»

Južna Koreja leti proti Mesecu

Slo-Tech - Včeraj zjutraj po lokalnem času je iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslali Danuri oziroma Korea Pathfinder Lunar Orbiter. Danuri leti proti Mesecu in predstavlja prvo misijo Južne Koreje izven orbite okrog Zemlje. Na cilj bo prispel šele decembra, kar je bistveno dlje od običajnih misij proti Mesecu, ki trajajo nekaj dni. V vesolju tehtamo med hitrostjo in porabo goriva, zato bo Danuri porabil minimalno količino goriva.

V vesolje so ga poslali z raketo SpaceX Falcon 9. Decembra se bo Danuri utiril v orbito okrog Lune. Ima petero znanstvenih instrumentov: spektrometer gama žarkov (KGRS), magnetometer (KMAG), kamero visoke ločljivosti (LUTI), kamero za posnetke pri nizki osvetljenosti (ShadowCam) in dve kameri za merjenje polarizacije s površine odbite svetlobe (PolCam). Danuri bo krožil 100 kilometrov nad površjem in nima komponent za pristanek. Roverja bodo proti Mesecu peljali v drugi fazi, ki je načrtovana za leto 2025.

11 komentarjev

Danes zvečer pristanek roverja Perseverance na Marsu

Slo-Tech - Če bo šlo vse po načrtih, bo danes ob 21.48 po slovenskem času v Marsovo atmosfero vstopil rover Perseverance, ki je na poti od lanskega julija. V orbito se ne bo utirjal, temveč jo bo takoj mahnil proti površju, ki bi se ga moral dotakniti sedem minut pozneje. Ta čas, poimenovan tudi sedem minut groze, sta plovilo in rover v največji nevarnosti, da se ponesrečita. Doslej je uspela približno polovica pristankov. Na Marsu je namreč pristati zelo težko. Pristanek bo možno spremljati v živo. (Navedeni časi vključujejo zamik signala, ki z Marsa do Zemlje trenutno potuje okrog 11 minut.)

Na planetih z gosto atmosfero, ko na primer na Zemlji, se pristane preprosto s padalom. Na planetih brez atmosfere, se zavira s potisniki. Mars pa je ravno nekje vmes, tako da je atmosfera preredka, da bi padala dovolj upočasnila telo, hkrati pa dovolj gosta, da jo je treba upoštevati in poskrbeti, da trenje ne povzroči škode. Za zaviranje se uporabijo toplotni ščiti in padalo, na koncu pa se vključijo...

48 komentarjev

V živo: Izstrelitev sonde Parker proti Soncu preložena na jutri dopoldne

NASA - Na spletnem kanalu NASE smo lahko danes v živo spremljali prenos izstrelitve sonde Parker (Parker Solar Probe), ki naj bi bila v vesolje poletela ob 9.57 po slovenskem času. Ob zadnjem preverjanju pripravljenosti so naleteli na nekaj težav, zato je izstrelitev obstala na T-00:04:00 in bila začasno preložena. Današnje okno za izstrelitev je trajalo približno eno uro in ker v tem času niso uspeli odpraviti napake, bodo ponovno poizkusili jutri ob 9.30 po slovenskem času. Izstrelitev si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na kanalu NASA.

Na raketi Delta IV Heavy bo Parker začel potovanje proti Soncu, ki se mu bo približal na šest milijonov kilometrov (ali 0,04 astronomske enote). Gre za najbolj ambiciozno misijo na Sonce, saj se mu...

14 komentarjev

Jutri poslednja izstrelitev Endeavourja

vir: NASA
NASA - Po skoraj mesecu prestavljanj zaradi težav z grelnikom hidrazina, ki služi kot pogonsko gorivo v pomožni napajalni enoti za hidravliko, je Endeavour vendarle pripravljen na vzlet. Izstrelitev je načrtovana za jutri ob 14.56 uri po slovenskem času z neposrednim prenosom na spletnih straneh NASA. Vremenska napoved napoveduje ugodno vreme s 70-odstotno verjetnostjo, tako da nadaljnjih odlogov ni pričakovati. Napoved za torek je še manj ugodna, bolje pa kaže spet v sredo. V Endeavour bodo začeli gorivo črpati jutri ob 5.36 uri po našem času.

Izstrelitve raketoplanov so v ZDA velik družaben dogodek, saj se na bližnjih livadah zbere velika množica ljudi, ki si izstrelitev ogledajo v živo in iz dogodka naredijo zabavo. Za...

46 komentarjev

Danes zvečer poslednji polet Endeavourja

vir: NASA
NASA - Danes zvečer ob 21.47 uri po našem času bo ameriška vesoljska agencija NASA z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v orbito poslala raketoplan Endeavour. Misija STS-134 bo predzadnja misija raketoplanov Space Shuttle v zgodovini in poslednji polet raketoplana Endeavour.

Endeavour bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) peljal raziskovalni modul Alpha Magnetic Spectrometer, to je detektor delcev z velikim magnetom za iskanje antimaterije in izvor ter strukturo temne snovi, in ExPRESS Logistics Carrier, ki bo imel vrsto rezervnih delov za strukture na ISS. Misija bo trajala predvidoma 14 dni, saj je povratek načrtovan za 13. maj ob 15.28 po našem času. V teh dveh tednih bodo astronavti izvedli štiri vesoljske sprehode,...

9 komentarjev

NASA financira zasebne naslednike programa Space Shuttle

SpaceX je že izvedel poizkusne polete kapsule Dragon.

vir: BBC
BBC - Kot je znano, se ameriški vesoljski program raketoplanov Space Shuttle letos končuje. Predvideni sta le še dve misiji: konec meseca bo zadnjikrat poletel Endeavour, konec junija pa bo Atlantis sklenil tri desetletja dolgo ero raketoplanov. Vzdrževanje Mednarodne vesoljske postajo bo padlo na pleča Rusov, ki bodo Američanom polete v vesolje tudi pošteno zaračunali. NASA zato pospešeno išče nove načine vesoljskih poletov.

Sedaj so razdelili novih 270 milijonov...

58 komentarjev

NASA podpisala aneks k pogodbi o prevozih z rusko vesoljsko agencijo

NASA - Ker se flota raketoplanov Space Shuttle nezadržno upokojuje - do konca sta le še po en polet z Endeavourjem in Atlantisom - je že nekaj časa jasno, da bodo polete za Američane izvajali Rusi. NASA je objavila, da je podpisala aneks k pogodbi za vesoljske prevoze z rusko vesoljsko agencijo. V njem je določeno, da bodo med leti 2014 in 2016 s Sojuzi Rusi v vesolje na misije peljali 12 Američanov.

...

12 komentarjev

Kljub manjšim težavam Discovery uspešno izstreljen

NASA - V četrtek zvečer je NASA uspešno in po načrtih zadnjikrat izstrelila raketoplan Discovery. Čeprav je računalniška napaka v zadnjih minutah odložila polet za štiri minute, so ga naposled uspešno izvedli. Pri tem so dobesedno ulovili zadnje sekunde, saj so ostale le še tri do zaprtja časovnega okna za vzlet. Če izstrelitve ne bi bili izvedli, bi morali čakati na naslednjo priložnost, ko bi bila izstrelišče in Mednarodna vesoljska postaja (ISS) spet ustrezno poravnava z Zemljino rotacijo.

V drugem delu izstrelitve, ko je Discovery že zapustil gostejši del atmosfere, se je z zunanjega tanka odlomilo nekaj kosov izolacije, ki so padli tudi na samo plovilo. Vidnih poškodb na toplotnem ščitu, ki bi lahko povzročile uničenju Columbie podobno katastrofo ob povratku,...

25 komentarjev

Danes zvečer poslednji polet Discoveryja

vir: NASA
NASA - Ameriška vesoljska agencija NASA bo danes ob 22.50 uri z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslala raketoplan Discovery na misijo STS-133. Med 11 dni trajajočo misijo bo raketoplan na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) zadnjikrat pripeljal večnamenski logistični modul Leonardo, ki je bil prilagojen, da bo trajno ostal na ISS. Druga oprema so še ExPRESS Logistics Carrier 4,

26 komentarjev

Atlantis poslednjič poletel v vesolje

Izstrelitev Atlantisa

NASA - Raketoplan Atlantis je z misijo STS-132 (PDF) poslednjič poletel v vesolje, saj se bo program Space Shuttle s septembrsko izstrelitvijo Discoveryja in novembrskim poletom Endeavourja sklenil. Preostala raketoplana, Challengerja in Columbio, je NASA skupaj s posadkama izgubila zaradi nesreč leta 1986 oziroma 2003.

Misija STS-132 se je uspešno začela v petek popoldne. V dvanajstih dneh bo šestčlanska posadka na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila ruski raziskovalni modul Rasvet, ki se bo pripel na podnožišče Zarje in bo služil kot dodaten shranjevalni prostor in podnožišče za priklop ruskih plovil Sojuz in Progres. Na njem so tudi pomembna orodja, med drugim radiator, zračna loputa in evropska robotska roka.

...

16 komentarjev

Discovery pripravljen na vzlet

Vodja misije in pilot v simulatorju

vir: NASA
NASA - Raketoplan Discovery je na vzletišču na Floridi pripravljen na izstrelitev, ki bo danes ob 12.21 uri po srednjeevropskem poletnem času. V okviru misije STS-131 (PDF), ki bo 33. misija na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in 38. polet Discoveryja, bo sedemčlanska posadka - sestavlja jo šest Američanov in japonska astronavtka - v vesolju preživela 13 dni. Na ISS bodo prepeljali slabih osem ton opreme in potrebščin, nazaj pa devet ton smeti in nepotrebne opreme. Za dostavo tovora na ISS se izmenično uporabljajo trije transportni moduli Raffaello, Donatello in Leonardo. Slednji se bo z misijo STS-131 peljal na ISS in nato še zadnjikrat vrnil na Zemljo, saj ga bo STS-133 peljala nazaj na ISS, kjer bo nato ostal za vedno.

...

3 komentarji

Endeavour nared za izstrelitev

Endeavour čaka na izstrelitev

NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 10.39 uri po srednjeevropskem času iz izstrelišča na Floridi v vesolje poslala raketoplan Endeavour. V okviru misije STS-130 bo Endeavour na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljal modul Tranquility, ki bo zadnji ameriški kos ISS. Ta bo prebivalcem postaje prinesel nekaj novih sistemov za vzdrževanje življenja, kot so recikliranje odpadne vode in proizvodnja kisika,...

5 komentarjev

Bodo Space Shuttle leteli do leta 2011?

The Register - Konec preteklega leta smo pisali, da se je NASA znašla v zagati, saj je bila nameravana upokojitev raketoplanov Space Shuttle predvidena za leto 2010. Njihovi nasledniki do takrat še ne bodo pripravljeni, zato bo morala NASA prevoze v vesolje zaupati komercialnim izvajalcem, ki tudi še nimajo izpravnih plovil, in tujim agencijam. Na razpisu so sprva izbrali SpaceX in Orbital Sciences Corporation, ki obljubljata delujoče primerke za prihodnje leto, a se je vse skupaj zaradi zahtevkov po reviziji s strani neizbranih ponudnikov zavlelko.

Ameriški spodnji in zgornji dom parlamenta sta odobrila dodatne 2,5 milijarde dolarjev financiranja projekta Space Shuttle, ki bi raketoplane obdržal v pogonu do leta 2011, če bo to potrebno za dokočanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Trenutni zadnji predvideni polet bo 31. maja 2010, ko bo Endeavour poletel z misijo STS-133. Glavni argument za potrditev dodatnega denarja za podaljšanje roka uporabnosti je odvisnost Rusov, ki je po mnenju...

8 komentarjev

Hubble bo le dobil prepotrebno obnovo

NASA - Hubblov vesoljski teleskop, s katerimi smo o vesolju dobili več spoznanj kot s katerikolim drugim vesoljskim teleskopom, je v vesolju že dobrih 16 let. V tem času je preživel padce in velike vzpone, predvsem pa se je izkazal kot nenadomestljivo orodje znanstvene skupnosti. Pa vendarle leta v vesolju naredijo svoje. Tako bi bilo za nadaljnje delovanje teleskopa nujno potrebno zamenjati giroskope (trenutno delata le dva od šestih) in baterije, ki komajda še zadostujejo potrebam teleskopa, poleg tega pa sta zanj že izdelana nova instrumenta, in sicer širokokotna kamera Wide Field Camera 3 in Cosmic Origins Spectrograph za preučevanje zgodovine vesolja. Težava je le v tem, da je popravilo in nadgradnja tega teleskopa možna le s Space Shuttlom, ti pa naj po nesreči raketoplana Columbia februarja 2003 po odločitvi ne bi leteli nikamor drugam kot na Mednarodno vesoljsko postajo.

Danes pa je Mike Griffin iz ameriške vesoljske agencije NASA pokazal več poguma in sporočil, da je odobril...

34 komentarjev