in se udeležil tekmovanja, saj so do sedaj predstavljeni dizajni resnično revni in jih bo lahko premagati. Tekmovanje traja od 14. septembra do prvega oktobra, tako da je časa še dovolj. Pa kar na delo![:D]

0 komentarjev