»

Et tu, Gmail?*

The Wall Street Journal - Svetovni mediji so se te dni razpisali o domnevnem Googlovem deljenju vsebine naše pošte. Čeprav smo to vsi vedeli, in čeprav je Google lani zatrdil, da tega več ne bo počel. Razkritje za največjo poštno storitev - Gmail ima 1,4 milijarde uporabnikov - prihaja v neugodnem času, ko je javnost v Evropi in ZDA precej na nogah zaradi brezbrižnega ravnanja z njihovimi osebnimi podatki.

Pa je to res? Da, tako odgovarjajo predstavniki Googla, njihovi zaposleni v našo pošto pogledajo ob izjemnih dogodkih, seveda z našim izrecnim strinjanjem za to priložnost, denimo v primeru prijavljenih zlorab ali hroščev.

Kaj pa tretje osebe? Tudi. Obstaja namreč vse polno aplikacij, ki do Gmaila dostopajo...

27 komentarjev

Google se je poravnal zaradi oglasov za nelegalne lekarne

The New York Times - Google se je poravnal z ameriškim pravosodnim ministrstvom zaradi prikazovanja oglasov za nelegalne spletne lekarne. Izpolnila so se majska pričakovanja, da bo Google moral odšteti pol milijarde dolarjev.

Spletne lekarne, ki v državi nimajo dovoljenja za prodajo zdravil, so pereč problem na internetu že več let. Leta 2003 so ZDA izvedle obsežno akcijo, po kateri sta...

7 komentarjev

Gmail začenja prikazovati slikovne oglasne

The New York Times - Oglase je Google v Gmail prvikrat uvedel leta 2004, kmalu po uradni splavitvi storitve Gmail. Takrat je vse skupaj dvignilo velik prahu, ker so bile reklame personalizirane na podlagi elektronske korespondence. Google je zatrdil, da pošte ne bere noben človek, ampak zgolj algoritmi, ki na podlagi prebranega izpisujejo čim bolj relevantne oglase, in vse skupaj se je počasi poleglo. Sedaj se je Google odločil, da je čas za korak naprej pri oglaševanju v Gmailu.

Od 21. januarja testirajo prikazovanje oglasov s slikami (display ads) v spletnem vmesniku Gmaila, ki so kakor...

26 komentarjev

Kitajska obnovila Googlovo licenco

ComputerWorld - Med Googlom in kitajskimi oblastmi je počilo marca, ko se je Google odločil, da ne bo več v skladu z zahtevami oblasti cenzuriral iskalnih vsebin. Zaradi tega je Kitajska zagrozila, da mu ne bodo podaljšal licence ICP, Google pa je užaljeno napovedal svoj odhod. Zgodilo se ni ne eno in ne drugo. Google je poiskal salomonsko rešitev in uporabnike začel preusmerjati na svojo hongkonško stran, kjer cenzure ni, Kitajska pa je stanje tiho tolerirala. Te dni je Google pridobil še omenjeno licenco ICP.

Včeraj so na svojih straneh zapisali, da jim je Kitajska z rahlo zamudo podaljšala ICP. To jim omogoča ostati prisotni na kitajskem trgu; v nasprotnem primeru bi namreč konkurenčni Baidu postal...

5 komentarjev

Google Chrome gre na televizijo

Slashdot - Po tem, ko se je na japonskem Googlu pojavil kratek (reklamni) video Googlovega spletnega brskalnika Chrome, so dobili ogromno pozitivnega odziva. Zato so se pri Googlu odločili, da bodo začeli reklamno kampanjo tudi na televizijskih zaslonih. Po pogovrih s TV marketinškim oddelkom so našli skupni jezik za čimboljšo predstavitev prednosti Chrome-a, ta vikend pa se je začelo testno predvajanje oglasov na nekaterih televizijskih mrežah. Če bo odziv oziroma dvig popularnosti brskalnika dovoljšen, bodo verjetno sprožili precej bolj obširno kampanjo. V vsakem primeru pa je ogled 11 kratkih oglasov za Google Chrome skoraj obvezen, oglašujejo pa jih tudi na strani The New York Times. Klik!



Googlovi oglasi imajo celo svoje oglase!

12 komentarjev

Google bo ukinil šest storitev

Slashdot - Poleg krčenja števila zaposlenih kadrovikov v Googlu, o čemer smo že poročali, in zaprtja nekaterih lokalnih pisarn v raznih ameriških mestih, bo Google ukinil šest storitev, za katere so presodili, da niso več ekonomsko upravičene. Prizadete storitve so Dodgeball, Catalog Search, Mashup Editor, Notebook in Jaiku. Poleg tega bodo umaknili možnost pošiljanja novih video posnetkov na Google Video, saj po Googlovem nakupu YouTuba to res ni več smiselno, medtem ko bo razvoj Jaikuja zaupan odprti skupnosti.

To seveda ne pomeni, da so od danes naprej omenjene storitve povsem nedostopne, saj se je Google odločil za mehak prehod. Nekatere bodo ukinili šele čez čas (Dodgeball se bo tako poslovil šele čez nekaj mesecev), druge bodo ostale, a ne bodo več vzdrževane (npr. Notebook), spet tretje pa bodo okrnjene (npr. Google Video). Pri teh rezih ne gre za kakšne življenjsko pomembne storitve, a vsekakor kažejo na nevarno odvisnost od samo dobre volje podjetja, če bi uporabljali kakšno...

53 komentarjev

Google proti Booble

Je Booble res "nedolžen"?

InternetNews - Po iskalniku Google smo 20. januarja 2004 dobili še (hm, nekoliko bolj specializirani) iskalnik Booble, ki je po besedah avtorjev "iskalnik za odrasle". Ker pa ima Booble precej podobnosti z Googlom (ime, logotip in gumb "I'm Feeling Lucky", ki se pri Booblu imenuje podobno), se je Google odločil od svojega konkuerenta zahtevati umik.

Kljub temu, da Booblovci pravijo, da gre samo za parodijo, pa Google kot kaže nima takšnega smisla za humor in se v skrajnem primeru namerava poslužiti sodišča. Klik!

14 komentarjev