»

Amazon bi dostavljal pakete kar s troti

BBC - Amazon je danes presenetil z najavo, da preizkušajo dostavo paketov s troti (brezpilotnimi letali). Lahke pakete, ki tehtajo manj kot 2,3 kilograma in kakršnih je velika večina, bi tako lahko dostavili že 30 minut po nakupu, zatrjuje Amazonov izvršni drektor Jeff Bezos.

Dostavo bodo izvajali troti, ki so jih spričo podobnosti helikopterjem poimenovali oktokopterji. Storitev se za zdaj imenuje Prime Air in bo nared v naslednjih štirih do petih letih, je dejal Bezos. Ne gre za znanstveno fantastiko, ki je odmaknjena v neko nedoločljivo prihodnost, dodaja, saj imajo prototipe že nared. Posamezen trot bi lahko naložil do 2,3 kilograma težak paket (to je pet funtov) in z njim poletel približno 16 kilometrov daleč. To tudi pojasnjuje, zakaj...

102 komentarja

Amazon patentiral zamenjavo daril

Amazonovo darilno zavitje paketa

vir: Washingtonpost
Washingtonpost - Po množičnem obdarovanju, ki se je zaključilo z božičem, pride na vrsto še en množičen, a manj dobrodošel obred - množično vračanje in zamenjevanje daril. Amazon ocenjuje, da kar 30 odstotkov prek spleta naročenih daril prejemniki zamenjajo, ker jim ne ustrezajo. To pa je veliko, še upoštevamo, da so letos prek spleta prodali za 28 milijard dolarjev samo v ZDA.

Da bi zmanjšal stroške, je Amazon patentiral rešitev. Njihova ideja je preprosta. Prejemnik darila je še pred odpremo obveščen o prihajajočem darilu, vsebini in vrednosti. Če mu darilo ne ustreza, lahko izbere kaj drugega. Patent pokriva tudi tako imenovane čarovnike in pravila, ki jih poznamo iz računalništva. Možnost je namreč...

11 komentarjev

Američani vedno več kupujejo prek spleta

CNet - Prvi in najpomembnejši del decembrske nakupovalne sezone se je z božičem iztekel. Ostaja sicer še kratek teden do novoletnega predaha, a mi si vseeno poglejmo statistiko dosedanjih spletnih nakupov. Podatki iz različnih virov se nekoliko razlikujejo, a pod črto vsi sporočajo isto - potrošniško kolesje se vrača v stare tirnice.

MasterCard je v svojem poročilu SpendingPulse ugotavlja 15,4-odstotno zvišanje nakupov prek spleta, kjer je bila njihova kartica uporabljeno plačilno sredstvo. Na prvem mestu so bile obleke, torej se kupci ne bojijo več kupiti obleke brez pomerjanja. Sledila sta elektronika in nakit. V ZDA na spletne nakupe sicer še vedno odpade relativno majhen del celotne pogače, saj je prek spleta opravljenih le 10 odstotkov vseh nakupov. Toda odstotek iz leta v leto raste. Letos so na črni petek prodali za 999,3 milijonov dolarjev izdelkov prek spleta, kar je za četrtino več kot lani. V celotnem obdobju pa je bilo kar šest dni, ko je prodaja presegla milijardo dolarjev,...

4 komentarji

Noctua deli LGA-1156 montažne kite

Expreview.com - Intel je pri zasnovi podnožja LGA-1156 spet uporabil rahlo drugačne mere montažnih izvrtin, kot pri LGA-775 in LGA-1366, kar pomeni, da so stari hladilniki praktično neuporabni. A na srečo jih je večina danes opremljenih z izmenljivimi montažnimi konzolami, ki omogočajo uporabo tako na Intel kot na AMD podnožjih, situacijo pa rešujejo tudi nekateri proizvajalci matičnih plošč, ki uporabljajo tudi LGA-775 montažne izvrtine.

Vseeno se bodo lastniki hladilnikov avstrijskega podjetja Noctua gotovo razveselili dejstva, da jih bo le-ta obdarila z brezplačnim montažnim kitom za podnožje LGA-1156. Za darilo se kvalificirate z izpolnitvijo formularja ter sliko računa LGA-1156...

6 komentarjev

Pošljite ime na Mars

Slashdot - Vam je zmanjkalo denarja za darila? Če ste izčrpali vse možne opcije, boste morali improvizirati in podariti kaj bolj metafizičnega. Odlično idejo so odkrili na slashdotu - kaj če bi imena svojih bližnjih poslali v vesolje? Podobno akcijo je že pred nekaj leti izvedla NASA, tokrat pa je pobudnik The Planetary Society, v okviru projekta bodo zbirali imena, ki jih bodo nato zapisali na plošček in poslali na Mars. Rok za prijavo je peti januar prihodnje leto, stvar vas ne bo stala nič, za nameček pa boste lahko še natisnili poseben certifikat, s katerim boste obdarjenim prijateljem ponosno dali vedeti, da ste njihove osebne podatke brez privoljenja poslali na rdeči planet. Vesel božič!

26 komentarjev

Samsungovi LCD-ji odslej brez mrtvih točk

Slashdot - Zares lepo darilo je Samsung pripravil vsem kupcem njihovih zaslonov LCD. Kupci bodo lahko njihove LCD-je, ki jih bodo kupili od danes dalje, v roku šestih mesecev od nakupa brezplačno zamenjali, če bodo na njih odkrili kakšno mrtvo točko (angl. dead pixel). Ostali proizvajalci se držijo načela, da je določeno število mrtvih točk na monitorju "normalno", zato jih ne zamenjujejo, kar je povzročalo probleme pri nakupih prek spleta, ko človek nikdar ne ve, kakšen primerek bo dobil. Samsung je temu storil konec. Klik, klik!

Dodano (22.49): Po začetnem navdušenju so se na spletu pojavile opombe, da za zdaj nova politika velja le v Južni Koreji.

40 komentarjev