»

Nasvidenje, AudioGalaxy, in hvala za vse datoteke

IDG.net - Še eden je padel, bi lahko rekli. AudioGalaxy, po mnenju mnogih eden najbolj uporabnih programčkov za vunpotegovanje legalno spornih datotek, kot so avtorski MP3ji, filmi in tako dalje, je danes prenehal z delovanjem. Sodeč po članku na IDG.net, je podjetje AudioGalaxy iz Texasa, ki stoji za istoimenskim servisom, z glasbenimi založniki sklenilo zunajsodno poravnavo ter se strinjalo, da jim bo izplačalo znatno vsoto odškodninskega denarja. Zanima me le, kdaj se bodo založniška podjetja prebudila iz spanja na svojih lovorikah ter družno ugotovila, da internet je medij sedanjosti. Čas bi že bil.

9 komentarjev

Napsterja še nekaj časa ne bo nazaj

The Register - V času velikih bitk zaradi Napsterja so se "prizadeta" podjetja odločila, da bo lahko servis delal, samo bo postal plačljiv. Tako naj bi postal Napster funkcionalen do konca leta. Ampak, kot poroča The Register, se to naj ne bi zgodilo do druge četrtine leta 2002. Glede na vse povedano, tudi na start ne bo preveč uspešen, saj ima Napster že dosti naslednikov.
Sicer bomo pa tako ali tako videli, samo ne vem, koliko ljudi bo plačevalo, če lahko zastonj dobi glasbo

1 komentar

Deliti ali ne deliti? Deliti!

Slashdot - Nenapisano pravilo pravi, da je dobro vse, kar je zastonj. Če gre za glasbo in računalniške datoteke, še toliko bolj, saj je ravno to dvoje v dobi, ko je računalništvo na velikem pohodu, najbolj pomembno in seveda priljubljeno. Problem nastopi, ko pridemo do vprašanja, kje zastonjske datoteke in glasbo sploh dobiti. Odgovora sta dva. Lahko se poslužite npr. javno dostopnih datotek (programov, iger) in amaterske glasbe, lahko pa uporabite tudi malce bolj zvito taktiko in uporabite razne Napster klone, ki najdejo veliko bolj sočne stvari. O legalnosti teh klonov sicer nebi razpravljal, ampak vam bom raje povedal, kje so naredili najnovejši test nekaterih "Napsterskih" programčkov. Test so opravili na InfoAnarchy, primerjali pa so programe od WinMX-a, preko Morpheusa, do Gnutelle in še nekaterih. Primerno branje za vse tiste, ki obožujete zastonjsko kosilo.

0 komentarjev

Spletno izmenjevanje glasbe v razmahu

Australian IT - V popolnem nasprotju s pred kratkim objavljeno analizo Garner-ja, ki je zatrjevala, da downloadanje skladb iz Napster-ju podobnih servisov upada, pa študija Webnoize Inc pravi, da je število prenešenih enot veliko večje kot v časih Napsterja.

Pred vklopom raznih zaščit na Napsterju, naj bi se preko spleta mesečno preneslo 2.79 milijard skladb, sedaj pa kar cca 3.08 milijard. Najpopularnejši je FastTrack (skoraj milijarda prenešenih enot), sledijo pa mu Audiogalaxy (910 mio), iMesh.com (640 mio) in Gnutella (530 mio).

4 komentarji

Metallica spreminja svoje mnenje

The Register - Metallica je bila nekoč odlična skupina, ki pa se je tekom let kar precej izpela. Kmalu niso več imeli drugega za početi, kot da so se obrnili proti Napsterju, ter ga tožili po dolgem in počez. No, ker pa je star "ilegalen" Napster mrtev, so člani Metallice hitro spremenili mnenje in izjavili, da so od vedno želeli in še vedno želijo deliti glasbo (na Napsterjev način) (original: "we look forward to continuing to share music with you in the future"). Vprašanje je, kako Metallica definira pojem "deliti". Ker je Napster postal plačniški sistem, bo ta Metallicin "deliti" preneseno v domač jezik gotovo pomenil "deliti za denar" (saj veste, da Napster po novem zaračunava naročnino) .
Morda so člani Metallice dobri glasbeniki, gotovo pa niso dobri poznavalci razmer na področju računalništva, saj obstaja še kup raznih podobnih sistemov, prek katerih se prav tako na "ilegalen" način menjavajo MP3-ji (od WinMX-a do malce bolj eksotičnih rešitev). Tudi od Metallice . ...

6 komentarjev

Napster se preoblikuje

The Register - Tako, pa smo dočakali preobrazbo Napsterja v plačilni sistem. Čeprav naj bi Napster postal čisto "legalen", le-tega čaka še veliko dela, zato bo do nadaljnjega ostal izklopljen, poroča The Register. Problem se je pojavil, ko je sodnik na sodišču zahteval, da mora Napster omogočiti 100 % "čistost" sistema. Predstavnik Napsterja je povedal, da sistema ne bodo nikoli prilagodili tem zahtevam, ker je to nemogoče. Predstavnik je omenil, da je Napster lahko učinkovit samo 99.4 % (kot da to ni dovolj ). No, kakorkoli že, Napster ostaja ugasnjen. V tem času bodo lahko programerji v sistem vključijo nove tehnologije in končno upokojili star "nelegalen" sistem.

0 komentarjev

Napster umrl

Tech Report - Nekoč je bil Napster, na katerem je tekla preprodaja MP3-jev kot nora. Čeprav so razne založbe naznanjale, da je Napster nezakonit in da je izmenjavanje datotek MP3 nelegalno ali vsaj napol legalno, se uporabniki nismo sekirali kaj preveč (saj veste, da je tisto, kar je nezakonito najslajše ). Izmenjava je tekla naprej, ljudje so lahko brezplačno prihajali do dobre glasbe in življenje je bilo za odtenek lepše kot prej. Tudi valjanje po sodiščih Napsterja kar lep čas ni ogrozilo ... Potem pa je prišlo tisto, česar smo se ljudje najbolj bali. Sodišče je spoznalo podjetje Napster za krivo, največji absurd poleg tega pa je bil, da je Napster vzpostavil zavezništvo z založbo Bertlsman. Da z Napsterjem nekaj ni v redu, smo lahko ugotovili nekega dne, ko so zaloge glasbe čez noč skopnele iz gromozanskih 4000 gigabajtov (4 terabajte ) na borih 200-300 gigabajtov. Naslovi skladb, ki jih je bilo prej mogoče dobiti na precej lahek način so postali redki. Ker ljudje niso več našli nič...

14 komentarjev

Napster in digitalni prstni odtisi

več strani - Ameriška spletna storitev za izmenjavo glasbenih datotek mp3, Napster, namerava pesmi pred nezakonitim presnemavajem zaščititi s pomočjo digitalnih prstnih odtisov. Kot je sporočil direktor Napsterja Hank Barry, se je Napster že dogovoril z izdelovalcem programske opreme Relatable o izdelavi ustrezne zaščite. Program, ki ga izdeluje Relatable, glasbene datoteke prepoznava s pomočjo njihove audio vsebine. Tehniko digitalnega prstnega odtisa naj bi začeli uporabljati, ko bo dostop do Napsterja na svetovnem spletu mogoč le ob plačilu naročnine. To naj bi začeli zaračunavati po 1. juliju. Tudi to novico je spisal Mitja.

2 komentarja

Ukane Napsterja

več strani - Kaj se sedaj dogaja z Napsterjem? Sodniška odločba je padla in Napster mora prenehati z distribucijo ilegalno pridobljene glasbe, poleti pa naj bi Napster postal plačniški servis, kar mu v dobi interneta ter, posledično, razvajenosti uporabnikov, pomeni gotovo smrt. Kljub temu obstajajo rešitve. Napster je dobil seznam glasbe, katero mora prepovedati. Prepovedal je okoli 228.500 datotek, a tu še ni konec zgodbe. Po ameriških zakonih Napster lahko prepove samo imena skladb, ki so napisana pravilno. Če pa uporabimo našo zdravo pamet ter debilno enkripcijo "Pig Latin", lahko iz imena Madonna naredimo adonnaM (prvo črko damo na konec) ter se s tem zavarujemo pred prepovedjo. Kje je ves keč? Po ameriški zakonodaji ta program, ki išče avtorsko zaščitena dela, ne sme dekodirati kakršnihkoli kodiranih zapisov. Pig Latin je pa kodiranje. Ergo, če se uporabniki Napsterja zmenijo za neko enotno kodiranje (ki bi recimo iz Madonna - Music naredilo adonnaM - usicM), bo Napster uspeval dalje, saj...

2 komentarja

Dol-vleka na Napsterju se nadaljuje

PC World - Še en update o dogajanju z Napsterjem:
V petek je Napster na svojem sodnem procesu sodnici predlagal, da bi vgradil posebne filtre, tako da bi se s tem onemogočila dol-vleka nekaterih glasbenih datotek, tako npr. od Metallice in Dr. Dreja. V soboto so jih dejansko vgradili, vendar pa se dol-vleka glasbenih datotek na Napsterju nemoteno nadaljuje. Ti filtri se zaenkrat namreč niso izkazali za učinkovite, saj jih lahko uporabniki hitro zaobidejo z malce drugačnim imenom datoteke.
Čeprav se Napster poskuša rešiti na vse načine, mu zaenkrat ne kaže najbolje.
Več o tem pa tukaj.

9 komentarjev

Prihodnost izmenjave filetkov

Tech Report - Razsodba o usodi Napsterja je mimo nas potekla kar nekako neopaženo, saj so v ospredju bile druge stvari. Sicer je večini znano, da bo Napster poleti prenehal z zastonjskim poslovanjem, toda, po pravici povedano, se nihče ni prav zavzel za vse skupaj. Je tako prav, ali narobe? S tem vprašanjem in s posledicami, ki bodo nujno in neizbežno sledile, se ukvarjajo v tem zanimivem članku na Tech Reportu. Izmenjava glasbe in drugih datotek preko interneta se je zadnje čase razvila preko vseh pričakovanih meja, toda vprašanje je, kaj se bo zgodilo, ko bodo milijoni uporabnikov naenkrat ostali brez preprostih programčkov, kot je Napster... Ali lahko to pomeni konec proste izmenjave v širšem merilu?

4 komentarji

Napster kmalu kot plačljiva aplikacija

Jaz - Sodeč po tej novici na The Registerju se časi zastonjskega Napsterja počasi iztekajo. Sicer se že par mesecev (od združitve z Bertelsmannom) govori o tem, da bo za uporabo Napsterja potrebno plačevati mesečne odškodnine, toda do sedaj tega nihče ni jemal resno. No, sedaj je iz precej zanesljivih virov slišati, da bo Naspter prešel na plačniški način delovanja že to poletje, točneje nekje v juniju. Podjetje zatrjuje, da je po anketah sodeč velika večina uporabnikov pripravljena plačevati za uporabo Naspterja, toda osebno nekako dvomim v to. Alternative že dalj časa čakajo prav na tako priložnost... Bomo videli! Thnx, Mate!

4 komentarji