»

Tudi Volvo pripravlja električne tovornjake

Slo-Tech - Tesla ni edini proizvajalec, ki pripravlja električne tovornjake. Kot kaže, jo bo prehitel Volvo, ki je danes predstavil prihajajoče električne tovornjake. Prodajati jih bodo začeli prihodnje leto, za sedaj pa so razkrili nekaj podrobnosti.

Šestnajsttonski FL Electric bo zmogel največ 185 kW in konstantno obremenitev 130 kW. Maksimalni navor elektromotorja bo znašal 425 Nm. Na voljo bo v več konfiguracijah, od take z dvema baterijskimi paketoma (100 kWh) do take s šestimi (300 kWh). Najmočnejša različica bo imel doseg okrog 300 kilometrov, sporočajo iz Volva. Tesla je po drugi strani obljubila 500-800 kilometrov dosega. Zaradi tega bodo Volvovi tovornjaki v glavnem namenjeni dostavi v urbanih področjih in odvozu smeti, ne pa prevozu na daljše razdalje. Toda to je le...

169 komentarjev

Nemčija bo preizkusno elektrificirala avtocestna odseka

Slo-Tech - Tovorni promet po evropskih cestah predstavlja veliko okoljsko breme, zato države intenzivno iščejo načine za rešitev tega problema. Običajen predlog predvideva čim večjo izrabo železniških zmogljivosti, ni pa to edina pot. Nemčija bo do konca prihodnjega leta poizkusno elektrificirala dva odseka na svojih avtocestah, kjer bodo preizkušali, kako se obnesejo hibridna tovorna vozila (nekakšen križanec med tovornim trolejbusom in navadnim tovornjakom). S tem se želijo spopasti s pričakovanim povečanjem obsega tovornega prometa, ki naj bi se do leta 2050 po predvidevanjih nemškega prometnega ministrstva početveril.

Podrobne informacije bodo razkrili prihodnji mesec, že sedaj pa vemo, da bodo elektrificirali dva 12-kilometrska odseka. Eden leži v zvezni deželi...

22 komentarjev

Proizvajalci avtomobilov prirejajo statistike o porabi

Guardian - Navajeni smo že, da deklarirane oziroma oglaševane porabe avtomobilov v resničnem življenju ne dosežemo. Čeprav proizvajalec izmeri porabo za različne profile vožnje, torej mestno, avtocesto in kombinirano, je realna poraba potem daleč od te vrednosti. Pomislili bi, da je razlog težka noga voznika in neidealne razmere v prometu. A raziskava, ki jo je opravila vodilna evropska nevladna organizacija na področju prometa Transport & Environment, je pokazala, da proizvajalci avtomobilov zavestno goljufajo.

Deklarirana poraba goriva ni le marketinški podatek, ampak je pomembna tudi za obdavčitev. Vozila v Evropski uniji so obdavčena glede na količino ogljikovega dioksida, ki ga izpustijo v okolje na prevožen...

183 komentarjev

Volvo razvija prvega dizelskega hibrida

Slo-Tech - Bencinskih hibridnih avtomobilov je na trgu že precej, medtem ko dizelskega ni predstavil še nihče. Prvi bo očitno Volvo, ki je za 1. marec v Ženevi napovedal tiskovno konferenco, na kateri bodo predstavili prvega dizelskega hibrida.

V60 Plug-in Hybrid bo imel petcilindrski 2,4-litrski dizelski agregat z 215 konjskimi močmi in električni pogon z močjo 70 konjskih moči, ki mu bo energijo dovajal litij-ionski akumulator z 12 kWh. Samo na električni pogon bo lahko prevozil okoli 50 km, kar je ravno dovolj za vožnjo po mestu. Volvo je izračunal, da bo povprečna kombinirana poraba goriva 1,9 litra na 100 km. Volvo V60 Plug-in Hybrid bo naprodaj prihodnje leto.

98 komentarjev

CES 2011: Ford predstavil električnega focusa

CNet - Ford je na letošnjem CES-u predstavil svoj električni avto Ford Focus, ki je po besedah njihovega izvršnega direktorja Alana Mulallyja njihov prvi avtomobil brez emisij ogljikovega dioksida. Z enim polnjenjem akumulatorjev naj bi zmogel okoli 160 kilometrov, dosegel pa bo najvišjo hitrost 136 kilometrov na uro. Polnjenje akumulatorjev na gospodinjskem električnem omrežju traja od tri do štiri ure.

Focus bo na severnoameriškem trgu naprodaj še letos. Mulally pravi, da se zavedajo, da utegne potreba po pogostih postankih za polnjenje akumulatorjev odvrniti katerega kupca, a poudarja, da gre le za enega izmed načinov, kako voziti bolj zeleno. Podatkov o porabi energije Ford ni dal, so pa dejali, da bo primerljiva z Nissanovim Leafom, ki...

43 komentarjev

Veliki trkalnik se je spet ustavil

Težavni del daljnovoda

vir: The Register
The Register - Ponovni zagon Velikega Trkalnika, ki se je zgodil celo pred napovedanim rokom, je povzročil kar nekaj navdušenja ter tudi olajšanja. Vse je že kazalo, da so teorije o Higgosvih bozonih, ki potujejo skozi čas in preprečujejo zagon trkalnika (s tem pa celo uničenje Zemlje!) popolnoma izničene, ko se je usoda ponovno poigrala s fiziki in znanstveniki v Ženevi. Izpad je bil bolj kratkotrajne...

35 komentarjev

Močno izboljšana učinkovitost sodobnih motorjev

Slashdot - Avtomobilistične trgovine pogosto ponujajo razne naprave in pripomočke, s pomočjo katerih naj bi vaši stroški za gorivo magično postali občutno nižji. Takšne napovedi so seveda pogosto preveč senzacionalistične, so pa zato toliko bolj vzpodbudne novice o resničnem napredku na področju učinkovitosti motorjev.



Akademikom iz univerze Temple je namreč uspelo izboljšati učinkovitost motorjev tudi do dvajset odstotkov tako, da so električno naelektrili del cevi pred vbrizgalnikom goriva, kar ustvari električno polje, ki zmanjša viskoznost goriva, s tem pa v motor pridejo manjše kapljice, kar privede do čistejšega vžiga goriva in močno izboljšane učinkovitosti motorja.



Po šestih mesecih testiranj z Merzedes-Benz-ovim avtom z dizelskim motorjem so pri vožnji na avtocesti ugotovili za celih dvajset odstotkov izboljšano učinkovitost, pri mestni vožnji je učinkovitost izboljšana za dvanajst do petnajst odstotkov, pri tovornih vozilih pa se napoveduje med šest in dvanajst odstotno...

55 komentarjev

Uspešno razbitje sistema za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq

Schneier.com - Raziskovalci iz Izraela in Belgije so tokrat pod drobnogled vzeli šifrirni sistem za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq - in ga uspeli razbiti.

Sistem je so razvili v 1980-tih in ga pričeli prodajati v 1990-tih, danes pa ga uporabljajo praktično vsi avtomobili, ki omogočajo daljinsko zaklepanje. Med drugim tudi avtomobili znamk Chrysler, Daewoo, Fiat, General Motors, Honda, Jaguar, Toyota, Volvo in Vokswagen. Sistem omogoča daljinsko zaklepanje avtomobila, seveda pa pri brezžičnem prenosu podatkov med ključem in avtomobilom uporablja šifriranje. KeeLoq sicer uporablja 18 milijard kombinacij ključev, vendar pa so raziskovalci našli bližnjico.

Za uspešen napad se je potrebno približati ključu za približno 65 minut (v tem času napadalec pobere podatke iz ključa), samo dekodiranje, oz. iskanje glavnega šifrirnega ključa pa potem traja okrog 1 dan. S tako pridobljenim glavnim šifrirnim ključem je nato avto mogoče daljinsko odkleniti v nekaj minutah.

Pa srečno vožnjo!

29 komentarjev

Test zanesljivosti Priusa II

Slo-Tech - Nemški ADAC je pred dnevi zaključil 10-mesečni test Toyote Prius; v tem času so z njo prevozili 90.000 km. Za osvežitev spomina, gre za 2. generacijo Toyotinega hibridnega avtomobila. Med testom ni bilo težav ali napak na pogonskem sklopu, glede na cene goriv pa je zanimivo dejstvo, da je avtomobil v tem času porabil v povprečju 5,2 l goriva na 100 km, kar je za 0,4 l boljše od primerljivega dizla in za 2 l bolje od bencinsko gnanega avtomobila v ADAC-ovem dolgotrajnem testu.

O kvaliteti vozila in sami vsakodnevni uporabnosti se je prepričal tudi nemški Auto Bild na 4270 km dolgi poti iz Rovaniemija v Rim. Povprečna poraba enega vozila je bila 5.8 l, drugega pa 5.6 l na 100 km. Pomembnejše od porabe je najbrž dejstvo, da je na tej poti Prius spustil v ozračje za približno 200 kg manj C02 v primerjavi z ostalimi vozili istega razreda. Svojo slavo si je Prius zgradil tudi na dejstvu, da ga kupujejo prominentne osebe, tako tuje, kot naše. Da seveda ni vse tako rožnato, govori...

53 komentarjev