»

Apple si želi na iTunes uvesti neomejeno število prenosov

Bloomberg - Uporabniki iTunesa imajo velik problem, če iz kakršnegakoli razloga izgubijo svojo glasbo na lokalnem disku in pred tem niso imeli varnostne kopije. Applov iTunes ne omogoča ponovnega prenosa že kupljenih vsebin in vse kar preostane skrušenim lastnikom, je milo prositi Apple, da jim ročno omogočijo vnovičen prenos že kupljenih skladb. Običajno Apple dovoli enkratno izjemo.

Uradno tega ne more nikjer zapisati, saj so za razliko od aplikacij v App Storu, kjer postavljajo lastne pogoje in omogočajo poljubno število prenosov kupljenih aplikacij, zavezani spoštovati licenčne dogovore z založniki.

Po poročanju Bloomberga se Apple s štirimi velikimi založniki (Sony, Warner, EMI, Universal) dogovarja, da bi to prakso spremenili. Apple želi...

4 komentarji

Apple domnevno razmišlja o 24-bitnih avdio datotekah na iTunes

PC Pro - Apple se z založniki dogovarja, da bi na iTunes ponudili glasbene datoteke, ki so zapisane s 24 biti in vzorčene s 96 kHz. Trenutno prodajajo datoteke, ki so zapisane s 16 biti in vzorčene s 44,1 kHz (CD-kakovost). Podobno je Apple že leta 2007 nadomestil datoteke s 128 kbps z AAC-datotekami z 256 kbps brez DRM-ja.

Odgovor na vprašanje, zakaj bi kdo sploh ponujal datoteke tako visoke kakovosti, če pa razlike na cenenih predvajalnikih ne moremo zaznati, je sila preprost. Leta 2007 je Apple za nadgradnjo zbirke na kakovostnejši format zaračunal 20 centov na skladbo in nadgradnja tudi tokrat ne bo brezplačna.

Ali je razlika med 16 in 24 biti slišna, je večni spor. Na internetu najdete nešteto strani, ki...

72 komentarjev

Ali je iTunes ogrožen?

BBC - Ameriški odbor za licenčnine (Copyright Royalty Board) bo na današnji seji obravnaval zahtevo založnikov po zvišanju licenčnine za skladbe v digitalni obliki iz 9 na 15 dolarskih centov. Podpredsednik Applovega oddelka za razvoj spletne prodajalne iTunes Eddy Cue je že aprila lani odbor opozoril, da bi kakršno koli zvišanje licenčnin resno povečalo možnosti za obratovanje prodajalne z izgubo. Dodal je še, da je Apple v tem poslu zaradi dobička, zato bi v primeru uresničitve takšnega scenarija prodajalno iTunes zaprli.



Če kdo verjame, da bo Steve Jobs tokrat izgubil bitko, se je zelo verjetno zmotil.

13 komentarjev

Apple zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podatki o tem, da naj bi Apple v Januarju zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe, so začeli curljati v javnost pred nekaj dnevi na spletni strani Ars Tehnice. Podjetje je govorice tudi uradno potrdilo in sporočilo, da je iTunes® Store prehitela Wal-Mart po številu prodanih skladb, kar pomeni, da Apple med prodajalci glasbe v Združenih državah Amerike proda največ skladb. Petdeset milijonov strank je čez iTunes nakupilo več kot 4 milijarde pesmi, hkrati pa jim trgovina ponuja tudi največji glasbeni katalog na svetu, ki vsebuje 6 milijonov naslovov.

Dejstvo, da je na...

13 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

iTunes preko telefona

Slashdot - Podjetji Apple in Motorola utegneta že kmalu po novem letu predstaviti preprost in ne-predrag mobilni telefon, ki bo omogočal predvajanje glasbe s spletne trgovine iTunes. Telefon naj bi bil nekakšen dodatek za iPod, saj bo zaradi omejenih kapacitet omogočal predvajanje le manjšega števila skladb. Omenimo še, da je Apple včeraj sporočil, da je prodaja glasbe v iTunes presegla vrtoglavo mejo 200 milijonov skladb.

Kaj bo šele, ko bo iTunes na voljo pri nas? :)

7 komentarjev