»

Kako so hekerji zaradi ranljivosti omrežij telekomov kradli milijone bankam

Ars Technica - Varnostna pomanjkljivost v mrežnem protokolu, ki ga uporabljajo telekomi po vsem svetu, je odigrala ključno vlogo v seriji hekerskih napadov na finančne institucije v zadnjem času.

Zaenkrat neznani napadalci so izkoristil luknjo v protokolu Signalling System No. 7, ki ga sicer uporabljajo bolj ali manj vsi telekomi in mobilni operaterji po svetu za omogočanje komunikacije med svojimi omrežji. V praksi ta protokol med drugim omogoča, da lahko iz Slovenije pošljete SMS uporabniku v drugo državo. Ter da recimo lahko uporabljate pametni mobilnik brez prekinitev signala na vlakih.

Iste funkcionalnosti pa so lahko uporabljene tudi za prisluškovanje telefonskim...

12 komentarjev

Deutsche Telekom razvija na prisluškovanje imun telefon

Guardian - Razkritja o prisluškovanju NSA, za katera je poskrbel Edward Snowden, so dala nov zagon razvoju in prodaji mobilnih telefonov, ki naj bi bili odporni na prisluškovanje. Nemci, ki je razjezilo ameriško prisluškovanje Angeli Merkel, so že razvili poseben telefon - Merkelphone - ki je imun na tovrstno početje. In ni poceni.

Pametni telefoni na platformi Android namreč poganjajo posebno verzijo operacijskega sistema Knox, ki jo izdelujejo v Južni Koreji. Deutsche Telekom je to varno verzijo Androida še malo predelal in ojačil, tako da je nastal programski paket SimKo, ki je odporen na prestrezanje podatkov. Zamisel in projekt nista nova, saj se je projekt SimKo začel že leta 2004 na zahtevo nemške vlade. Ta ima namreč v...

22 komentarjev

V Nemčiji bodo zaradi Prisma šifrirali e-pošto

Heise - Deutsche Telekom je zaradi ameriškega prisluškovanja v aferi Prism začel iniciativo E-Mail Made in Germany, da bi se izognili ameriškemu vohljanju. Tako bodo najkasneje od začetka prihodnjega leta ves promet med svojimi strežniki in od uporabnikov do poštnih strežnikov šifrirali (SSL/TLS), s čimer bodo bistveno otežili prestrezanje. Poleg tega bodo poskrbeli, da se bodo vsi podatki obdelovali in hranili v Nemčiji, tako da NSA ne bo mogla dobiti odredb za njihovo razkritje.

Deutsche Telekom ima veliko uporabnikov, in sicer njegovo e-pošto uporablja 20 milijonov ljudi, še dodatnih 30 milijonov pa GMX in Web.de, ki bosta tudi vključena v iniciativo. Upajo, da se bodo iniciativi pridružili še ostali ponudnika e-pošte, recimo Freenet ali Arcor. Gotovo je, da se ji bosta...

47 komentarjev

De-Mail toži E-Post

vir: Heise
Heise - V Nemčiji je projekt De-Mail, ki ga skupaj vodita podjetje United Internet AG in Deutsche Telekom (sodeluje še nekaj drugih), namenjen varni izmenjavi elektronskih dokumentov med posamezniki, državnimi službami in podjetji na način, ki natančno evidentira pošiljatelja, prejemnika, avtentičnost sporočila in čas prejetja. Konkurenčno storitev E-Post je letos julija začela ponujati tudi Deutsche Post in pri tem bojda namerno sabotirati De-Mail, zato United Internet (oziroma njegova mati 1&1 Internet AG) in Deutsche Telekom tožita Deutsche Post na deželnem sodišču v...

0 komentarjev

Elektronske osebne izkaznice v Nemčiji

Heise - Nemški notranji minister Thomas de Maizière in Združenje Deutschland sicher im Netz (DsiN) sta včeraj predstavila nov elektronski osebni dokument, ki naj bi bil od 1. novembra standardni način identifikacije na internetu, a uporaba ne bo obvezna. S tem bi odpadla potreba po množici različnih gesel.

Nova kartica bo delovala z vsemi običajnimi informacijskimi sistemi, tako da bodo...

11 komentarjev

Nemci milijarde od koncesij vlagajo v optiko

Heise - Deželni minister za gospodarstvo, promet in deželni razvoj v nemški zvezni deželi Hessen, Dieter Posch, je napovedal, da bodo zaslužek od prodaje koncesij za radiodifuzijske frekvence investirali v gradnjo optičnega omrežja, če se bodo njegovi kolegi s tem strinjali. Konec maja so namreč dokončali dražbo 360 MHz frekvenčnega pasu, za kar so iztržili 4,4 milijarde evrov. Frekvenčni pas se je sprostil s prehodom na digitalno oddajanje, sedaj pa so ga zakupili mobilni operaterji Deutsche Telekom, Vodafone, E-Plus in O2-Telefónica.

Iz izkupička bodo najprej poplačali zgodnje uporabnike frekvenc, a bo ostalo še kar nekaj milijard presežka. Ta denar želi Posch uporabiti za gradnjo optičnega omrežja po deželi, saj jim v nasprotnem primeru po njegovem mnenju grozi odrezanost od modernih komunikacijskih kanalov. Po študijah namreč tretjina nemškega prebivalstva ne more dobiti širokopasovne internetne povezave.

Kaj pa pri nas?

32 komentarjev

Orange in T-Mobile UK se združujeta

Tržni deleži britanskih mobilnih operaterjev leta 2008

ZDNet - France Télécom je na britanskem trgu mobilne telefonije od leta 2000 prisoten s podružnico Orange, nemški Deutsche Telekom pa je leta 1999 prevzel britanski One 2 One in ga tri leta pozneje preimenoval v T-Mobile UK. Sedaj kanita združiti moči in se spojiti v boju za večji tržni delež. Orange in T-Mobile se bosta do novembra združila v še neimenovano podjetje, ki bo imelo 28,4 milijona naročnikov oz. 37-odstotni tržni delež. Izvršni direktor iz Orangea Tom Alexander bo imel isto funkcijo tudi v novoustanovljenem podjetju, medtem ko bo šef T-Mobila UK Richard Moat postal operativni direktor (Chief operating officer).

Združitev naj bi stala med 400 in 600 milijoni funtov, do leta...

2 komentarja

Bodo mobilni operaterji morali podpreti VoIP?

engadget - Trenutno se lahko vsaka država v Evropski Uniji odloči, ali bo pustila blokiranje določenega prometa na mobilnih omrežjih, ali ne. Posledica blokiranja je recimo nezmožnost uporabe VoIP, saj je z zakupljenimi podatki, ki so dandanes stalnica naročniških paketov, le-ta ponavadi cenejši, kot običajni klici (sploh v druga omrežja), kar seveda ni všeč ponudnikom mobilnih storitev. Blokiranje inovativnih tehnologij pa gre močno v nos Evropski Uniji in od držav članic zahteva, da za prenehanje blokad poskrbijo pravno, če ne gre drugače. Obenem je možno, da bo pod drobnogled Unije prišel nemški Deutsche Telekom, saj so eni izmed tistih, ki blokirajo VoIP promet na mobilnih omrežjih in jih zato lahko doleti protimonopolna obtožba.

20 komentarjev

France Telecom bo odpustil 22.000 zaposlenih

The Register - France Telecom (FT), za Deutsche Telekom drugi največji operater fiksne telefonije v Evropi, bo odpustil med 8 in 10 odstotki svoje delovne sile, kar znaša približno 22.000 zaposlenih, poroča The Register. Razlog za odpust naj bi bili nizki prihodki, katerih vzrok so nizke cene fiksne telefonije in malo fiksnih klicev. V zadnjem četrtletju lanskega leta naj bi bil francoski velikan še pod dodatnim pritiskom zaradi vse večje priljubljenosti internetne telefonije (VoIP).

Kljub ukinitvi 22.000 delovnih mest – večinoma v Franciji – pa naj bi France Telecom do leta 2008 zaposlil 6000 novih delavcev, 10.000 delovnih mest pa reorganiziral. Kot poroča International Herald Tribune, si Didier Lombard, predsednik uprave FT, želi predvsem mlajših ljudi, ki bodo pomladili delovno silo. Lombard je še napovedal, da se bo 40 odstotkov francoskih uporabnikov fiksne telefonije preselilo na VoIP.

France Telecom, bivši državni monopolist, ki ima v lasti mobilnega operaterja Orange in je za China...

12 komentarjev