»

Sony, Hitachi in Toshiba združujejo oddelke za LCD v podjetje Japan Display

Norio Sasaki (Toshiba), Hiroaki Nakanishi (Hitachi) in Hiroshi Yoshioka (Sony)

The New York Times - Sony, Toshiba in Hitachi so najavili, da se bodo povezali in v sodelovanju z japonskim državnim skladom skupaj razvijali, izdelovali in prodajali zaslone s tekočimi kristali (LCD). Na ta način bodo konsolidirali japonsko proizvodnjo LCD-jev, kar jim bo pomagalo pri nastopu na globalnem trgu, kjer je trg majhnih in srednje velikih LCD-jev eden najhitreje rastočih; letos se pričakuje 22-odstotna rast.

Novonastalo podjetje, ki se bo imenovalo Japan Display, bo največji igralec na trgu LCD-jev, saj bo obvladoval 22 odstotkov trga majhnih in srednje velikih zaslonov. Levji delež bo prispeval državni sklad Innovation Network Corporation (INC), ki bo vložil 200 milijard jenov (1,8 milijarde evrov) in tako pridobil 70-odstotni delež v podjetju, medtem ko si bodo preostanek...

23 komentarjev

Sony zapira tovarno zgoščenk

Slo-Tech - Sony je objavil, da bodo konec marca zaprli eno največjih tovarn, kjer proizvajajo CD-je. Tovarna v Pitmanu v New Jerseyju je začela leta 1960 proizvajati vinilne plošče, leta 1988 pa so prešli na proizvodnjo CD-jev. V času največjega povpraševanja so na mesec izdelali 18 milijonov zgoščenk, a to je bilo v neki drugi dobi. Sony že dlje časa tarna, da povpraševanje po CD-jih nezadržno usiha, saj se vedno več vsebin legalno ali ilegalno pretoči z interneta.

Prodaja CD-jev upada že vse od leta 2001 in z njo tudi prihodki. Čeprav se povečuje zanimanje za vinilne plošče, je njihova rast zaradi nizkih absolutnih številk bolj statistična zanimivost kot kaj drugega.

Ni pa to prva tovarna, ki jo Sony...

18 komentarjev

Toshiba potrdila predajo tovarne Sonyju

Obrat v izmenjavi

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Toshiba je potrdila, da bodo tovarno v svoji lasti, v kateri so izdelovali procesorje Cell, vrnili Sonyju, ki bo v njej namesto procesorjev začel izdelovati senzorje CMOS za digitalne fotoaparate. S tovarno sicer upravlja Nagasaki Semiconductor Manufacturing Corp. (NSM), ki je bil ustanovljen v letu 2008 in ki je pravzaprav skupinski projekt Toshibe, Sonyja in Sony Computer Entertainment, ki bdi nad igričarskimi platformami PlayStation. Po predaji tovarne bo trojica partnerjev navezo NSM razpustila.

Glavni del pogodbe o prenosu lastnine so proizvodni prostori z možnostjo izdelovanja 300 mm rezin, v katerih so poleg procesorjev Cell in grafičnih čipov RSX za PlayStation 3 izdelovali še nekatere druge čipe, predvsem sisteme-na-čipu,...

0 komentarjev

Sony nazaj kupuje tovarno v Nagasakiju

X-Bit Labs - Sony je objavil namero, da bi od Toshibe zopet kupili Nagasaki Technology Center, ki je bila nekoč že v Sonyjevi lasti. To je bilo do leta 2008, ko je naprej prešla v last konzorcija Sony-Toshiba in jo je kasneje Toshiba v celoti odkupila, ko so v njej proizvajali procesorje Cell. Sony želi tovarno nazaj, da bi v njej proizvajali senzorje CMOS.

Za kontrolni delež v tovarni ponujajo 50 milijard jenov (456 milijonov evrov), medtem ko je Toshiba zanjo odštela 90 milijard jenov (822 milijonov evrov). Z začetkom proizvodnje tudi v Nagasakiju bo Sony lahko podvojil proizvodnjo svojih senzorjev CMOS, s čimer bodo resno konkurirali Micronu in Samsungu in proizvedli 40 tisoč 300 mm-rezin mesečno.

0 komentarjev

Intel, Samsung in Toshiba ustanavljajo konzorcij za razvoj NAND

Reuters - Trije veliki proizvajalci polprevodnikov Intel, Toshiba in Samsung bodo združili moči in ustanovili razvojno zavezništvo, v katerem bodo složno razvijali bliskovni pomnilnik. Zastavili so si smel cilj, saj nameravajo do leta 2016 preiti na 10 nm-tehnologijo izdelave, medtem ko so komaj letos uvedli 20 nm. Konzorciju naj bi se pridružilo še nekaj podjetij, tako da bo v končni fazi sodelovala dobra deseterica.

Intel je največji svetovni proizvajalec čipov, Samsung in Toshiba pa sta prvi in drugi največji proizvajalec NAND-pomnilnika, kar priča o ogromnosti načrtovanega konzorcija. Pomagale bodo tudi vlade, saj naj bi japonsko ministrstvo za ekonomijo, trgovino in industrijo v razvoj primaknilo pet milijard jenov (45 milijonov evrov) ustanovnega kapitala oziroma polovico. Drugo polovico bodo priskrbela podjetja. Reuterjeva poročila so za zdaj še neuradna, saj Intel partnerstva ni želel potrditi, a neuradni viri zagotavljajo, da so že podpisali dogovor o sodelovanju.

6 komentarjev

Sharp in Sony bosta skupaj izdelovala LCD-je

X-Bit Labs - Sharp in Sony sta ta teden objavila, da bosta skupaj ustanovila podjetje, ki bo proizvajalo in prodajalo velike LCD-panele in module. To sta napovedovala že za začetek leta, a so se načrti nekoliko zamaknili zaradi finančne krize. Novo podjetje bo Sonyju omogočilo, da si zagotovi oskrbo z LCD-paneli za svoje TV-je, medtem ko bo Sharpov vložek v podjetje znašal 66 odstotkov.

Sharp je 1. julija oddvojil svojo novo tovarno za proizvodnjo LCD-jev v mestu Sakai v novoustanovljeno podjetje SDP, katerega celotni lastnik je. Delovati naj bi začel oktobra. Konec letošnjega leta bo tako Sony v SDP vložil 10 milijard jenov (74 milijonov evrov), za kar bo pridobil novoizdane delnice SDP-ja.

SDP bo prvi na svetu, ki bo imel steklene substrate 10. generacije za proizvodnjo LCD-panelov. Tako bodo lahko ti daljši od treh metrov, medtem ko je s staro tehnologijo ta meja 2,5 m. Nova tovarna SDP-ja bo lahko mesečno proizvedla 36 tisoč substratov, kasneje pa nameravajo te številke podvojiti.

0 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Fujitsu zapušča trg trdih diskov

X-Bit Labs - Lanske govorice o željah Fujitsuja, da se poslovi od trga trdih diskov, se se izkazale kot točne. Do konca marca tako nameravajo prenehati izdelovati diskovne glave, ki jih sestavljajo v tovarni v Naganu. Delavce iz tega oddelka bodo prerazporedili na druga delovna mesta, so obljubili, medtem ko bodo proizvodnjo ostalih izdelkov v taisti tovarni nadaljevali. Hkrati s to odločitvijo so v poslovnih izkazih za tretje fiskalno četrtletje leta 2008 - ki se je končalo 31. decembra - poknjižili izgubo v višini pet milijard jenov (približno 42 milijonov evrov) iz naslova prevrednotenja osnovnih sredstev. Fujitsu se je sicer že dlje časa trudil prodati svoj odsek za trde diske. Sprva so o tem govorili z Western Digitalom, ki je od posla odstopil, letos pa tečejo pogovori s Toshibo.

8 komentarjev