»

OneWeb gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje OneWeb, ki je bilo med tistimi, ki postavljajo svoj satelitski internet, je vložilo zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11). Še ta mesec smo poročali o uspešnih izstrelitvah satelitov, nazadnje minuli teden. Sedaj pa se zgodba za angleško zagonsko podjetje končuje. V petek zvečer so v New Yorku vložili zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. Povod za to potezo je bila odločitev največjega delničarja Softbank, da ne bo vložil dodatnega kapitala v podjetje.

Trenutno je v orbiti 74 satelitov podjetja, na Zemlji pa gradijo polovico od načrtovanih 44 postaj. Prvi preizkusi so pokazali, da je možno dosegati (nedeljeno) hitrost do 400 Mb/s ob zakasnitvah 32 ms. Izvršni direktor Adrian Steckel je dejal, da s težkim srcem sprejemajo to odločitev, a da druge možnosti niso imeli. Nekaj zaposlenih bo obdržalo zaposlitev, je dodal. Končni cilj je bil v nizko orbito poslati 650 satelitov, ki bi zagotavljali hiter dostop do interneta kjerkoli na Zemlji.

Eden...

7 komentarjev

Novell dokočno prevzet

Slo-Tech - Končala se je zgodba enega nekdaj največjih igralcev v računalniški branži, ki je bil v zadnjem času nekoliko krivično na tapeti samo zaradi nešteto tožb, ki jih je proti njemu zavoljo Linuxa uperil SCO. Podjetje Novell so ustanovili leta 1979 v majhnem mestu Provo v zvezni državi Utah. Sprva so proizvajali strojno opremo za sisteme s CP/M, leta 1983 pa so predstavili svoj najodmevnejši izdelek - omrežni operacijski sistem Novell NetWare. Deset let pozneje so od AT&T-ja kupili Unix System Laboratories, s čimer so dobili pravice nad operacijskim sistemom Unix, čemur je SCO osporaval. Medtem so na trgu mrežnih izdelkov začenjali prodor z izdelki za internet, kupili pa so še SuSE in v hišo dobili...

2 komentarja

UnXis bi kupil del SCO-ja

Heise - Zloglasni SCO, ki ga poznamo predvsem po nešteto patentnih tožbah ter dolgi in neuspešni bitki z Novellom za Linux, bo dobil novega lastnika. SCO je bil lani vložil zahtevo za začetek postopka po poglavju 11 ameriške stečajne zakonodaje, ki vsebinsko ustreza naši prisilni poravnavi. Lani septembra je SCO napovedal, da bodo odprodali svojo poslovno divizijo UNIX, s čimer bi dobili dovolj denarja, da jim ne bi bilo treba v stečaj. Če bo sodišče 16. februarja potrdilo prevzem, bo nov lastnik SCO-jevega dela za Unix postal UnXis Inc, medtem ko SCO Group ostala praktično z nekaj tožbami proti IBM-u in Red Hatu ter brez vira izdelkov ali virov prihodkov.

Podatki o transakciji so nenavadno skopi. SCO-jev podpredsednik prodaje Hans Bayer je v elektronskem...

0 komentarjev

SCO še brca

Groklaw - Najprej smo zmago Novella proti SCO-ju razglasili aprila, dokončno kapitulacijo pa je SCO podpisal junija. Obakrat je ameriško sodišče odločilo, da ima vse avtorske pravice za Linux Novell. Slednji je obljubil, da uporabnikov in razvijalcev ne bo preganjal, česar za SCO ne moremo trditi. To je bil velik dan za Linux in hkrati črn dan za SCO, ki se je znašel na robu propada. Neverjetno pa je, da se je SCO še enkrat pobral in vnovič zagrozil s tožbo.

SCO je plačal 455 dolarjev takse - toliko denarja kljub vsemu še imajo - in vložil pritožbo na odločitev sodišča. Na Prizivnem sodišču za deseto okrožje (United States Court of Appeals for the Tenth Circuit) želijo doseči ovržbo sodbe oziroma, če jim to ne uspe, vnovično sojenje. SCO je prepričan, da ima dovolj sredstev za nadaljevanje pravne bitke, čeprav bo v manj kot mesecu v stečajnem postopku moral dokazovati svojo solventnost. To bo kar precejšen zalogaj, saj SCO nima rednega vira prihodkov.

SCO, dovolj je bilo.

2 komentarja

SCO dokončno izgubil proti Novellu, Linux je prost

Groklaw - Že nekajkrat smo zapisali, da je pravnega dvoboja med SCO-jem in Novellov konec, a se je SCO vedno znova nekako vrnil v igro. Čeprav je vsem več ali manj od aprila jasno, da je resnično konec, je sodnik Ted Stewart pretekli teden zabil še zadnji žebelj v SCO-jevo krsto.

Novell je terjal izvršljivo sodbo (angl. declaratory judgement) in jo tudi dobil. Hkrati je sodišče zavrnilo SCO-jeve očitke o klevetanju ter kršitve pogodbe (angl. breach of implied covenant of good faith and fair dealing). Poleg tega je sodnik odločil, da mora SCO priznati Novellov odstop od SCO-jevih terjatev zoper IBM in druga podjetja, ki uporabljajo Linux. S tem je ta proces dokončno zaključen.

Novellov izvršni direktor je v izjavi za javnost zapisal, da so zelo zadovoljni, da je sodišče v zaključni sodbi pritrdilo vsem njihovih argumentom. Dodal je, da je zelo ponosen na dosežek in na vso delo, ki ga je Novell opravil, da je Linux ostal prost. SCO odločitve ni želel komentirati.

11 komentarjev

Velika zmaga za Linux: SCO izgubil pravdo proti Novellu

Groklaw - Prejšnji teden se je končal znameniti primer SCO proti Novellu, ki se je vlekel že od leta 2004. Prolog sega še leto bolj nazaj, saj je leta 2003 SCO začel trditi, da je Linux neavtorizirana izpeljanka iz Unixa in vložil tožbo zoper IBM, ki je prodajal in uporabljal Linux. Najprej so zahtevali milijardo dolarjev, kasneje tri in na koncu pet milijard dolarjev odškodnine. Zagrozili so tudi uporabnikom, a jih je IBM hitro pomiril z zagotovili, da jim v nobenem primeru ne bo treba plačevati odškodnin.

Leto pozneje je v izjavi za javnost Novell zapisal, da so lastnik vseh avtorskih pravic za SVRx. SCO je bil drugačnega mnenja, saj so leta 1995 od Novella kupili nekatere pravice, ki pa so jim po Novellovemu tolmačenju dale le pravico nadaljnje prodaje Linuxa, medtem ko so avtorske pravice za SVRx ostale v Novellovih rokah. SCO se s tem ni strinjal, zato so se preusmerili na Novell in proti njim vložili tožbo.

Leta 2007 se je zdelo, da bo zgodbe konec, saj je sodišče odločilo, da je...

15 komentarjev

Še malo o SCO

Slashdot - Izgleda, da bo kmalu konec SCO-jeve bitke proti uporabnikom Linuxa. Kakor sedaj verjetno že vsi vemo, je srž spora vprašanje, kdo je lastnik določene kode v Linux jedru in ali je tam z dovoljenjem ali ne. SCO trdi, da ni in da so jo programerji preprosto ukradli iz prvotnega UNIX sistema, za katerega trdijo, da imajo oni izključne avtorske pravice. Na sedaj že zelo znani strani Groklaw so raziskali zgodovino SCO-jevih prispevkov Linux jedru. Izkaže se, da je kodo pod GPL licenčno prispevalo kar podjetje samo, še v času Caldere. Sedaj se pojavlja vprašanje, če se vodstvo sploh zaveda tega dejstva ali pa so namerno tako ignorantski do sveta okoli sebe. Splošno javno mnenje se nagiba k slednjemu.

Zanimive stvari so pa ugotavljali tudi pri Netcraftu. V svojem malo manj resnem prispevku so se dotaknili problematike današnjega DOS napada na domeno sco.com z računalnikov, okuženih z virusom Mydoom. Ker virus ne napada IP naslova, ampak najprej pogleda, kam DNS vnos kaže, bi morali pri...

6 komentarjev