»

Tehnološki mogotci rešujejo usode legendarnih medijev?

Naslovnica revije iz leta 1955

vir: Business Insider
Business Insider - Ustanovitelj Salesforca Marc Benioff in njegova soproga sta pred dnevi privolila v nakup znamenite ameriške revije The Time Magazine. Salesforce sicer s poslom nima nobene zveze, Benioffa bosta namreč medij prevzela kot zasebnika, za kar bosta v gotovini odštela 190 milijonov dolarjev. Oba sta tudi že napovedala, da bo dosedanja uredniška ekipa ostala nespremenjena in da se v objavljane vsebine ne nameravata vtikati.

Time je skupaj z drugimi mediji, združenimi v...

33 komentarjev

Prvi virus za DOS star 25 let

Zagonski sektor okužene diskete

Slo-Tech - Ta teden mineva 25 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus za PC-je, ki se je sam širil. Napisala sta ga brata Basit in Amjad Farooq Alvi iz Pakistana in poimenovala Brain. Virus ni bil posebej zloben, saj ni storil nič drugega, kot da je spremenil zagonski sektor na disketni particiji s svojim, starega pa je shranil v drug sektor in ga označil kot slabega. Brata sta v virus zapisala svoje kontaktne podatke, zaradi česar so ju kmalu začeli klicati jezni uporabniki računalnikov iz ZDA in Velike Britanije. Kot sta povedala za ameriško revijo Time, njuni nameni niso bili zlobni, ampak sta želela le zaščititi svoj program pred nepooblaščenim kopiranjem. Z današnjimi virusi je situacija...

9 komentarjev

Aktivacija Windows 7 že razbita

Aktivacija Windows 7

vir: engadget
Neowin - Prejšnji teden je Microsoft dokončal novo verzijo Windows 7 in jo poslal v stadij RTM (release to manufacturing). To pomeni, da bomo oktobra, ko bo nova verzija uradno izšla in bo dostopa širokim množicam, dobili prav to isto kodo. Kot je navada že od Windows XP, ima tudi Sedmica zaščito pred nepooblaščenim kopiranjem in uporabljanjem v obliki obvezne aktivacije, ki pa bo Microsoftu povzročila kar nekaj sivih las.

Kot poroča Neowin, naj bi kitajski hekerji dobili ISO-sliko DVD-ja z verzijo Ultimate, ki je bil namenjen podjetju Lenovo, in uspešno razbili aktivacijo. Na več kitajskih forumih se hvalijo, kako je postopek uspel. S pobeglega DVD-ja so dobili aktivacijski certifikat, ki ga je Microsoft...

88 komentarjev

Danes mineva 20 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus

Slashdot - Ime mu je bilo Brain in širil se je preko disket. Sliši se precej romantično, ampak tale "virusek"" je bil v primerjavi z današnjimi zalegami precej nedolžen. Spremenil je v bistvu le ime disketne particije v Brain. Današnji virusi se sami razširjajo preko omrežij, predvsem interneta in škoda, ki jo povzročijo lahko podjetja stane veliko denarja. Ravno tu opazimo veliko spremembo v razlogih pisanja virusov, ki so se v zadnjih 20 letih sprelevili iz početja hobi programerjev, ki so z virusi testirali svoje sposobnosti, do današnjih virusov, ki so spisani večinoma zato, da povzročajo škodo in v nekaterih primerih omogočijo piscu da se celo materialno okoristi (pridobivanje številk kreditnih kartic in podobno).

Edina pozitivna stran virusov je mogoče le to, da so zaradi njih nastala protivirusna podjetja, ki zaposlujejo precej ljudi.

13 komentarjev

Prvi virus za 64-bitni Windows

Slashdot - Pisci virusov so vedno vsaj korak pred izdelovalci operacijskih sistemov, razvijalci protivirusne zaščite in računalniškimi administratorji. Včeraj je tako Symantec odkril prvi virus za 64-bitno različico operacijskega sistema Windows. Poimenovali so ga W64.Shruggle. Deluje kot testni virus, ki očitno samo preskuša odzive in varnostne mehanizme 64-bitne arhitekture in se ne širi hitro. Seveda do pretirane razširitve ne more priti, preden Microsoft ne izda uradne različice sistema. Na 32-bitnih različicah Windows virus ne deluje, zato je tako rekoč "napisan za prihodnost".

8 komentarjev

JPEG ZlobnaKoda

Vnunet - V McAffeejevih laboratorijih so prejeli "demo" prvega virusa, ki okuži slikovne datoteke.

ZlobnaKoda sicer služi kot "tech demo", vendar izpodbija še nedavno miselnost, da se tega ne da storiti. No, virus (ki ga v prosti ponudbi ni moč dobiti) pride kot .exe datoteka, ki okuži slikovje, ki nato okužuje dalje. Žal pa pa bi naslednje verzije prav lahko delovale tudi brez .exe podlage, kar bi pa znalo biti problematično. Še posebej ob dejstvu, da marsikak uporabnik podatkovne datoteke izpušča iz protivirusnega preverjanja. Klik!

16 komentarjev