»

FLA začenja največjo preiskavo tovarn Applovih dobaviteljev na Kitajskem

The New York Times - V zadnjih letih je bil Apple najpogosteje na tapeti, ko so nanj leteli očitki o delovnih pogojih v tovarnah v Aziji, kjer sestavljajo njihove izdelke. Čeprav Apple ni lastnik tovarn, ampak proizvodnjo in sestavljanje prepusti dobaviteljem (med katerimi je najbolj razvit Foxconn), se je moral v javnosti braniti pred očitki o nečloveških pogojih. Predlani smo pisali o množični zastrupitvi kitajskih delavcev s heksanom, ki se je medtem nehal uporabljati kot organsko topilo, lani pa je v eni tovarni eksplodiral ultrafin prah za čiščenje zaslonov. V obeh primerih je bilo več delavcev hudo poškodovanih. Apple je celotno lansko leto intenzivneje spremljal razmere in ugotovil več primerov hudih kršitev delovne zakonodaje, med katerimi so najbolj pogosti prekoračitev delovnega časa, trpinčenje na delovnem mestu, prenizko...

28 komentarjev

Desetina kitajskih obdelovalnih površin zastrupljena s težkimi kovinami

Oblasti v podeželskih območjih so zelo popustljive do livarn in talilnic glede onesnaževanja zemlje in vodnih virov.

vir: China.org.cn
China.org.cn - Predstavnik kitajskega ministrstva za okolje je v nedavnem intervjuju potrdil, da je že kar vsaj desetina od 1.22 milijona km2 obdelovalnih površin v državi - se pravi, območje šestih Slovenij - zastrupljenih s težkimi kovinami, zlasti svincem, živim srebrom in kadmijem. Emisije so, priznava, posledica površnega izvajanja okoljske zakonodaje, saj oblasti v ruralnih območjih rudnikom, livarnam in talilnicam dovoljujejo obratovanje brez ustreznih čistilnih naprav ter izpuščanje odpadnih snovi kar v okoliške vode in prst.

Na najbolj prizadetih območjih so se zastrupile cele vasi, posebej pa so prizadeti otroci. Odziv oblasti naj bi bil domala smešen, poroča organizacija Human Rights Watch: testiranje stopnje svinca v krvi...

125 komentarjev

Nov zakon pregnal nezakonite priseljence iz Georgie, kmetijski pridelki ostajajo nepobrani

Aretacije in potem deportacije oz. izgoni tujcev iz države so postale vsakodnevni pojav na ameriškem jugu.

Slo-Tech - Dokumentarni film Food Inc (imdb) ilustrira dvojno igro ameriške živilskopredelovalne industrije in vladne agencije ICE (Imigrations and customs enforcement pri ministrstvu za domovinsko varnost; taisti junaki sicer na veliko zasegajo domene domnevnih piratskih strani). Delovni pogoji so slabi, plača in prispevki pa nizki, zato v branži prevladujejo nezakoniti priseljenci, ki nimajo dovoljenja za delo in jih delodajalci organizirano "privabljajo" na delo v ZDA. Istočasno pa zaradi ustvarjanja iluzije pregona nezakonitih delavcev, ki "odžirajo službe" navadnim državljanom, ICE vsako noč v koordinirani akciji aretira nekaj delavcev, a nikoli dovolj, da bi resno ogrozil delo na njivah in v tovarnah.



Prav slednje pa se je pravkar zgodilo v zvezni državi Georgia, kjer je...

39 komentarjev

Eksplozija v tovarni ipadov v Čengduju terjala dve življenji, proizvodnja ustavljena

Gizmodo - V petek okoli 13.10 ure po slovenskem času je v tovarni podjetja Foxconn v kitajskem mestu Čengdu odjeknila silovita eksplozija, v kateri sta dve osebi izgubili življenje, šestnajst pa je bilo poškodovanih, od tega so trije v kritičnem stanju. Eksplodiralo je v hali A05, kjer sestavljajo iPade 2. Oprema je popolnoma uničena, stavba pa še stoji.

Razlog za eksplozijo še ni znan, neuradno pa se omenja ultrafin prah, ki se uporablja za čiščenje zaslonov ipadov in ki je zelo vnetljiv. Nekdo naj bi s kajenjem zanetil požar, ki je prerasel v eksplozijo. Požar, ki je iz hale bruhal temen in potencialno strupen dim, je že pogašen, kitajske oblasti pa so že začele preiskavo. Eksplozijo sta potrdila tako Foxconn kot tudi Apple.

Zaradi poškodb...

48 komentarjev

Apple objavil poročilo o spoštovanju pravic delavcev pri svojih dobaviteljih

Guardian - Lani smo poročali o neprimernih delovnih razmerah delavcev na Kitajskem, ki za Apple podizvajalce sestavljajo izdelke, in hudih zastrupitvah s heksanom zaradi malomarnosti vodij obratov. V sklopu vsakoletnega poročila o odgovornosti dobaviteljev je Apple raziskal razmere v 127 podjetjih, ki delajo zanj, in komentiral tudi omenjeni kitajski primer. Rezultati so zaskrbljujoči.

Odkrili so, da za njihove dobavitelje nelegalno dela 91 otrok, kar je devetkrat več kot leta 2009. Desetim obratom, kjer so to odkrili, so naložili plačilo stroškov za izobraževanje teh otrok. Enega podizvajalca so odpustili, ker je pri njem delalo 42 mladoletnih in se na to ni oziral. Oblastem so prijavili tudi šole, ki so jim priskrbele lažne osebne...

31 komentarjev

Heksan ogroža kitajske delavce pri sestavljanju applov

ABC News - Februarja letos so se na spletu pojavila poročila, da tajvansko podjetje Wintek v svojih kitajskih obratih za čiščenje na dotik občutljivih zaslonov in za nameščanje nalepk uporablja organsko topilo n-heksan brez upoštevanja varnostnih ukrepov, zaradi česar naj bi ena oseba avgusta 2009 izgubila življenje, več deset pa je bilo poškodovanih. Maja letos je podjetje izdalo uradno izjavo, v kateri so zapisali, da je bil avgustovski incident preiskan in razrešen. Delavci naj bi bili začeli uporabljati druga topila, vsi poškodovani pa naj bi okrevali ali pa se že vrnili na svoja delovna mesta. Novi podatki, do katerih so se dokopali novinarji Australian Broadcast Corporation in jih ta teden...

28 komentarjev

Internet ne ubija tiska

Guardian - Založniki in medijski moguli nas prepričujejo, da je internet krivec za umiranje tiska, s čimer utemeljujejo zaračunavanje za dostop do vsebin časnikov na spletu. Praksa postaja vedno pogostejša, saj so se je ali se je še bodo lotili med drugim Times, The New York Times in Le Monde. Toda rezultati nove študije, ki jo je v Velki Britaniji izvedel Jim Chisholm, kažejo nasprotno. Internet ne ubija tiska. Nekakovostni prispevki ga.

Primerjal je papirnate verzije časnikov s spletnimi stranmi in ugotavljal,...

68 komentarjev

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev