»

Dve desetletji ugotavljanja, čigava je tale

Slo-Tech - Priljubljena storitev za iskanje naslova in izvajalca skladbe, ki jo pravkar poslušamo, je dopolnila dve desetletji. Shazam je nastal leta 2002, pred petimi leti pa ga je prevzel Apple. Število njegovih uporabnikov vztrajno raste, saj je minuli teden preseglo 225 milijonov. V dvajsetih letih je Shazam v več kot 70 milijardah primerov uspešno prepoznal skladbo. A ker prve ne pozabiš nikoli, povejmo, da je bila to Jeepster v izvedbi T. rex leta 2002. Prva skladba, ki jo je iskalo več kot milijonov uporabnikov, je bila TiK ToK (Kesha), čez 10 milijonov pa je prva prispela Somebody That I Used to Know (Gotye feat. Kimbra). Največkrat iskani izvajalec vseh časov je Drake, največkrat iskana pesem pa Dance Monkey (Tones And I).

Shazam je sicer začel kot storitev, ki je uporabnikom v smsu posredovala naslov skladbe, če so poklicali posebno številko in v slušalko ujeli iskano skladbo. Kasneje, leta 2008, je Shazam dobil moderno obliko, to je aplikacije za pametne telefone, ki posluša in...

9 komentarjev

Slovenska aplikacija za sledenje stikom s covid-19 je tu

Slo-Tech - Od včeraj je na voljo slovenska aplikacija za sledenje stikom, ki jo je Ministrstvo za javno upravo (MJU) pripravilo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Aplikacija je na voljo za androidne telefone, ki imajo Googlove storitve (torej najnovejši huaweiji zaradi sankcij odpadejo), medtem ko za Applove naprave še ni. Nova aplikacija se imenuje #OstaniZdrav. Ko jo uspemo najti v Play Storu, kjer na primer zapis "Ostani zdrav" ne najde primernih zadetkov, jo brez težav namestimo.

Gre za prevod nemške aplikacija Corona Warn App, ki uporablja Googlove (oziroma na iOS Applove) API-je. Za delovanje moramo vključiti tehnologijo Bluetooth in zaradi tehničnih razlogov še lokacijo, čeprav aplikacija tega podatka ne potrebuje in ne beleži. Ko aplikacijo naložimo in aktiviramo, bdi na stiki tako, da si telefoni, ki so v bližini in jo imajo prav tako nameščeno, izmenjajo identifikacijske številke. Vsak uporabnik dobi svojo anonimno identifikacijsko številko, ki se...

178 komentarjev

EU: Apple sme prevzeti Shazam

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Po skoraj pol leta preučevanja ali sme Apple prevzeti popularno aplikacijo za prepoznavanje skladb, so bruseljski regulatorji vendarle razsodili, da združitev ne bo prinesla Applu kake odločilne prednosti pred tekmeci, denimo Spotifayem, in tako bistveno vplivala na konkurenco. Apple in Shazam sicer že leta dobro sodelujeta, zlasti od leta 2014, ko so Shazamovo tehnologijo prepoznavanja glasbe vgradili tudi v Applovo pomočnico Siri. Da se podjetji združujeta, so objavili že lani decembra, Apple pa je za prevzem plačal 400 milijonov ameriških dolarjev.

Evropska komisija (EK) se je pri odločitvi osredotočila zlasti na področje podatkov, kar ni ravno praksa pri konkurenčnih presojah združitev, saj se običajno tehta ali bo sklenjeni posel lahko kako vplival na ceno izdelka za običajnega potrošnika. Kot v tem primeru pravijo predstavniki EK, morajo v takih primerih preveriti...

5 komentarjev

Applovi e-učbeniki v prvih dneh uspeh

CNet - Prejšnji teden je Apple predstavil svoj odgovor na klasične učbenike s sistemom iBooks 2. Pripravili so novo kategorijo učbeniki v svoji spletni trgovini iBookStore, kjer je mogoče najti in prenesti interaktivne učbenike (z besedilom, animacijami, videoposnetki, kvizi itd.), in aplikacijo iBooks Author za ustvarjanje tovrstnih vsebin. Ker se učbeniki niso bistveno spremenili že kakšnih sto let, je Apple namreč začutil možnost za radikalnejšo prenovo stebra izobraževalnega procesa. Prvi podatki o odzivu javnosti v teh dneh kažejo, da so na dobri poti.

Uradnih podatkov iz Appla sicer ni, so jih pa ocenili v podjetju Global Equities Research, ki spremlja prodajo Applovih e-knjig.

104 komentarji

Apple predstavil iBooks 2, iBooks Author in iTunes U za izobraževanje

Tiskovna konferenca

engadget - Apple je danes na novinarski konferenci v New Yorku predstavil troje novih aplikacij, ki bodo med drugim spremenile naravo učbenikov. Kot so povedali, gre za novo iniciativo v izobraževanju, ki bo študentom, dijakom in učiteljem kar prek iPada na voljo postavila novodobne in klasične učbenike. Gre za aplikacije iBooks 2, iBooks Author, in iTunes U.

Poglejmo najprej iBooks 2, o kateri se največ govori. S to aplikacijo ustvarjene knjige bodo lahko imele vključene vsebine najrazličnejših zvrsti. Tako bodo podpirale komentarje, kvize, možnost ustvarjanja zapiskov in opomb na rob, vključeno animirano grafiko, filme, 3D-vsebine itd. Na ta način želijo ustvariti interaktivne učbenike, iz katerih bi se učeči laže in raje učili....

41 komentarjev

App Store zabeležil že 15 milijard prenosov

TechCrunch - Applov App Store, trgovina z aplikacijami za platformo iOS, je nedvomno najuspešnejša trgovina na svojem področju. Ima največje število aplikacij, največje število prenosov le-teh in največje zaslužke, tako za avtorje aplikacij kot za Apple, ki vzame 30 % cene vsakega nakupa. V preteklem maju so pri Applu slovesno najavili, da so v trgovino sprejeli že pol-milijonto aplikacijo (trenutno jih je na voljo le dobrih 425.000, od tega okrog 100.000 ekskluzivno namenjenih za iPad - razlog za takšno razliko je v odstranjenih aplikacijah, v zastarelih različicah, ki so bile odstranjene, itd.), zdaj pa proslavo lahko še povečajo, saj so dosegli nov mejnik v številu prenosov oz. namestitev - teh so dosegli že prek 15...

44 komentarjev

Angry Birds Rio bodo sprva za Android na voljo le na Amazon Appstore

Slo-Tech - Naslednja izdaja izredno popularne igre Angry Birds bo nosila ime Rio ter bo na Androidu ob izidu ekskluzivno na voljo le v Amazonovi trgovini aplikacij Appstore. Slednjega naj bi Amazon odprl še ta mesec, po zadnjih podatkih celo zelo kmalu, vseeno pa novica namiguje, da bi z manjšo zamudo Angry Birds Rio lahko prispeli tudi v običajno trgovino, Android Market. Sama igra je nastala v sodelovanju s filmskim studiom 20th Century Fox, ki stoji za celovečerno risanko Rio, v kateri so glavni junaki seveda ptiči. V igri jim bodo jezni ptiči finskega razvijalca Rovio očitno priskočili na pomoč.
Ogledate si lahko napovednika tako za risanko, ki v kinematografih izide 15. aprila, kakor za igro, ki kakor rečeno izide že kmalu.

10 komentarjev

10-miljardta stranka prekinila klic

VR - Zone - V soboto je Apple na svojem App Storu zabeležil 10 milijard prenosov in namestitev aplikacij na svojih napravah z iOS, glavna nagrada za srečneža, ki je prenesel prav 10-miljardto aplikacijo, pa je darilni bon v vrednosti 10.000 ameriških dolarjev za glasbeno trgovino iTunes. Pri Applu so povedali, da bodo zmagovalca razkrili čez nekaj dni, kar se je tudi zgodilo. Pravzaprav je šlo za zmagovalko, Gail Davis iz Anglije, ki pa bi zlahka ostala brez svojega darilnega bona.

Applovi predstavniki so jo poklicali prek telefona, ona pa je takoj po začetku klica v slušalko povedala 'Hvala lepa, me ne zanima' in odložila, misleč da jo kličejo telefonski oglaševalci. Kasneje jo je sicer zahvaljujoč hčerki, ki je pravzaprav namestila aplikacijo z App Store (igro

42 komentarjev

App Store zabeležil 10 milijard prenosov

Slo-Tech - Apple je z današnjim prenosom 10-miljardte aplikacije s svojega App Stora ugasnil števec, ki je sešteval število prenosov ter se na uradni strani obenem zahvalil vsem uporabnikom, ki so kdaj namestili katerokoli izmed aplikacij, pa naj bo to plačljiva oz. brezplačna. Ime zmagovalca, ki je namestil 10-miljardto aplikacijo oz. v pravem trenutku poslal obrazec za sodelovanje v nagradni igri in ki bo dobil darilni bon v vrednosti 10.000 ameriških dolarjev za glasbeno trgovino iTunes, še ni znano, a naj bi se to spremenilo že v nekaj dneh.

V pripravah za dosego tega mejnika so pred nekaj dnevi pri Applu objavili najbolj popularne aplikacije v celotni zgodovini trgovine. Med plačljivimi aplikacijami za iPhone oz. iPod Touch so v zmagovalni deseterici daleč...

1 komentar

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

Apple dovolil pisanje aplikacij v Flashu

CNet - Apple je aprila letos postavil nova pravila za razvijalce aplikacij, v katerih je zapisal, da morajo biti aplikacije napisane izključno v jezikih, ki jih je Apple odobril (Objective-C, C, C++ ali JavaScript). To je ujezilo Adobe, ki je bil izdal Adobe Packager for iPhone prav za enostavno prevajanje aplikacij v Flashu v nativno kodo za iPhone. Te dni si je Apple premislil.

Po novih pogojih uporabe lahko pisci uporabljajo katerokoli orodje za pisanje aplikacij, Apple pa bo objavil še App Store Review Guidelines, kjer so zapisali točke, ki jim morajo ustrezati aplikacije, da so sprejete v App Store. In v teh si je Apple še vedno pridržal dovolj vzvodov, da ne objavi tistih, ki jih ne mara (npr. Če aplikacije ne počenja nečesa uporabnega ali nudi zabave, ne bo nujno odobrena, saj imajo veliko resnih razvijalcev, ki v druži svojih aplikacij ne želijo amaterskih izdelkov).

V pogojih uporabe so sicer spremenili točke 3.3.1 (aplikacije lahko uporabljajo le dokumentirane API-je na način,...

17 komentarjev

HP kupil Compaq

Slashdot - Hewlett Packard bo kupil Compaq. Zanj bodo dali 25 miljard USD v delnicah. S tem bo nastalo po prihodkih drugo največje računalniško (hardware) podjetje, takoj za IBM.
Kaj bo to prisnelo kupcem še ni čisto jasno... Kam to sploh pelje?

Appendix by Morpheus: Zatem, ko je HP za 26$ miljard dolarjev kupil Compaq in je tako sedaj združena firma vodilna dobavljalka osebnih računalnikov z vsega skupaj nič manj kot 87.4$ miljarde dolarjev, so vodilni možje HP-ja objavili novico, da bodo odpustili 13.000-15.000 delavcev. Novica je že sama po sebi slaba, vendar pa fantje pri www.theinquirer.net pravijo, da je to šele začetek. Toda to še ni vse, saj bodo posledice odpuščevanja pri HP-ju in Compaq-u, še večje na podjetjih, ki dobavljajo HP-ju in Compaq-u. Sploh se bo to poznalo na večjih Tajvanskih podjetjih, ki Compaq-u dobavljajo orodja in naprave v vrednosti do 10$ miljard dolarjev in tako ni popolnoma jasno, kako bo HP-jev mogočni direktor balansiral težo verjetnosti. Več o tem si lahko...

9 komentarjev