»

Manning obsojen na 35 let zapora

Slo-Tech - Vojaško sodišče v Fort Meadu je pravkar izreklo kazen za Bradleyja Manninga, ki je bil obsojen zaradi posredovanja tajnih dokumentov organizaciji Wikileaks. Sodišče ga je konec prejšnjega meseca spoznalo za krivega v 19 točkah obtožnice od 21 (za najhujše kaznivo dejanje, to je pomoč sovražniku, je bil sicer oproščen), izrek kazen pa je bil danes. Manning bo moral v zaporu preživeti 35 let, je odločilo sodišče.

Sodnica Denise Lind je sodbo izrekla ekspresno, saj je danes cel postopek trajal dobri dve minuti. Vojaški tožilec je sicer zahteval 60 let zapora (zagrožena kazen je znašala 25-90 let), sodišče pa je določilo 35 let. Poleg tega bo Manning degradiran za en čin na najnižjo raven, torej vojak, odpovedati se bo moral plači in dodatkom, sedaj...

36 komentarjev

WikiLeaks za Hollywood

Studijsko pripravljeni logotip hollywowdleaks.com. Domena je registrirana preko posrednika, gostuje nekje na strežniku v zvezni državi Washington in obljublja tudi kopije (mirrors). Za zdaj stran izgleda precej prazna.

vir: Guardian
Guardian - Haktivistična (heker + aktivist) skupina HollywoodLeaks je postavila posebno spletno stran za zbiranje insajderskih zgodb o velikih filmskih projektih. Podatke kanijo pridobivati tako z vdori v informacijske sisteme velikih producentskih in založniških hiš kot tudi s pozivanjem žvižgačev - delavcev v filmski industriji, ki bi bili pripravljeni pod pogojem anonimnosti izdati notranje informacije. Išče se vse od scenarijev prihajajočih hitov pa do kontaktnih podatkov (emaili, telefoni,...

11 komentarjev

Anonymous postavil LocalLeaks in HackerLeaks

Forbes - Hekerska skupina Anonymous je v sodelovanju s PLF (People's Liberation Front) postavila dvoje spletnih strani, na katerih lahko hekerji objavijo ukradene dokumente, ki izkazujejo nepravilnosti v delovanju organizacij, podjetij in vlad. Glavna razlika od strani WikiLeaks je torej v virih podatkov, saj WikiLeaks pričakuje podatke žvižgačev (notranjih sodelavcev), medtem ko novi LocalLeaks in HackerLeaks ciljata na od zunaj odtujene dokumente.

Na LocalLeaks.tk naj bi se objavljali podatki o nepravilnosti na lokalni ravni tudi od žvižgačev, medtem ko na HackerLeaks.tk pričakujejo dokumente, ki so jih pridobili hekerji. Za obe strani ustanovitelji pravijo, da zagotavljata anonimnost. Prve prispevke so prejeli v torek, ko so anonimni...

13 komentarjev

WikiLeaks napovedal tožbo zoper Viso in MasterCard

Slo-Tech - Wikileaks in njihov islandski ponudnik kolokacije, DataCell, sta napovedala vložitev tožbe zoper Viso in MasterCard. Spor se suče okoli blokade spletnih donacij za Wikileaks, ki sta jo omenjeni podjetji uvedli 7. decembra lani, pod velikim pritiskom ameriške vlade.

DataCell obratuje več podatkovnih centrov na Islandiji in v enem od njih je imel WikiLeaks nameščene svoje strežnike (kolokacija). Istočasno so uredili tudi zbiranje donacij za WikiLeaks, ker so za to imeli pogodbo s procesnimi centri, Assangova organizacija pa (razumljivo) ne. Ameriška vlada je v želji, da čim bolj ohromi delovanje Wikileaksa, v drugi polovici lanskega leta pritisnila na vse ponudnike plačilnih storitev, naj odpovejo...

34 komentarjev

Zaslišanje o izročitvi Assangea končano, razsodba 24. februarja

Guardian - Ta teden se je na sodišču Londonu odvijalo zaslišanje o izročitvi avstralskega državljana ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Ta ga namreč obtožuje spolnega napada, nadlegovanja in posilstva dveh deklet, medtem ko Assange vztraja, da gre za montiran proces zaradi delovanja v projektu WikiLeaks. Po treh dneh je rezultat neodločen, saj sodišče še ni sprejelo odločitve. Assange tako ostaja v Veliki Britaniji.

Zaslišanje bi bilo moralo trajati dva dni, a se je zavleklo še v petek. Razprava se je vrtela okrog vprašanj, ali bo Assange na Švedskem deležen poštenega sojenja, ali je švedsko tožilstvo ravnalo pravilno in ali je imelo pristojnost za izdajo evropskega naloga za prijetje ter ali so očitana dejanja sploh kazniva.

Po zaključnih...

6 komentarjev

OpenLeaks zaživel

Ars Technica - Lani je skupina nekdanjih nezadovoljnih sodelavcev WikiLeaksa napovedala, da bodo kmalu ustanovili konkurenčno organizacijo. Motila jih je avtokratska drža Juliana Assangea in prevelika osredotočenost na objavljanje ameriških dokumentov, zaradi česar so postavili stran OpenLeaks. Zatem ko je bil na strani dva meseca napis Pridemo kmalu, je stran naposled zaživela.

Stran je ironično privekala na svet nekoliko pred načrti ustvarjalcev, ker je na Cryptome pricurljala vsebina strani OpenLeaks. Tako niso imeli druge možnosti, kot da so OpenLeaks zagnali, čeprav stran še ni v celoti funkcionalna. V bistvu je v fazi alfa, do bete pa naj bi se razvila do poletja.

OpenLeaks ima tudi drugačen...

1 komentar

Kako varni so vaši podatki na socialnih omrežjih

Electronic Frontier Fundation - O prahu, ki ga je v drugi polovici lanskega leta dvignila organizacija WikiLeaks, je bilo na Slo-Techu že veliko napisano. Ameriška vlada in politika sta napovedali povračilne ukrepe na celi črti, od blokade domene, zamrznitve PayPal in bančnega računa, pa kazenskega pregona, pa sprememb zakonodaje, da bi bil pregon sploh možen. Seveda so se lotili tudi socialnih omrežij, ki jih WikiLeaks s pridom uporablja za razširjanje informacij.

Kot je v začetku januarja zapisal Washington Post, je ameriško pravosodno ministrstvo že lanskega decembra pridobilo sodno odredbo zoper upravitelje omrežja Twitter, in sicer za prometne in druge podatke uporabnikov Juliana Assangea, domnevnega žvižgača Bradley Manninga ter pomembnejših...

13 komentarjev

Po življenju Juliana Assangea bo posnet film

Guardian - Velike zgodbe iz sveta bitov in bajtov gredo za med in to so v zadnjem času ugotovili tudi hollywoodski studii. Lanski film Socialno omrežje je bil v kinematografih uspešnica, zato ni presenetljivo, da bodo posneli tudi enega po biografiji Juliana Assangea.

Producenta Barry Josephson in Michelle Krumm sta že odkupila filmske pravice za prihajajočo knjigo The Most Dangerous Man in the World, ki jo bo o Julianu Assangeu, vodji Wikileaksa, izdal avstralski pisatelj Andrew Fowler. V njem bo opisano njegovo življenje vse od odraščanja v avstralskem Magnetic Islandu do ustanovitve Wikileaksa leta 2006. Filmski studii menijo, da je njegova življenjska zgodba tako zanimiva, da se po njej splača posneti film. Po besedah producenta bo napeta drama, v...

10 komentarjev

WikiLeaks dobil podatke švicarske banke

vir: BBC
BBC - Včeraj je na novinarski konferenci v Londonu nekdanji švicarski bankir Rudolf Elmer vodji WikiLeaksa Julianu Assangeu predal dve zgoščenki, na katerih so domnevno bančni podatki o več kot 2000 posameznikih, ki so s švicarskimi bančnimi računi utajevali davke. Assange je dejal, da bodo podatke objavili, ko jih bodo preverili in potrdili njihovo avtentičnost.

Elmer je bil do leta 2002 zaposlen pri zasebni banki Julius Baer Gruppe, kjer je bil vodja operacij na Kajmanskih otokih. Poudaril je, da želi, da svet izve resnico o denarju, ki se skriva na računih švicarskih bank. Predani podatki vsebujejo informacije iz let 1990-2009 o več znanih poslovnežih in politikih z obeh strani Atlantika, ni pa Elmer želel povedati, kdo točno je na...

157 komentarjev

Ameriško sodišče od Twitterja zahtevalo podatke o islandski poslanki zaradi WikiLeaksa

vir: Heise
Heise - V preiskavi afere WikiLeaks je ameriško sodišče naložilo podjetju Twitter, da razkrije vse podatke o posameznikih, ki so povezani z WikiLeaksom in imajo račun pri Twitterju, poroča Heise. V faksimilu zahteve je moč prebrati, da v okviru kriminalistične preiskave zbirajo podatke o Julianu Assangeu, Bradleyju Manningu, Ropu Gongrijpu in islandski poslanki Brigitti Jónsdóttir ter Jacobu Applebaumu.

Od Twitterja so zahtevali, da jim v treh dneh posreduje vsa sporočila, imena,...

7 komentarjev

WikiLeaks: Bank of America odrekla gostoljubje, Assange izpuščen

BBC - Od srede, ko smo nazadnje pisali o Julianu Assangeu in njegovem WikiLeaksu, je rezultat med silami proti WikiLeaksu in Avstralcem poravnan na ena proti ena. V četrtek so Juliana Assangea proti plačilu 240.000 funtov varščine izpustili iz britanskega zapora. Pogoji njegove izpustitve so znani: poleg plačila varščine mora ostati v Veliki Britaniji, kar so zagotovili z začasnim odvzemom potnega lista, vsak dan med 10.00 in 14.00 in 22.00 in 2.00 uro mora biti na...

40 komentarjev

Anonimneži napadajo telefakse podjetij

Letak, ki poziva k pošiljanju faksov

vir: Slashdot
Slashdot - Anonimneži spleta, aktivistična skupina z imenom Anonymous, so v povezavi z blokiranjem WikiLeaks izvajali napade DDoS na obilico svetovno pomembnih podjetij, večinoma tistih, ki so sama na nek način blokirala WikiLeaks. Sem spadajo Amazon (sami napad zanikajo, kriva naj bi bila njihova strojna oprema), MasterCard in Visa (plačilni promet sicer ni bil oviran), PayPal ter PostFinance, švicarsko banko, ki je blokirala bančni račun WikiLeaksa. Po DDoS napadih vstopnih spletnih strani omenjenih podjetij so svojo pozornost usmerili na drug del njihovega obratovanja, njihove telefakse.

V misiji,...

27 komentarjev

Pentagon vojakom prepovedal uporabo izmenljivih medijev podatkov

Wired News - Da bi preprečili še kakšno podobno curljanje podatkov, kot se je zgodilo v aferi WikiLeaks, se je Pentagon odločil za drastične ukrepe in svojim zaposlenim prepovedal uporabo izmenljivih medijev za hranjenje podatkov na službenih računalnikih. Vojaški ukaz iz vojnega letalstva prepoveduje uporabo USB-ključev, CD-jev, DVD-jev in vseh ostalih podobnih medijev na računalnikih, ki so povezani v vojaško omrežje SPIRNet, podobne ukaze pa naj bi dobili tudi v drugih vejah ameriške vojske.

Viri v ameriški vojski pravijo, da bo ukaz kar precej zapletel delo v vojski. Kljub povezavam med računalniki je namreč mnogokrat najenostavnejši način prenosa podatkov med računalniki kar na USB-ključih, česar ne bodo smeli več početi. Uporaba prenosnih diskov in tračnih pogonov za izdelavo varnostnih kopij ostaja.

Spomnimo, da so podobne ukaze izdali že pred dvema letoma, ko se je po ameriškem omrežju začel širiti virus. Umaknili so jih letošnjega februarja, kmalu za tem pa je vojak Bradley Manning...

17 komentarjev

WikiLeaks bo dobil konkurenco

Daniel Domscheit-Berg, ko je še delal za WikiLeaks

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Skupina nekdanjih sodelavcev WikiLeaksa je napovedala, da bodo še letos zagnali konkurenčno platformo, kjer bodo prav tako objavljeni tajni podatki, ki so pricurljali v javnost. Daniel Domscheit-Berg, ki je bil nekdaj tiskovni predstavnik WikiLeaks, je za Die Tageszeitung povedal, da njihove strani ne smemo jemati kot konkurenco, marveč kot drugačen pristop. Ne strinjajo se namreč z usmerjenostjo WikiLeaksa, ki pretežno objavlja ameriške dokumente, medtem ko druge zapostavlja, in kjer je beseda Juliana Assangea absolutni prav.

Domscheit-Berg ima kar nekaj pikrih povedati zoper Assangea, ki je sicer znan po avtokratskem vodenju organizacije. Tako je aktivistom pri WikiLeaksu jasno dejal: "Jaz sem srce in duša te organizacije, njen ustanovitelj, filozof, prvi programer, organizator, sponzor in...

35 komentarjev

WikiLeaks še s kopico neobjavljenega, naslednje na vrsti ameriške banke

vir: Forbes
Forbes - Najnovejšo afero, ki se odvija v več državah hkrati, je seveda zakuhal Assangeov WikiLeaks z objavo tajnih ameriških depeš, o čemer smo poročali na naših straneh, v zadnjih dneh pa je to prva in glavna novica v vseh medijih. To seveda ni prvo razkritje WikiLeaksa (odmevni objavi sta bili afganistanski in iraški dosjeji) in po Assangeovih besedah še zdaleč ne zadnje. Forbes namreč objavlja intervju z Julianom Assangeom, ustanoviteljem in predstavnikom WikiLeaks, v katerem je napovedal razkritje bančnih skrivnosti.

Intervju je Forbes izvedel v Londonu na začetku novembra, torej ko je WikiLeaks že sklenil objaviti depeše, a preden je to storil. Assange je povedal, da še vedno sedi na kopici tajnih dokumentov,...

85 komentarjev