»

Juncker Googlu zaradi Androida naložil za 4,34 milijarde evrov kazni

Europa.eu - Evropska komisija je tehnološkemu velikanu izrekla finančno kazen v višini 4,34 milijarde evrov. Jean-Claude Juncker in njegova ekipa Googlu očitajo zlorabo prevladujočega položaja na področju operacijskih sistemov za mobilne naprave. Google je po ugotovitvah evropske komisije v Androidu vzpostavil omejitve za proizvajalce pametnih naprav in mobilne operaterje glede izbire internetnih iskalnikov - dolgo časa je bilo možno prek Androida po spletu brskati samo prek Googlovega iskalnika.

Google mora v 90 dneh od izreka kazni odpraviti vse ugotovljene nepravilnosti. V nasprotnem primeru Juncker obljublja, da bodo kazni še višje. Komisija namerava naslednjič kazen naložiti kar krovnemu podjetju Alphabet in sicer v višini do 5% dnevnih prihodkov podjetja.

In kaj...

100 komentarjev

EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropska komisija je danes objavila, da je 13 večjim dobaviteljem optičnih pogonov (CD-jev in DVD-jev), ki svoje izdelke prodajajo v Evropi, poslala obvestilo o nasprotovanju (angl. statement of objections). Sumijo jih kartelnega dogovarjanja o cenah, kar je v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Podjetja naj bi se usklajeno prijavljala na razpise in si vnaprej razdelila trg, nato pa postavljala višje cene, kot bi se bile oblikovale na prostem konkurenčnem trgu, kar je najresnejša kršitev protimonopolne zakonodaje. Dogajanje naj bi trajalo vsaj pet let.

Obvestilo o nasprotovanju je prvi korak, ki ga Evropska komisija napravi v preiskavi. Podjetja, ki trenutno še niso bila imenovana, imajo sedaj čas, da se...

20 komentarjev

Na spletu je več milijonov zastarelih, okuženih spletnih trgovin

osCommerce je brezplačna in odprtokodna spletna trgovina na LAMP platformi, enostavna za inštalacijo in z mnogo različnimi temami; nadgrajevati pa jo je vseeno treba.

vir: Wikipedia
Heise - Nemški urad za informacijsko varnost je izdal opozorilo uporabnikom pred valom okuženih spletnih trgovin z zastarelo različico odprtokodnega programskega paketa osCommerce. Konec julija je bila namreč objavljena stara varnostna pomankljivost v različici 2.2, ki omogoča dostop do administratorskega vmesnika trgovine. Napako so odpravili že lani novembra, vendar veliko trgovin nikoli ni nadgradilo svoje spletne strani. To je napadalcem omogočilo serijsko okužbo trgovin; na prvo stran umestijo okvir (iframe), ki s pomočjo javascripta preiskusi več varnostnih pomankljivosti v brskalniki IE, MS Windows Help centru, java pluginu oz. adobe acrobat readerju. Če test uspe, se uporabniku brez vprašanj na sistem namesti škodljiva programska oprema (drive-by download), ki napadalcu omogoča kontrolo nad zadevnim računalnikom, zbiranje gesel, kreditnih in očitno tudi oddajo računalnika naprej.

Heisejevi strokovnjaki so z...

17 komentarjev

FTC-jeva preiskava Googla o spletnem iskanju in Androidu

The Wall Street Journal - Znanih je več podrobnosti o protimonopolni preiskavi Googla, ki jo je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) sprožila konec junija. Takrat je bil FTC precej nedoločen o predmetu preiskave, sedaj pa je znano, da se FTC osredotoča predvsem na Android in spletno iskanje, piše The Wall Street Journal.

Ker se tiče Androida, FTC preverja, ali Google podjetjem, ki na svojih pametnih telefonih uporabljajo Android, preprečuje uporabo storitev konkurentov (recimo iskanja prek Microsoftovega Binga). Primer je trenutni spor Skyhooka in Googla, ki traja od septembra 2010. Skyhook trdi, da je Google prisilil Motorolo, da je v svojem telefonu Droid X opustila navigacijo s prepoznavanjem okoliškim Wi-Fi in triangulacijo iz razdalj do baznih stolpov, ki jo je...

2 komentarja

Kitajci z eno roko cenzirirajo novice o Egiptu in z drugo služijo na spominkih

vir: BBC
BBC - Kitajske oblasti so v strahu pred širitvijo protestov na domača tla že konec januarja začele filtrirati spletna iskanja o Egiptovski in drugih arabskih revolucijah. Številni iskalniki na pojme "Egipt" oz. "Trg Al Tahrir" vrnejo obvestilo, da rezultatov ni mogoče prikazati na podlagi ukaza države. Podobno so (samo)moderirani tudi komentarji na spletnih forumih in blogih. Po drugi strani so poceni zastave, panoji in drugi spominki kitajske proizvodnje že na voljo pri številnih uličnih prodajalcih v Kairu, in to na istih krajih, kjer so še par tednov nazaj potekale množične demonstracije. Komercializacija revolucije je torej že v polnem teku, čemur mnogi Egipčani močno nasprotujejo, saj revolucija še zdaleč ni...

1 komentar

Nove pritožbe podjetij proti Googlu pri Evropski komisiji

vir: BBC
BBC - Francosko podjetje 1plusV je pri Evropski komisiji vložilo novo pritožbo proti Googlu, v katerem mu očitajo kršitev prevladujočega tržnega položaja in nepoštene poslovne prakse. Podjetje upravlja več specializiranih spletnih iskalnikov, med njimi tudi ejustice.fr. Podjetje 1plusV upravlja tako imenovane vertikalne iskalne pogone, ki so specializirani za pravo, glasbo in kulturo.

V pritožbi, ki vsebinsko nadgrajuje lani vloženo pritožbo zaradi nepoštene obravnave strani ejustice.fr, Googlu očitajo, da jim med letoma 2006 in 2010 niso dovolili uporabo oglaševalske platforme AdSense. Pravijo, da je to edina resnično učinkovita možnost, kako dobiti na svojo stran ciljane oglase. Nadalje trdijo, da je Google odstranil stran eJustice.fr iz iskalnih...

3 komentarji

EU razširja preiskavo Googla

The New York Times - Evropska komisija razširja svojo preiskavo Googla, ki jo je začela po pritožbi drugih ponudnikov iskanja konec novembra, poroča Wirtschaftswoche. To je posledica pritožbe, ki sta jo že pred meseci na Nemški urad za varstvo konkurence vložila Verband Deutscher Zeitschriftenverleger in Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger e.V. (skupaj združujeta več kot 450 založnikov), ta pa jo je zdaj posredoval v Bruselj, in pritožbe podjetja Euro-Cities.

V pritožbah Googlu očitajo zlorabo prevladujočega tržnega deleža na področju spletnega iskanja, da bi neupravičeno promoviral svoje rešitve tudi na drugih področjih, kot sta navigacija in novice. Preiskava poteka že od decembra, sedaj pa bodo evropske oblasti z upoštevanjem nemške pritožbe dobile še dostop do vseh...

0 komentarjev

EU začenja preiskavo Googla

Europa.eu - Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane...

19 komentarjev

EU bo najverjetneje potrdila dogovor Microsoft-Yahoo

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Reuters - Konec lanskega julija sta Microsoft in Yahoo dorekla pogoje sodelovanja in podpisala dogovor, ki predvideva desetletno partnerstvu na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Pogodba predvideva večji Microsoftov angažma pri iskanju, saj bo njihov pogon vrtel tudi Yahoojev iskalni mehanizem, tako da se bo Yahoo lahko osredotočil na odnose z oglaševalci in nabiranje denarja iz tega naslova.

Preden dogovor stopi v veljavo, ga morajo odobriti še protimonopolne inštitucije v EU in ZDA. Reuters poroča, da bo Evropska komisija kmalu dala pozitivno mnenje. Rok za izdajo mnenja se izteče 19. februarja. Poznavalci pričakujejo brezpogojni da zaradi Googlovega položaja, ki obvladuje bistveno večji del trga kot Microsoft in Yahoo...

4 komentarji

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja

Iskanje videoposnetkov

Google News - Na področju spletnega iskanja se je odprla nova fronta - iskanje po videoposnetkih. Različici beta svojih implementacij sta tako predstavila Google in Yahoo!. Googlova različica je šele v zgodnjem stadiju in za razliko od Yahoo!-jeve ne omogoča niti predvajanja najdenih posnetkov. Izstopa pa storitev blinkx, ki zadetke ponuja kot kratke posnetke, je pa specializirana za iskanje po televizijskih programih na spletu. In radijskih.

21 komentarjev

Deutsche Telekom: konec monopola

Finance -

V naslovu omenjena družba je podpisala pogodbo, po kateri bo omogočala uporabo svojega omrežja 19 konkurenčnim podjetjem. Nemška zakonodaja, ki je zelo podobna naši, namreč zahteva, da nacionalni operater telekomunikacij ponudi svoje omrežje v uporabo tudi konkurenci, po zmernih cenah, seveda, ki jih bo določal regulator.

Se lahko kaj tega zgodi tudi pri nas? Spomnimo se, da se je podobna zgodba pri nas zgodila s Telemachom, ki je bil zaradi odločitve oblasti v zvezi z varstvom konkurence prisiljen oddati svoje kapacitete večjemu številu ponudnikov. Izvirna novica.

2 komentarja