»

Facebook policistom prepoveduje lažne profile

BBC - Facebook je ugotovil, da se policisti iz losangeleške policijske uprave prijavljajo na Facebook z lažnimi profili, da bi spremljali objave uporabnikov. Ker Facebookova pravila uporabe izrecno prepovedujejo ustvarjanje lažnih profilov, so policijski upravi (LAPD) sporočili, da naj preneha to početi. Roy Austin, ki je v Facebooku pomočnik glavnega pravnika za državljanske pravice, je v pismu zapisal, da to početje predpisujejo celo interni dokumenti v LAPD za "spletne preiskovalne dejavnosti".

Facebookova pravila uporabe res prepovedujejo uporabo lažnih imen, neresničnega rojstnega datum, uporabo več profilov, deljenje računov med več osebami, pretvarjanje in podobno. Drugo vprašanje pa seveda je, kako dobro Facebook te dejavnosti nadzoruje in blokira profile, ki smernice kršijo. V pismu so policiji zagrozili, da bodo onemogočili vse lažne račune, ki jih bodo našli, kar seveda ni nič drugače od obravnave ostalih akterjev.

Zgodba je seveda kompleksnejša. Neprofitna organizacija...

8 komentarjev

Papua Nova Gvineja bo preizkusno blokirala Facebook

Reuters - Običajno države blokirajo Facebook in druga družbena omrežja, kadar se prek njih širijo kritike režima in vsebina, ki vladajočim ni povšeči. Na Kitajskem je na primer Facebook blokiran iz ideoloških razlogov, teden dni pa je bil letos nedostopen tudi na Šrilanki. Nekoliko drugače pa so se istega cilja lotili na Papui Novi Gvineji, kjer bo Facebook prihodnje štiri tedne blokiran preventivno. V tem času želi država poiskati lažne profile in ugotoviti, kako se najučinkoviteje boriti zoper lažne novice in pornografijo, ki se širijo po platformi.

Tamkajšnji minister za telekomunikacije Sam Basil je sporočil, da bo ukinitev dostopa do Facebooka Nacionalnemu raziskovalnemu inštitutu omogočila izvedbo raziskav in zbiranja...

12 komentarjev

Bo Anonymous napadel mehiški mamilarski kartel?

Guardian - Že dlje časa beremo o vojni, ki se v Mehiki med različnimi mamilarskimi karteli in policijo bije od leta 2006 in je terjala že več kot 35.000 življenj ter ki v zadnjem letu dosega krvave rekorde. Ker gre za izjemno nasilne in surove obračune, je to eno izmed zadnjih bojišč, kjer bi pričakovali računalniške hekerje. A skupina Anonymous je napovedala, da bo v petek objavila imena članov in podpornikov enega izmed mehiških kartelov ter druge informacije o premoženju, ker naj bi tolpa ugrabila enega izmed članov Anonymousa.

V videu je skupina Anonymous dejala, da naj bi mamilarski kartel Zetas v mehiškem obmorskem kraju Veracruz ugrabil enega človeka, za katerega se je izkazalo, da je član Anonymousa. Ugrabitve so sicer priljubljen...

74 komentarjev

Aretirana trojica voditeljev španske sekcije Anonymousa

Sophos - Španska policija je včeraj objavila, da so na španskih tleh aretirali trojico Špancev, ki so domnevno vodje španske sekcije mednarodne hekerske skupine Anonymous. Skupina je zaslovela zatem, ko so začeli javno napadati strani podjetij in vlad, za katere so menili, da ovirajo Wikileaks. Anonymous sicer z Wikileaksom ni povezan, ga pa podpira.

Aretirani so stari med 30 in 32 leti, pridržani pa so bili v Almeríi, Alicanteju in Barceloni. Brigada de Investigación Tecnológica, ki je od oktobra lani vodila preiskavo, je zbrala več kot dva milijona vrstic zapisov pogovorov osumljencev prek interneta, iz katerih je razvidno, da so načrtovali in koordinirali napade na španske banke, Viso...

26 komentarjev

Kitajska blokirala LinkedIn

Guardian - V strahu pred širjenjem arabskih nemirov na Kitajsko, so kitajske oblasti poostrile svoj primež nad vsebinami, do katerih na internetu dovolijo dostop iz Kitajske. Zadnja žrtev je portal LinkedIn, ki ima na Kitajskem milijon uporabnikov in ni bil v tej državi še nikoli blokiran. Poročajo tudi o cenzuri kitajske verzije Twitterja.

Tiskovni predstavnik LinkedIna Hani Durzy je potrdil, da na Kitajskem vsaj deloma blokirajo dostop do njihove strani. Razlog naj bi bil nek uporabnik, ki je na LinkedInu zapisal, da bi se morala jasminova revolucija razširiti tudi na Kitajsko, piše Bloomberg. Vsekakor si težko razlagamo cenzuro LinkedIna, saj gre za enega najbolj strogo orientiranih portalov, ki je...

1 komentar

Wikileaks saga: Anonymous vs. HBGary Federal

Aaronov načrt za pritisk na novinarja

Slo-Tech - Največja banka v ZDA, Bank of America, se trese pred Wikileaks. Ta je decembra napovedala, da bo v kratkem na plano izdala informacije o resnih nepravilnostih v eni izmed večjih ameriških bank. V trudu čim bolje obvladati morebitno krizno situacijo, ki bi lahko nastala, je Bank of America proaktivno najela odvetniško pisarno Hunton & Williams za pravno svetovanje. Pri Hunton & Williams so se za potencialne rešitve problemov obrnili na tri IT podjetja, ki so že sodelovala z državnimi organi ZDA: HBGary Federal, Palantir Technologies in Berico Technologies.

O HBGary Federal je že bilo govora na Slo-Techu, izvršni direktor tega podjetja, varnostni strokovnjak Aaron Barr je zatrdil, da se je s...

31 komentarjev

Policija odkriva identitete članov skupine Anonymous

Yahoo News - Skupina Anonymous, ki je napadala strani različnih podjetij in institucij, ki so bila negativno nastrojena do WikiLeaksa, ni več tako anonimna, poroča Financial Times. Pomembni člani v organizaciji so namreč na spletu na različnih koncih pustili drobce podatkov, ki jih bodo bržkone izdali. Član z vzdevkom Owen živi v New Jerseyju in naj bi ga že intenzivno preiskovali. Drugi član, ki se predstavlja kot Q, in še nekaj somišljenikov, živi v Kaliforniji, ostali člani pa v Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstraliji in na Nizozemskem. Skupina šteje več sto članov, a jih je le 30 redno...

18 komentarjev

Koordiniran napad DoS na Zimbabve

Sophos - Podporniki Wikileaks, ki vse od začetka gonje proti Julianu Assangeu bijejo spletno bitko proti organizacijam in državam, ki so po njihovem mnenju na poti Wikileaksu, so napadli strani zimbabvejske vlade. Povod za napad je bila tožba žene zimbabvejskega diktatorskega predsednika Roberta Mugabeja proti časniku, ki je navajal depeše o nezakonitem trgovanju z diamanti. Grace Mugabe v tožbi zahteva 15 milijonov dolarjev odškodnine.

Skupina Anonymous je zato napadla strani zimbabvejske vlade in Mugabejeve stranke. Nekatere so zgolj onesposobili s koordiniranimi DoS-napadi, v druge so vdrli in jih spremenili. Vlada je to poizkušala prikriti tako, da je na strani objavila obvestilo o nedosegljivosti zaradi vzdrževalnih del. Anonymous je na svojih straneh zapisal, da se borijo proti režimu v Zimbabveju, ker ta ne podpira neodvisnosti...

18 komentarjev

V Britaniji "ušel" seznam članov Britanske nacionalne stranke

Schneier.com - Da v Britaniji zaupni dokumenti in osebni podatki pogosto uhajajo v javnost, smo se že kar navadili. A pred dobrim tednom dni v javnost niso ušli podatki kakšne državne ustanove, pač pa seznam 12801 člana in kontakta Britanske nacionalne stranke.

Britanska nacionalna stranka velja za skrajno desničarsko stranko, njeni člani pa ne smejo biti zaposleni v nekaterih javnih ustanovah. Zato je objava seznama za marsikaterega teh članov precej neprijetna, čeprav je po drugi strani res, da so na seznamu članov tudi nekateri novinarji in "antifašisti", ki so se infiltrirali v organizacijo. Po poročanju BBC so nekateri razkriti člani tudi že prejeli grožnje.

Po mnenju nekaterih pa tokrat ni šlo za hekerski vdor od zunaj, prav tako pa tudi ne za napako niti za malomarnost, pač pa naj bi seznam objavil nekdo od znotraj.

Kako skrbno pa so varovani seznami članov slovenskih političnih strank?

5 komentarjev

Slo-Tech SETI skupina presegla 40K obdelani paketkov!

Slo-Tech - Po pravici povedano smo zadnje čase kar malo pozabili na naš SETI team, toda to ne pomeni, da so člani svoje računalnike puščali idlati. Prav nasprotno, GoMaR7 me je namreč danes opozoril, da je naša skupina že presegla mejo 40.000 obdelanih paketkov, kar znaša skoraj 62 let skupnega procesorskega časa. Hja ne morem reči drugega, kot pa da je to izjemno dobro in da sem prav ponosen na vseh 205 članov. In ne pozabite: novi člani so vedno dobrodošli .

10 komentarjev