»

Ustanovitelj Wikileaksa ne bo izročen ZDA

Slo-Tech - Britansko sodišče je na prvi stopnji razsodilo, da se ameriška zahteva po izročitvi Juliana Assangea, ki je ustanovitelj znane žvižgaške spletne strani Wikileaks, zavrne. ZDA Assangea zaradi objave tisočev tajnih dokumentov o afganistanski in iraški vojni ter diplomatskih depeš obtožujejo 18 kaznivih dejanj, med njimi razkrivanje tajnih podatkov, vohunjenja in vdorov v računalniške sisteme. Sodnica Vanessa Baraitser je razsodila, da bi bila izročitev ZDA škodljiva za zdravje in življenje, saj bi se izjemno povečala možnost, da bi Assange storil samomor. V ZDA mu namreč grozi 175 let zapora.

Julian Assange je bil med junijem 2012 in aprilom 2019 na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel zaradi izročitve Švedski. Slednja je decembra 2010 izdala evropski priporni nalog zaradi suma spolnega napada in posilstva dveh žensk. Istega meseca so Assangea pridržali v Veliki Britaniji in ga proti plačilu varščine izpustili na prostost. Ko so februarja 2011 odločili, da se...

33 komentarjev

Švedu zaradi deljenja enega filma pol milijona evrov kazni

TorrentFreak - Sodišče v Västeråsu na Švedskem je 28-letnega Šveda (imena, kot je na Švedskem v navadi, niso razkrili) obsodilo zaradi deljenja filmov na internetu prek protokola torrent. Za razpečevanje enega samega naslova mora plačati 4,3 milijona švedskih kron oziroma slabega pol milijona evrov. Tolikšnih zneskov smo navajeni iz ZDA, a je tudi švedsko sodišče pokazalo, da piratstvo ni šala. Zgodba seveda ni tako enoznačna.

V tem primeru ne bi mogli reči, da so se Svensk Filmindustri, Nordisk Film in Walt Disney lotili nič hudega slutečega uporabnika torrenta, ki si je na disk prenesel en film. Obsojeni je namreč med leti 2008 in 2011 deloval kot moderator in nalagalec torrentov na priljubljeno spletno stran s torrenti Swebits, ki je prenehala obratovati novembra 2011. Filme in druge vsebine je pridobil na ilegalni sceni (warez), potem pa je sestavil torrente in jih naložil na omenjeno stran. Pregon je...

65 komentarjev

Ekvador podelil azil Julianu Assangeu

Protesti v podporu Assangeu pred ekvadorsko ambasado.

The New York Times - Ekvadorsko zunanje ministrstvo je danes objavilo, da so Julianu Assangeu, ustanovitelju kontroverzne spletne strani Wikileaks, ugodili v prošnji za azil. Assange se je 19. junija letos zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, s čimer se je izognil izročitvi Švedski. Britanska policija ga je bila namreč aretirala (in izpustila v hišni pripor) na podlagi evropskega naloga za prijetje in pridržanje (izdan novembra 2010), ki ga je bila vložila Švedske zaradi suma posilstva, prisile in spolnega nadlegovanja oziroma napada dveh Švedinj. Uradne obtožnice še ni, ker mora biti Assange najprej izročen in zaslišan, da lahko po švedskem pravnem redu obtožnico sploh sestavijo.

Assange ves čas vztraja, da gre za politični...

80 komentarjev

Assange išče ekvadorski azil

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav je ustanovitelj strani Wikileaks Avstralec Julian Assange izgubil boj z angleškim sodiščem in čaka na izročitev Švedski, še ni obupal. Ekvadorsko zunanje ministrstvo je namreč na tiskovni konferenci objavilo, da so od Assangea prejeli uradno prošnjo za politični azil. Slednji se je v torek zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, ker naj Avstralija ne bi branila njegovih pravic in naj bi ignorirala obveznosti do svojih državljanov.

Spomnimo, da je Švedska novembra 2010 izdala ENPP (evropski nalog za prijetje in predajo), ker želijo Assangea obtožiti in mu soditi zaradi spolnega nadlegovanja in/ali posilstva dveh Švedinj. Švedsko tožilstvo je namreč 18. novembra 2010 v...

48 komentarjev

Assange izgubil boj z britanskim sodiščem, čaka na izročitev Švedski

vir: Reuters
Guardian - Ustanovitelj strani Wikileaks Julian Assange, ki so ga v Veliki Britaniji decembra 2010 aretirali zaradi suma spolnega napada na dve osebi, je izčrpal vse pravne možnosti, s katerimi je izpodbijal izročitev Švedski. Ta je leta 2010 izdala evropski nalog za prijetje, saj naj bi bil Assange na Švedskem spolno napadel dve osebi. Napad je treba tu tolmačiti precej široko, saj mu očitajo spolni odnos z enim dekletom, medtem ko je to spalo, pri drugi pa naj bi namerno preluknjal kondom, za kar je zagrožena kazen štiri let zapora.

Assange že od vsega začetka vztraja, da gre za politično montiran proces, ki se zoper njega vodi zaradi ameriških interesov. Wikileaks je namreč objavljal vrsto...

67 komentarjev

Pritožba zavrnjena: Assange bo najbrž izročen Švedski

vir: Reuters
Guardian - Saga v primeru Assange se na britanskih tleh zaključuje, saj je londonsko višje sodišče danes objavilo odločitev, da se Assangeova pritožba na sklep o izročitvi Švedski, ki ga je sodišče sprejelo februarja, zavrne. Na Švedskem je namreč Assange obtožen spolnega napada na dve dekleti - švedska zakonodaja je tu zelo široka, saj mu očitajo, da je imel odnos z enim dekletom, medtem ko je to spalo, medtem ko naj bi pri drugi namenoma poškodoval kondom, za kar mu grozijo štiri leta zapora. Assangea so lani decembra aretirali v Londonu na podlagi evropskega naloga, ki ga je izdala Švedska.

Assange je javnosti znan predvsem kot prvi obraz spletne strani Wikileaks, kjer se objavljajo pridobljeni...

13 komentarjev

ZDA zaprosile za izročitev britanskega upravitelja TVShack.net

Guardian - Popularni portal TVShack.net je bil med prvimi žrtvami operacije In Our Sites, ki jo je ameriška carinska uprava začela izvajati oktobra lani in v valovih poteka še danes. Stran je objavljala povezave in embede nelicenciranih prenosov TV in športnih dogodkov, zato ji je ICE zasegel domeno. Zdaj so ugotovili še identiteto njenega upravitelja - šlo naj bi za 23. letnega britanskega študenta računalništva Richarda O'Dwyerja (na sliki) - in Združeno kraljestvo zaprosili za izročitev v ZDA. Pri tem je zanimivo, da to početje na otoku ni protipravno, da Richarda z jurisdikcijo ZDA ne veže nič razen povsem domene ter da ICE linkanje vsebin enači s preprodajo prepovedanih drog in drugimi posredniškimi dejanji v tej "branži".

Tako na zadeve glede Erik...

7 komentarjev

Assange bo izročen Švedski

vir: Reuters
BBC - Londonsko sodišče je danes objavilo razsodbo v zaslišanju o izročitvi avstralskega državljana in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Čeprav je sodišče prejelo mnogo pozivov, naj Assangea ne izroči, saj mu na Švedskem grozi politično motivirano prirejeno sojenje in kršitve človekovih pravic, je to možnost zavrnilo in odločilo, da bo Assange izročen Švedski. S tem je sodišče tudi potrdilo, da je Švedska evropski nalog za prijetje izdala pravilno in v skladu s pristojnostmi, čemur je Assangeov odvetnik ugovarjal.

Glavni zagovornik Assangea Geoffrey Robertson je že med zaslišanjem dejal, da sojenje na Švedskem ne bo pravično. Procesi zaradi napadov zoper spolno nedotakljivost...

59 komentarjev

Zaslišanje o izročitvi Assangea končano, razsodba 24. februarja

Guardian - Ta teden se je na sodišču Londonu odvijalo zaslišanje o izročitvi avstralskega državljana ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Ta ga namreč obtožuje spolnega napada, nadlegovanja in posilstva dveh deklet, medtem ko Assange vztraja, da gre za montiran proces zaradi delovanja v projektu WikiLeaks. Po treh dneh je rezultat neodločen, saj sodišče še ni sprejelo odločitve. Assange tako ostaja v Veliki Britaniji.

Zaslišanje bi bilo moralo trajati dva dni, a se je zavleklo še v petek. Razprava se je vrtela okrog vprašanj, ali bo Assange na Švedskem deležen poštenega sojenja, ali je švedsko tožilstvo ravnalo pravilno in ali je imelo pristojnost za izdajo evropskega naloga za prijetje ter ali so očitana dejanja sploh kazniva.

Po zaključnih...

6 komentarjev

WikiLeaks: Bank of America odrekla gostoljubje, Assange izpuščen

BBC - Od srede, ko smo nazadnje pisali o Julianu Assangeu in njegovem WikiLeaksu, je rezultat med silami proti WikiLeaksu in Avstralcem poravnan na ena proti ena. V četrtek so Juliana Assangea proti plačilu 240.000 funtov varščine izpustili iz britanskega zapora. Pogoji njegove izpustitve so znani: poleg plačila varščine mora ostati v Veliki Britaniji, kar so zagotovili z začasnim odvzemom potnega lista, vsak dan med 10.00 in 14.00 in 22.00 in 2.00 uro mora biti na...

40 komentarjev

WikiLeaks: Varščina za Assangea, švedska pritožba, domena zopet aktivna

BBC - Prejšnji teden so v Londonu ob prihodu na policijsko postajo aretirali Juliana Assangea, ustanovitelja in vodjo strani WikiLeaks. Takrat mu je sodišče zavrnilo prošnjo za varščino zaradi begosumnosti, zato je Assange ostal v priporu. Švedska ga namreč obtožuje nezaščitenega spolnega odnosa z gospodično A in spolnega odnosa z gospodično W med spanjem.

Včeraj je sodišče vendarle razpisalo varščino za Assangea, ki znaša 240.000 funtov. Poleg plačila varščine bo moral Assange ob izpustitvi nositi elektronsko zapestnico, deponirati potni list, upoštevati policijsko uro in biti vsak večer pravočasno na domu v Suffolku ter se vsak večer javljati na policijsko postajo. Toda izpustili ga še sploh niso, ker se je Švedska, ki je zahtevala njegovo izročitev, pritožila....

11 komentarjev

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange aretiran

Mashable - Danes so v Londonu aretirali Juliana Assangea, ustanovitelja in predstavnika spletne strani WikiLeaks, ki je razburila svetovno javnost z objavo tajnih ameriških diplomatskih depeš. Aretacijo je Metropolitanska policija izvedla na podlagi evropskega zapornega naloga danes ob 9.30 po lokalnem času, ko se je Assange pojavil na policiji zaradi dogovorjenega sestanka. Assange je na Švedskem obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja dveh žensk, zaradi česar ga je Interpol uvrstil na rdeči seznam.

Assange obtožbe zavrača in pravi, da gre za konstrukt ameriške vlade, ki je uporabila švedske oblasti za maščevanje zoper njega. Najpozneje do 12.30 po lokalnem...

575 komentarjev

Kako dobro švedski zakoni ščitijo Wikileaks

Slo-Tech - Wikileaks ima svoje strežnike na Švedskem z razlogom. Ta nordijska država ima namreč eno najbolj rigoroznih zakonodaj, kar se tiče svobode izražanja, novinarske svobode in zaščite virov. Po švedski zakonodaji novinarji identitete svojih virov sploh ne smejo izdati, saj bi v nasprotnem primeru zagrešili kaznivo dejanje. Vir, katerega identiteta je bila izdana brez privoljenja, sme tožiti brezvestnega novinarja in tožbo bo dobil. Tudi organe pregona vežejo enako stroge določbe, saj ne le da novinarja ne smejo zasliševati in od njega terjati razkritja vira, marveč tudi če bi za identiteto vira izvedeli, ga ne smejo preiskovati.

S temi podatki se hvali tudi Wikileaks, a po poročanju...

7 komentarjev