»

Odklenjeni P4 procesorji

Tom's Hardware - Najbrž si niti v najbolj mokrih sanjah niste upali predstavljati, da bo Intel še kdaj ponudil možnost odklepanja njihovih procesorjev, ki so zaklenjeni že od časov prvih Pentiumov. In že od leta 1998 ni nikomur uspelo omajati ali razbiti ključavnice, ki je zadolžena za to, da množilnika ne moremo spreminjati.

Očitno pa se v Intelovih logih zadeve obračajo na bolje. Tom's Hardware poroča o prvih osnovnih ploščah, ki znajo izkoristiti prednosti t.i. PRB ("performance requirement bit"). Gre za nastavitev, ki jo zaenkrat podpirata samo najmočnejša Socket 775 procesorja (izvedenki 550 in 560), in vam omogoča da znižate množilnik z nazivne vrednosti na minimalno 14x. Zadeva je zelo podobna AMDjevemu načinu odklepanja Athlonov 64, na žalost pa to opcijo podpirajo le najdražji procesorji, in ne vsi, tako kot je to pri AMDju.

Seveda ena lastovka še ne prinese pomladi, vendar je vseeno lepo videti, da se tudi na Intelovem bregu za overclockerje stvari počasi obračajo na bolje .

10 komentarjev

Winamp in XMMS odslej še bolj povezana

Slashdot - Tisti, ki vam Linux ni ravno španska vas, ste se gotovo že kdaj seznanili s programčičem, ki se imenuje XMMS. No za tiste, ki nimajo pojma, kaj naj bi ta kratica pomenila, naj povem, da gre za nekakšen Linuxaški Winamp, ki v marsičem celo presega izvirnik. XMMS-ovo zgledovanje po Winampu pa se odraža tudi v številnih priključkih (plug-inih), ki jih uporabniki izdelujejo ali predelujejo ravno za ta Linuxaški predvajalnik zvočnih datotek. Nekateri so s predelavami šli celo tako daleč, da so za XMMS predelali tudi Winampove priključke. Če vas zanima, kako jim je to uspelo, potem klik!

0 komentarjev

ECS spet s Socket423 P4 matično ploščo

X-Bit Labs - Očitno ni treba ponovno poudarjati, da je Socket423 mrtev in da v njem ni prihodnosti, vendar ga nekateri proizvajalci še kar naprej podpirajo. Po stari logiki, se zdi tak korak čisto mimo, vendar pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da se ravno stari 423 pinski procesorji zadnje čase kar dobro prodajajo. Če dobri prodaji dodamo še Intelovo priganjanje imamo več kot dober razlog za izdelovanje matičnih plošč za 423 pinske procesorje. Med podporniki Intelove teorije je tudi ECS, ki je nedavno predstavil ploščo P4TA2. Plošča je narejena okrog dobrega starega i850, ki podpira drag a vseeno dovolj dober pomnilnik RDRAM. Da bi ECS naredil ploščo malce bolj privlačno, so spremenili barvo tiskanega vezja na vijolično. Kar pa se samih lastnosti tiče, pa je plošča precej standarden izdelek: oblika ATX, 4 RIMM reže za 2GB PC600/PC800 RDRAM pomnilnika, 5x PCI, 1x AGP 4x, 1x CNR in podpora ATA/100 kontrolerju. To je vse. Da pa P4TA2 nebi služila samo kot ležišče za procesor, je ECS vanjo vgradil...

0 komentarjev

Prošnja za pomoč

X-Bit Labs - Pa ne od nas. Intel je prosil Velike Štiri (Elitegroup, MSI, ASUS in Gigabyte), naj povečajo proizvodnjo Pentium 4 socket423 matičnih plošč. Procesorji na socket423 ležišču namreč ostajajo v skladiščih, ker jih ljudje preprosto ne kupujejo.
Čudna stvar pri vsem pa je, da so Veliki Štirje ugodili Intelovi prošnji. Povečali so proizvodnjo za do 20%. S tem si bodo, če bodo ljudje dovolj nespametni, naredili dobiček. Namreč socket423 bo kmalu zamenjal novejši standard, ki ne bo kompatibilen s socket423. Tako bodo ljudje zdaj kupili socket423 matično, ko pa bodo čez pol leta imeli nov Intel Pentium 4 proc, bodo morali kupiti tudi novo matično.
Problem je le pri (zahrbtnih) prodajalcih sestavljene opreme. Ti namreč vržejo Pentium 4 na socket423 ležišču in malo RDRAM-a in rečejo: "Ta stvar podpira super duper Pentium 4 procesor." Seveda ne omenijo, da ima socket 423 podnožje. Torej ljudje, NE bodite nespametni! Prosim vas. ...

0 komentarjev

Večja proizvodnja P4 matičnih plošč

X-Bit Labs - Čeprav se Pentium 4 in Rambus pomnilnik zadnje čase kar nemarno cenita, je proizvodnja plošč, ki podpirajo ta procesor in pomnilnik, še vedno precej nizka. Po podatkih, ki sem jih dobil na X-bitih, dosega proizvodnja P4 plošč 10 % vseh proizvedenih matičnih plošč pri Tajvanskih proizvajalcih. Proizvajalci teh plošč ne proizvajajo radi predvsem zaradi drage proizvodnje, kar jim ne prinese pretiranega dobička (P4 in Rambus zahtevata 6 plastni dizajn matičnih plošč). Nekateri proizvajalci so šli celo tako daleč, da za P4 plošče sploh niso hoteli slišati. Zadnje čase pa se stvari obračajo na bolje. Ker se Socket423 Pentium 4 procesorjem počasi izteka življenjska doba, se bo proizvodnja teh plošč močno povečala (gotovo zaradi tega, ker je Intel znižal marže). Po nekaterih podatkih se bo tista prava masovna proizvodnja začela šele s predstavitvijo Brookdale čipovja, ki bo omogočalo izdelavo 4 plastnih PCB-jev. ...

0 komentarjev

Pocenitev P4 matičnih plošč

X-Bit Labs - 29. aprila bodo, če bo vse šlo po načrtih, cene P4 procesorjev padle. Da pa bi bila slika popolna, bodo padla tudi cene P4 matičnih plošč. Tako so se odločili največji proizvajalci teh izdelkov: ASUS, Gigabyte,... Sicer pocenitev ne bo tako šokantana kot pocenitev procesorjev, a nekaj manj bodo pa matične plošče le stale. Pocenile se bodo namreč za od 10 do 15 procentov. To pomeni, da bodo današnje $160 plošče, stale "le" okoli $140. Največja ovira pri pocenitvi je visoka cena i850 čipovja in šestplastni design. Torej, dokler ne pride i845, ne pričakujte kakšnih velikih pocenitev.

5 komentarjev

Intel še bolj agresivno

X-Bit Labs - Kljub težavam, s katerimi se zadnje čase srečuje Intel, je to podjetje še vedno trdno odločeno, da bo njihov Pentium4 procesor uspešen. Po prvih načrtih naj bi do konca leta P4 obvladoval 50% high-end trga, sedaj pa so svoje načrte spremenili v še bolj agresivne in so trdno odločeni, da bo do konca leta P4 obvladoval kar 75% trga. To mislijo doseči z zelo agresivno reklamno kampanjo, ki se bo začela nekje avgusta. Takrat se bodo namreč pojavili prvi procesorji z novim Socket478 podnožjem (sicer še vedno z Willamete jedrom), prav tako pa bo takrat na voljo Brookdale čipovje, ki bo podpiralo PC133 SDRAM, kar naj bi pripomoglo k širjenju P4 platforme (čeprav bodo performanse P4 s SDRAMom menda prav smešne). Nekje decembra bo na sceno stopila še VIA s PX266 čipovjem, ki bo P4 prineslo DDR podporo.
Vse lepo in prav, toda resnično se moramo vprašati, ali je Intel sploh pri sebi. Že 50% tržni delež bi po mojem mnenju dosegli zelo težko, kaj šele 75%. AMD vsekakor ne bo sedel križem rok......

1 komentar