»

Nvidia predstavila oblačni grafični rešitvi GRID in VGX

Nvidia - Nvidia je ta teden predstavila svojo vizijo prihodnosti grafičnih procesorjev, ki utegne korenito spremeniti prihodnost računalništva. Računsko intenzivne procese smo že navadili odlagati v izračun v gruče hitrih računalnikov, medtem ko dela grafičnih procesorjev nismo mogli prenesti drugam. V Nvidii menijo (izjava za javnost), da ni razloga, da lahkih odjemalcev (prenosnih računalnikov, pametnih telefonov, ultrabookov, namiznih računalnikov itd.) ne bi odrešili tudi GPU-jev in njihovo delo poslali v centraliziran oblak.

Na konferenci, ki je v torek potekala v San Joseju, so predstavili VGX. Gre za platformo, ki ima na eni...

11 komentarjev

Nvidia izdala CUDA Toolkit 4.0

HotHardware - Nvidia je včeraj izdala novo verzijo svojega kompleta programskih orodij CUDA Toolkit 4.0, ki omogoča pisanje aplikacij, ki izkoriščajo procesorsko moč grafičnih procesorjev. Glavne novosti v novi različici so GPUDirect 2.0 za komuniciranje grafičnih jeder neposredno med seboj, Unified Virtual Addressing za enotni naslovni prostor glavnega in grafičnega pomnilnika ter zbirka algoritmov in podatkovnih struktur Thrust C++ Template Performance Primitives Libraries. S temi orodji bo pisanje aplikacij, ki so paralelizirane med več grafičnih procesorjev, laže in učinkoviteje. Komplet orodij bo brezplačno na voljo na uradni strani od 4. marca s prijavo v CUDA Registered Developer Program.

0 komentarjev

Apple dovolil pisanje aplikacij v Flashu

CNet - Apple je aprila letos postavil nova pravila za razvijalce aplikacij, v katerih je zapisal, da morajo biti aplikacije napisane izključno v jezikih, ki jih je Apple odobril (Objective-C, C, C++ ali JavaScript). To je ujezilo Adobe, ki je bil izdal Adobe Packager for iPhone prav za enostavno prevajanje aplikacij v Flashu v nativno kodo za iPhone. Te dni si je Apple premislil.

Po novih pogojih uporabe lahko pisci uporabljajo katerokoli orodje za pisanje aplikacij, Apple pa bo objavil še App Store Review Guidelines, kjer so zapisali točke, ki jim morajo ustrezati aplikacije, da so sprejete v App Store. In v teh si je Apple še vedno pridržal dovolj vzvodov, da ne objavi tistih, ki jih ne mara (npr. Če aplikacije ne počenja nečesa uporabnega ali nudi zabave, ne bo nujno odobrena, saj imajo veliko resnih razvijalcev, ki v druži svojih aplikacij ne želijo amaterskih izdelkov).

V pogojih uporabe so sicer spremenili točke 3.3.1 (aplikacije lahko uporabljajo le dokumentirane API-je na način,...

17 komentarjev

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu

vir: Heise
Heise - Oracle je objavil, da je zoper Google vložil tožbo zaradi kršitve patentov in avtorskih pravic z uporabo programskega jezika Java za razvoj Androida. V izjavi za javnost so bili v Oraclu nenavadno skopi, saj je njihova tiskovna predstavnica Karen Tillman dejala le: "Pri razvoju Androida je Google vedé, neposredno in večkratno kršil Oraclove pravice intelektualne lastnine, ki je povezana z Javo." Omenjene pravice je Oracle pridobil s prevzemom Suna.

V tožbi lahko preberemo, da gre za patente 6.125.447, 6.192.476, 5.966.702, 7.426.720, RE38.104, 6.910.205 in 6.061.520, ki so bili prej Sunovi. Kršitev avtorskih pravic, ki predstavlja drugi del obtožnice, se nanaša na reprodukcijo in...

65 komentarjev

Google I/O se je začel

Slo-Tech - Včeraj se je začela največja letošnja razvijalska konferenca, ki jo gosti San Francisco. Google I/O bo trajal dva dni. V tem času se bo družilo 5000 ljudi iz 66 držav, ki bodo lahko poslušali več kot 200 predavanj in si ogledali 180 demonstracij delovanja izdelkov v razvoju. Lani je bil hit HTML5, ki se je v letu dni že pošteno udomačil na spletu, letos pa so prikazali Google App Engine for Business, ki že dve leti omogoča pisanje aplikacij na Googlovi infrastrukturi, medtem ko za večjo prenosljivost oblakov sodelujejo z VMWarom.

Seveda ni šlo brez omembe Chrome Web Stora, ki po Googlovih beseda ne bo le še ena izmed spletnih trgovin za aplikacije. Zagnali jo bodo še letos. Prvi dan so predstavili še Google Maps API Premier v3, ki je končno zlezel iz...

28 komentarjev

Zakaj Apple ne mara Flasha

Slo-Tech - Največ prahu je takoj po izidu Applovega tabličnega računalnika dvignil Flash. Kakor iPhone in iPod tudi novi iPad ne podpira Flasha, kar je za uporabnike slednjega večji problem kot ostale. Medtem ko sta iPhone in iPod telefon in predvajalnik glasbe, ki sicer nudita vrsto dodatnih funkcij, je iPad tablični računalnik, ki mu je brskanje po spletu osnovna funkcija. Ker splet brez Flasha ni splet, so uporabniki besni, Steve Jobs pa neomajen. Da bi ga bolje razumeli, jim je skušal vse skupaj pojasniti v odprtem pismu.

Takole jih razčlenil svoje argumente.
  • Odprtost. Apple si prizadeva za odprtost vseh internetnih standardov, kamor sodijo HTML5, CSS in Javascript. Flash je v ekskluzivnem upravljanju Adoba, ki lahko z njim počne, kar ga je volja. Za zdaj so bili benevolentni, a to ne spremeni dejstva, da je Flash v svoji srž zaprt in lastniški.
  • Video. Čeprav Apple pogosto posluša kritiko, da je uporabnike prikrajšal za video izkušnjo na spletu, je večina posnetkov vidna tudi na iPadu....

228 komentarjev

Intel in AMD znižujeta cene

več strani - Bliža se 4. marec, ko se bo zgodilo napovedano Intelovo znižanje cen. Primerjalno tabelo cen smo objavili že par tednov nazaj, tako da se za več podrobnosti ozrite v arhiv. Spomnim naj vas le, da kakšnih večjih pocenitev ne bo. Pentiumi4 se bodo pocenili za 1-3% (wow ), največjih pocenitev pa bodo deležni močnejši Celeroni (Celeron 800MHz za 19%) in Pentiumi3 (1GHz in 800MHz modela se bosta pocenila za 11%).
In kaj pravi na to AMD? Sicer uradne potrditve še ni bilo, toda obstaja velika verjetnost, da bo podjetje tudi samo znižalo cene 5. marca. Glavni distributerji AMDjevih procesorjev so namreč že dobili opozorila, da naj v naslednjih dveh tednih ne kopičijo zaloge procesorjev, kar lahko pomeni le eno stvar: znižanje cen. AMD bo tako še vedno ostal precej cenejši od Intela...

0 komentarjev