»

Placebo: namesto operacije meniskusa samo narkoza

Slo-Tech - Učinek placebo je v medicini izjemno znan in povzroča težave pri raziskavah učinkovitosti zdravil in posegov. Poenostavljeno povedano je placebo snov, ki nima nobene fiziološke aktivnosti, a na človeka deluje blagodejno, ker ta to verjame. Placebo zavzema širok spekter, od tablet in injekcij do navideznih operacij.

Načeloma velja, da je učinek placebo izrazitejši pri simptomi, ki so pod nadzorom možganov, na primer splošno počutje, bolečina, depresija, pa tudi krvni tlak. Šibkeje občutimo placebo pri rakavih obolenjih ali travmatskih poškodbah, kjer je vpliv možganov manjši.

Teorij, od kod izvira placebo, je več, a...

93 komentarjev

EU povečuje transparentnost kliničnega testiranja zdravil

Reuters - Evropska agencija za zdravila (EMA) se je odločila obrniti ploščo in začeti z novo politiko odprtosti, po kateri bodo celoti objavili klinične študije za že odobrena zdravila (milijone in milijone listov papirovja), z namenom neodvisne recenzije.

Poteza sledi predlanski sodbi evropskega varuha človekovih pravic, v kateri je slednji odločil, da je skrivanje zadevnih podatkov v imenu poslovne skrivnosti nezakonito, ne glede na to, da so za študije plačali proizvajalci zdravil, ter da so študije obvezen predpogoj za pridobitev dovoljenja za prodajo. Sam postopek pred ombudsmanom se je sicer začel na pritožbo več nevladnih organizacij, predvsem kot odziv na spodrsljaja z odobritvijo Merckovega...

2 komentarja

Placebo učinek deluje tudi, če zanj vemo

Slo-Tech - Placebo je poznan psihofiziološki učinek, ki ga izrabljamo tudi v zdravstvu. Če bolnik misli, da uživa zdravilno učinkovino ali da se na njem izvaja kakšen zdravniški poseg, okreva hitreje od bolnikov, ki tega prepričanja nimajo, čeprav nihče ni prejel ničesar koristnega. Efekt je tako močan, da pri vseh kliničnih testiranjih zdravil primerjajo učinkovitost placeba in zdravilne učinkovine. Znanstveniki s Harvarda pa v članku Placebos without Deception: A Randomized Controlled Trial in Irritable Bowel Syndrome, ki je objavljen v odprti reviji PLoS ONE, ugotavljajo, da placebo deluje tudi, če bolniki vedo zanj.

V študiji so 80 ljudi s sindromom razdražljivega črevesja razdelili v dve skupini. Eno so zdravili s placebom tako, da...

108 komentarjev

Placebo se uporablja vsepovsod

Slashdot - Placebo (ugajal bom, iz latinske besede placere) navadno srečamo v medicini in označuje snov, ki nima fiziološke aktivnosti, a bolniku pomaga, ker ta to verjame in pričakuje. Učinek je tako izrazit, da se pri preizkusih zdravil izvajajo dvojno slepe študije, kjer ena izmed skupin bolnikov nevede dobiva zdravilo in druga placebo. Manj pa se poudarja, da placebo deluje vsepovsod in da se to že dolga leta uporablja tako rekoč na vseh področjih.

Dvigala imajo v zadnjih dvajsetih letih vgrajen gumb Zapri vrata, ki pri večini modelov ne naredi ničesar. Podobna reč so tudi termostati v pisarnah, ki v ZDA že 40 let niso povezani nikamor, ampak delavcem le dajejo vtis, da lahko vplivajo na klimo. Vzdrževalci pa ugotavljajo, da jih kljub temu zaposleni...

77 komentarjev

Novosti pri zdravljenju kroničnega srčnega popuščanja

Delo - Kronično srčno popuščanje je bolezen, kjer bolniki trpijo zaradi slabše zmožnosti srca za črpanje krvi po telesu. Bolezen prizadene do 3 odstotke prebivalstva, predstavlja pa kar 10% bolnišničnega zdravljenja. Bolezen prizadne predvsem starejše ljudi, po nekaterih ocenah ima to obolenje kar 10 odstotkov starejših od 70 let. Prognoza bolezni je razmeroma slaba, saj polovica bolnikov umre v štirih letih.

To pa se utegne spremeniti. Raziskovalci Michael Böhm, Karl Swedberg, Michel Komajda, Jeffrey S. Borer, Ian Ford, Ariane Dubost-Brama in drugi so namreč pred kratkim predstavili rezultate klinične študije protiishemične zdravilne učinkovine ivabradin (pri nas je dostopna v registriranem zdravilu Procoralan), ki ugotavlja, da ivabradin kot dodatek k standardnemu zdravljenju pomembno zmanjša smrtnost pacientov. Prav tako je pri pacientih, ki jemljejo to učinkovino manj potreb po bolnišničnem zdravljenju.

V študiji so 3264 pacientom dajali placebo, 3241 pa ivabradin, rezultati pa so...

0 komentarjev

Pitje kave brezpredmetno?

Nepotrebno zlo?

vir: Guardian
Guardian - Mnogi bralci ste najverjetneje (s skodelico kave v roki?) nekoliko nejeverno pogledali ta naslov, sploh na to ponedeljkovo jutro. A prav to trdi Peter Rogers, vodja raziskave na univerzi v Bristolu. Pravi, da pijte kavo redno oz. je sploh ne pijte, saj razlik med obema scenarijema ne bo. Redni uživalci kofeina naj bi bili namreč prav tako budni, kot ljudje, ki ne pijejo kave oz. raznih energijskih pijač s kofeinom.

Razlog za to naj bi se pravzaprav skrival v odvisnosti. Jutranja merica kofeina namreč zgolj prežene simptome odvajanja, do katerih pride čez noč. Obenem to pomeni, da morate kofein uživati vsak dan, saj prekinitev pitja kave ob vikendih ne bo pomenila nič dobrega za počutje...

77 komentarjev

Kiberkriminal je postal dober posel

Dark Reading - Kot poročajo na Dark Reading, so raziskovalci uspeli ugotoviti kaj je primarni namen prikritega omrežja Storm.

Prikrito omrežje Storm se je pojavilo leta 2007. Gre za prikrito omrežje (botnet) nove generacije (predstavnika te generacije prikritih omrežij sta še npr. Gozi in Nugache), ki za komunikacijo ne uporabljajo klasičnega nadzornega centra, pač pa za komuniciranje uporabljajo P2P princip, torej komunicirajo razpršeno preko različnih, spreminjajočih se "lokalnih" centrov.

Posamezne tega točke v omrežju med seboj komunicirajo po šifriranih kanalih, programska koda pa uporablja različne načine prikrivanja (tim. mutatorje programske kode, pa tudi programe za stiskanje in šifriranje kode), kar pomeni, da se trojanski konj na okuženem računalniku konstantno spreminja in s tem bistveno otežuje zaznavo protivirusnemu programju. Trojanski konj Storm se tako samodejno spreminja na vsakih 30 minut, z čimer izredno oteži protivirusno zaznavo, uporablja pa tudi nekatere tehnike s...

14 komentarjev

Reverzin (reversine)

Nature - Odkrili so molekulo oziroma encim, ki očitno programira celico, tako da staro spremeni v (spet) mlado. Gre za relativno majhno molekulo, ki je po svoji velikosti in zapletenosti podobna molekulam zdravilnih učinkovin. Našli so jo z 'grobo silo', s preizkušanjem učinkov 50 tisoč molekul lepo po vrsti.

Vsaka celica bi se na ta način lahko vrnila v stanje takoimenovane zarodne celice, ki jih sicer pridobivajo iz embrijev. Kar ni jasno, je ali res vrne v prvotno stanje, ali pa se napake, pridobljene s staranjem, vseeno nekako ohranijo.

Stvar niti ni neposredno uporabna za pomlajevanje, bolj za zgraditev kateregakoli organa ali tkiva, ki nam peša.

Vsaj v začetku. Povezava na Nature.

12 komentarjev