»

Denar poganja internetni kriminal

Tisoč takih stane en dolar.

Slo-Tech - V sredo je imel Stefan Savage, vodja Centra za sodelovanje iz internetne epidemologije in obrambe (CCEID) v San Diegu, na redni konferenci Usenix izjemno zanimivo predavanje o načinih v boju zoper internetni kriminal, ki se vsi osredotočajo na isto ozko grlo - denar. Vsi moderni napadi (časi viteških hekerjev so pač že davno minili) so namreč izključno denarno motivirani in dokler je končna bilanca napada pozitivna, se bodo izvajali. Ekonomijo internetnega kriminala je CCEID začel raziskovati na zahtevo ZDA po pridobitvi zveznega financiranja, izkazalo pa se je, da je to eden izmed nujno potrebnih pristopov za zajezitev.

Vsaka storitev ima svojo...

17 komentarjev

Lani spletnega kriminala manj

TG Daily - FBI je objavil poročilo o internetnem kriminalu za leto 2010, ki je sestavljeno na podlagi prijav FBI in IC3, ki je lani praznoval 10. obletnico delovanja. V letu 2010 sta organizaciji prejeli 300.000 pritožb, kar je za 10 odstotkov manj kot leto pred tem.

Najpogostejše spletne prevare v lanskem letu v ZDA so bile nedostava naročenega in plačanega blaga, neupravičeno izdajanje za FBI in kraja identitete. Ostale domislice prevarantov so obsegale še izsiljevanje plačila neobstoječih dolgov, nepremičninske prevare prek spleta, prevare 419, napadi DOS na banke in celo lažni pozivi za donacije za žrtve naravnih katastrof.

Večina žrtev so moški, stari med 40 in 59 let. Storilci so prav tako najpogosteje moški, ki v ZDA prebivajo v Kaliforniji, New Yorku, Texasu,...

0 komentarjev

Leto 2010 najtoplejše leto v zadnjih sto letih

vir: NASA
NASA - Goddardov inštitut za vesoljske študije, ki deluje v okviru ameriške vesoljske agencije NASA, je objavil rezultate spremljanja temperature planeta v preteklem letu. NASA namreč zbira podatke več kot tisoč meteoroloških postaj po svetu, raziskovalnih postaj na Antarktiki, satelitov in morskih boj. Od leta 1880, ko redno beležijo vremenske parametre, si leto 2010 z letom 2005 deli prvo mesto po povprečni temperaturi. Razlika med njima je znašala manj kot 0,01 °C, kar je statistično zanemarljivo. Zanimivo je, da je bilo leto 2010 kljub...

134 komentarjev

Vizualizacija proračuna 2010

Planirani "prihodki" za leto 2010

Slo-Tech - Zaradi velikega povpraševanja po grafu celotne proračunske porabe, ki smo ga bili deležni po objavi info grafike porabe denarja za naložbe v IT v letu 2010, je tokrat Jure pripravil grafe na podlagi sprejetega in objavljenega proračuna za leto 2010.



Zaradi boljše predstave razmerij med posameznimi postavkami so v grafih skupaj združene vse tri bilance (A - bilanca prihodkov in odhodkov, B - bilanca finančnih naložb in C - račun financiranja), kar sicer ni skladno z uradnimi podatki, vendar odlično predstavi, od kje se denar pojavi in kam gre. V bližnji prihodnosti lahko pričakujete še info grafiko porabe denarja po proračunskih porabnikih.

Veselo komentiranje.

116 komentarjev

Lani Američani izgubili pol milijarde zaradi kiberprevar

Slo-Tech - Ameriški FBI je v petek objavil letno poročilo (PDF) o prevarah na internetu, ki so ga pripravili v Internet Crime Complaint Centru (IC3). V njem lahko zasledimo, da lansko leto za prevarante ni bilo nič recesijsko, saj so svoje delovanje več kot podvojili. IC3 je lani prejel 336 tisoč pritožb državljanov, ki so skupaj priglasili za 559,7 milijona dolarjev izgubljenega denarja zaradi goljufij. To je 22 odstotkov več pritožb kot predlani in kar dvakrat več izgubljenih dolarjev.

Največkrat uporabljena vrsta goljufije je izdajanje za FBI, s čimer nepridipravi skušajo od prejemnikov e-sporočil dobiti kakšne osebne podatke. Na drugem mestu med prevarami so neposlano blago, ki ga je kupec plačal, in obratno. Na tretjem mestu je ena izmed verzij nigerijske prevare 419, kjer...

13 komentarjev

Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

CNet - Katastrofe, kot je zadnja na Haitiju, ko je potres z obličja skoraj izbrisal prestolnico, so izvrstna priložnost za spletne prevare, svari FBI. Z vseh strani nas bombardirajo s posnetki opustošenja, kar v ljudeh prebudi čut za sočloveka, tako da ti masovno nakazujejo denar raznim človekoljubnih organizacijam. In prav na to računajo zlikovci, ki so že postavili na stotine lažnih spletnih strani za pobiranje "donacij".

Ko je leta 2005 udarila Katrina, se je na spletu pojavilo 4000 lažnih spletnih strani, ki naj bi zbirale donacije za pomoč. Nekaj se jih je pojavilo že pred hurikanom, ko je bilo po vremenski napovedi že jasno, da je udarec neizbežen in da bo močan. Podobno se dogaja sedaj.

Denar se zbira na razne načine:...

21 komentarjev