»

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Microsoft povečal prihodke iz storitev v oblaku

Novi izvršni direktor na prvi predstavitvi četrtletnih rezultatov

Microsoft - Počasi se zaključuje obdobje razkrivanja poslovnih rezultatov računalniških gigantov za prvo letošnje četrtletje. Ker prodaja osebnih računalnikov že nekaj časa pada in ne kaže znakov okrevanja, si morajo podjetja iskati druge niše. Ena izmed velikih priložnosti so storitve v oblaku, kjer je Microsoft v letošnjem letu beležil visoko rast.

V prvih treh mesecih so ustvarili 20,4 milijard dolarjev prihodkov, kar je zgolj za odtenek manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je znižal za osem odstotkov in je dosegel 6,97 milijard dolarjev, kar pa je še vedno več od pričakovanj analitikov. Zato je tudi delnica podjetja poskočila za skoraj štiri odstotke. Lanski čisti dobiček je bil namreč posledica enkratnih dogodkov...

4 komentarji

Apple povečal dobiček

Apple - Apple je v prvem letošnjem četrtletju povečal dobiček, so sporočili iz podjetja. V teh treh mesecih so ustvarili 45,6 milijard dolarjev prihodkov oziroma 4,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, medtem ko se je dobiček povzpel za sedem odstotkov na 10,2 milijardi dolarjev. Bruto marža se je dvignila s 37,5 na 39,3 odstotka. Vsi ti rezultati so boljši od pričakovanj analitikov,

Glavni motor podjetja ostaja prodaja iphonov, ki so jih prodali kar 43,7 milijona (lani 37,4 milijona). Porasla je tudi prodaja Macov, in sicer na 4,1 milijona, medtem ko se je povpraševanje po ipadih nekoliko znižalo, tako da so jih prodali 16,3 milijonov. Apple že nekaj časa ustvari večino prihodkov izven ZDA; sedaj so jih natančno dve tretjini.

V preteklem četrtletju je Apple delničarjem...

12 komentarjev

Microsoftov poslovni OneDrive spreminja uporabnikove datoteke

Slo-Tech - Spletna stran Myce razkriva, da Microsoft v svoji storitvi OneDrive for Business (nekdaj SkyDrive for Business) spreminja uporabnikove datoteke, ne da bi ta to vedel. Pri shranjevanju podatkov v oblaku zasledujemo tri komponente - zaupnost, integriteto in dostopnost, ali z angleško kratico CIA (confidentiality, integrity, availability). V zadnjem času imamo precej težav z zaupanjem v prvo, medtem ko drugi dve ne bi smeli biti problematični, a to očitno ni tako.

Ko se je odjemalec zataknil v neskončni zanki sinhronizacije, so podrobneje pregledali, kaj se dogaja. Zgodilo se je zanimivo - datoteke v oblaku in tiste v lokalni kopiji niso imele enake zgoščene vrednosti (hash) MD5. To se običajno zgodi, če se datoteka spremeni zaradi preskoka kakšnega bita oziroma drugih težav. To pot pa so...

63 komentarjev

Apple začenja odkup lastnih delnic

Apple - Če ima podjetje preveč kapitala in z njim ne more nič pametnega početi, ga lahko vrne delničarjem in to bo storil tudi Apple. Delničarji namreč na svoj kapital terjajo ustrezne donose, ki so praviloma večji od tistih pri varnih naložbah, zato sedenje na ogromnem kupu denarja ni sprejeto z odobravanjem. Apple ima že nekaj časa ta problem, saj zaloge denarnih sredstev nezadržno rastejo in so se približale 120 milijardam dolarjev. Apple ima torej toliko denarnih sredstev, kolikor smo vsi Slovenci proizvedli vseh dobrin (merjeno z BDP) v zadnjih dveh letih in pol, da si bomo to številko laže predstavljali.

Apple je že marca napovedal, da bodo v fiskalnih letih 2013-2015, kar se je začelo s...

49 komentarjev

Apple začenja deliti dividende in odkupovati lastne delnice

vir: CNet
Apple - Apple se je končno odločil, kaj bo storil z naraščajočo kopico denarja oziroma ekvivalentov, ki je narasla že na več kot 100 milijard dolarjev. Že ob objavi poslovni rezultatov za predpreteklo četrtletje smo se na glas spraševali, kaj bo Apple z vsem tem denarjem. Do neke mere so namreč denarne rezerve za podjetje pomembne, saj predstavljajo najlikvidnejšo varnostno rezervo in po drugi strani omogočajo hitro reakcijo pri nenadnih možnostih za dobre naložbe, a prevelike rezerve za delničarje niso koristne.

Apple že od leta 1995 ne izplačuje dividend. Tedaj so bili neki drugi časi, ko se je Apple spopadal z resnimi težavi in...

107 komentarjev

Dobiček Microsofta nespremenjen, kupci čakajo na Windows 8

Microsoft - Microsoft je drugi kvartal v fiskalnem letu 2012, ki se je končal konec decembra, sklenil z rahlo rastjo prometa in nekoliko nižjim dobičkom, so sporočili iz Redmonda. Čisti dobiček je znašal 6,62 milijarde dolarjev, kar je za manj kot odstotno točko slabše kot leto pred tem. Promet se je zvišal za pet odstotkov in dosegel 20,9 milijarde dolarjev. Rezultati so torej tik pod rekordnimi ravnmi, dasiravno jih je izvršni direktor Steve Ballmer označil le kot trdne. Še boljše pa pričakujejo letos, saj bodo predstavili kopico novih izdelkov, med katerimi je najteže pričakovan Windows 8, ki bodo poganjali povpraševanje v drugi polovici koledarskega leta (začetek fiskalnega leta 2013).

Poglejmo si rezultate po petih divizijah, v katere je...

35 komentarjev

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Microsoft - Počasi se izteka seznam pomembnih IT-podjetij, katerih poslovni rezultat si moramo ogledati ob polletju. Ob tem nikakor ne moremo preskočiti Microsofta, ki je ponovno presegel pričakovanja analitikov z rastjo prihodkov in dobička.

V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2011, ki se za Microsoft konča 30. junija, so zbrali 17,37 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki v celotnem fiskalnem letu so znašali 69,94 milijarde dolarjev, kar je za 12 odstotkov več kot leta 2010. S tem so ustvarili 6,17 milijarde dolarjev dobička v zadnjem kvartalu (štiri odstotke več kot v lanskem) in 27,16 milijarde dolarjev v celotnem fiskalnem letu...

10 komentarjev

IBM nekoliko povečal dobiček

IBM - IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki bodo razveselili delničarje. V zadnjih treh mesecih so za 12 odstotkov (oziroma pet odstotkov, če upoštevamo nihanje valut) povečali prihodke in rahlo dvignili tudi dobiček, izboljšali pa so tudi napovedi za celotno fiskalno leto 2011.

Prihodki so znašali 26,7 milijarde dolarjev, ustvarili pa so 3,7 milijarde dolarjev dobička. To je za slabo odstotno točko manj od pričakovanj analitikov, a še vedno osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem fiskalnem letu 2011 nameravajo ustvariti 15,9 milijarde dolarjev dobička (pričakovan P/E 13,6).

Za dober rezultat je zaslužna predvsem enota Programska oprema, ki je prodajo povečala za 17...

2 komentarja

Hewlett-Packard z rahlo višjim dobičkom

Bloomberg - Hewlett-Packard je pohitel z objavo poslovnih rezultatov za izteklo četrtletje, saj so ti že pred uradno najavo pricurljali na internet. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za tri odstotke na 31,6 milijarde dolarjev (realna rast je le enoodstotna, preostanek odpade na inflacijo). Dobiček se je povečal za pet odstotkov in dosegel 2,3 milijarde dolarjev.

Prihodki so se najbolj povečali v regiji Azija Pacifik, in sicer za 10 odstotkov (štiri odstotke realno), medtem ko so v Amerikah, Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu realno stagnirali. Dve tretjini prihodkov HP ustvari izven ZDA. Razčlemba po segmentih pokaže največjo rast v kategorijah finančne storitve (17-odstotna rast), programska...

1 komentar

Microsoft pobere 79 % vseh prodanih operacijskih sistemov

vir: engadget
engadget - Po poročanju analitične družbe Gartner je Microsoft v letu 2010 prodal za 23,85 milijarde dolarjev operacijskih sistemov (tako za namizne računalnike kot strežnike), kar je predstavljalo 78,6 % celotnega prometa z operacijskimi sistemi v preteklem letu, vrednega 30,35 milijarde dolarjev. Microsoft je več kot desetkrat večji od najbližjega konkurenta, ki je IBM s 7,5-odstotnim deležem oz. 2,3 milijardami dohodkov, ki jih lahko pripišejo prodaji operacijskih sistemov. Sledijo še HP (3,7 %, 1,125 milijarde dolarjev prometa), Oracle (2,6 %, 780 milijonov dolarjev prometa), Red Hat (2,0 % oz. 610 milijonov dolarjev prometa) in Apple, ki z 1,7-odstotnim deležem oz. dobre pol milijarde vrednim poslom lani zaključuje prvo peterico.

Prav vsi v...

39 komentarjev

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

vir: CNet
CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki so presegli vsa pričakovanja analitikov. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,2 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 12,8 milijarde dolarjev oziroma četrtino več kot leto pred tem. Analitike je Intel presenetil z več kot petino odstotkov višjim dobičkom od pričakovanega, kar se je odrazilo tudi na borzi, saj je delnica v trgovanju po zaprtju (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov. Bruto marža je znašala 62 odstotkov ali odstotno točk manj kot lani.

Paul Otellini je zadovoljen hitel pojasnjevati, da je v preteklem četrtletju Intel prav v vseh segmentih beležil...

8 komentarjev

Dellov poslovni izid nad pričakovanji, govorice o prevzemu AMD-ja

Slo-Tech - Dell je objavil poslovne rezultate za četrto četrtletje in celotno fiskalno leto 2011. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 15,7 milijarde dolarjev, na letni ravni pa 61,5 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je povzpel na rekordno raven v zadnjih petih letih in je v zadnjem četrtletju dosegel 927 milijonov dolarjev. V celotnem letu so zabeležili 2,6 milijarde dolarjev dobička ali 84 odstotkov več kot leto poprej in bistveno nad pričakovanji analitikov.

Za dobre rezultate imajo zasluge predvsem podjetja, ki so njihove stranke. Prodaja velikih podjetjem je zrasla za 12 odstotkov (na 4,7 milijarde dolarjev v zadnjem kvartalu), prodaja...

16 komentarjev

Microsoftov poslovni rezultat malo slabši

Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za drugo četrtletje fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 31. decembra 2010. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 povečali za pet odstotkov na 20 milijard dolarjev.

Upoštevati je treba, da je rezultat leta 2009 nekoliko izkrivljen zaradi pasivnih časovnih razmejitev v višini 1,71 milijarde dolarjev, ki so nastale s prodajo Windows 7 pred izidom RTM in so bile realizirane šele lani. Medtem se je dobiček malenkostno zmanjšal, saj je znašal 8,2 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke manj kot...

0 komentarjev

AMD-jev dobiček nad pričakovanji analitikov

Dosedanji izvršni direktor Dirk Meyer bo prejel 12 milijonov dolarjev odpravnine.

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nad pričakovanji. Prihodki od prodaje so znašali 1,65 milijarde dolarjev, kar je enako kot v obdobju leto prej. Zabeležili so 375 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je bil ta v enakem obdobju predlani ta 1,2 milijarde dolarjev. Primerjava dobičkov je sicer težka, saj je leta 2009 situacijo izkrivila poravnava z Intelom, lani pa poravnava s Samsungom. Poleg tega je leto 2010 prvo, ko AMD ni vključil oddvojenega litografskega dela, ki posluje kot Globalfoundries zase.

V celotnem letu 2010 je AMD zbral 471 milijonov dolarjev dobička, kar je 59 odstotkov več kot predlani, ob prometu 6,5 milijarde dolarjev. Njegov velik konkurent Intel je pravi gigant, saj je iz 43,6 milijarde dolarjev prihodkov iztisnil...

8 komentarjev

Intelov dobiček poskočil za polovico

Malo gor in malo dol, skupaj pa nikamor. Poslovanje podjetja in borzna cena delnic sta le šibko korelirana.

vir: Intel
Intel - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, zaključivši se 25. decembra, ki so bili nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 11,46 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej in odstotek nad pričakovanji analitikov. Iz tega so napravili 3,39 milijarde dolarjev dobička oziroma 0,59 dolarja na delnico, kar je 48 odstotkov več kot lani. Bruto marža je znašala 67,5 odstotka.

V celotnem lanskem letu je promet znašal 43,5 milijarde dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2009. Dobiček je poskočil za 167 odstotkov na 11,7 milijarde, kar postavlja vrednotenje podjetja P/E na 10.

Finančni direktor Stacy Smith pojasnjuje, da so za nadpovprečen rezultat odgovorno visoko povpraševanje...

4 komentarji

Intel s petkrat višjim dobičkom

The Wall Street Journal - Začelo se je obdobje, ko bodo podjetja objavila četrtletne izide za prvi letošnji kvartal. Tradicionalno je to prvi storil aluminijski gigant Alcoa, sedaj pa sledijo tudi računalniška podjetja. Intel je prijetno presenetil s svojimi rezultati, saj so zabeležili kar 433-odstotno rast dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dobiček je znašal 2,4 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 10,3 milijarde dolarjev, kar je 44 odstotkov več kot lani. Razlogi za dobre rezultate so večje povpraševanje po procesorjih za prenosnike, višja povprečna prodajna cena in kar 63-odstotna bruto marža, kar je za polovico več kot lani. Delnice so v trgovanju po uradnem zaključku delovnega časa (after-hours trading)...

17 komentarjev

Hewlett-Packard z nižjim dobičkom

CNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je končalo 31. julija. Ti izkazujejo zmanjšanje dobička. V omenjenem kvartalu so njihovi prihodki znašali 27,5 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani in v skladu s pričakovanji. Dobiček pa se je skrčil opazneje, saj je znašal le 1,6 milijarde dolarjev, kar je za petino manj kot leto prej. Omeniti velja, da bi bil brez polmilijardnih enkratnih stroškov prestrukturiranja in prevzemov njihov dobiček 2,2 milijarde dolarjev. To je že tretje zaporedno četrtletje, ko je HP zabeležil upad dobička.

Zavidljivo rast so dosegli na Kitajskem, nekoliko več so prodali tudi v ZDA (za osem odstotkov), medtem ko smo Evropejci od HP-ja kupili za 12 odstotkov manj izdelkov. Za prihodnje četrtletje načrtujejo več kot 2 milijardi dolarjev dobička, če so bo pobral evropski trg. Tradicionalno Evropejci kupimo več v tem četrtletju, na kar HP vnovič računa. Klik!

6 komentarjev

Poslovni rezultati Seagata nad pričakovanji

The Register - Poslovni rezultati Seagata za tretje fiskalno četrtletje v letu 2009 so nekoliko slabši od četrtletja poprej, a vseeno ne tako slabi, kot so se bali, da bodo. Prihodki od prodaje so znašali 2,1 milijarde dolarjev, kar je za 170 milijonov dolarjev manj kot v prejšnjem četrtletju, a še vedno bolje od načrtovanih 1,6 do 2 milijard. Preliminarni izidi kažejo, da skupni rezultat negativen, tako da dividend ne bo. V predpreteklem četrtletju so izplačali tri cente na delnico, kar jih je stalo 60 milijonov dolarjev (kljub izgubi skoraj pol milijarde dolarjev). Prav tako bodo nadaljevali s prestrukturiranjem z namenom zniževanja stroškov in doseganja dobička v letu 2010.

0 komentarjev