»

Raketa Ariane 5 po poldrugem desetletju prvič zatajila

Slo-Tech - Ena najzanesljivejših raket Ariane 5, ki vse od leta 2002 na 82 poletih ni doživela neuspeha pri prevozu tovora v vesolje, je ta teden zatajila. V sredo ponoči so z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani v orbito poslali raketo, ki je prevažala telekomunikacijski satelit SES-14 istoimenskega podjetja in Eutelsatov Al Yah 3. Deset minut po vzletu so izgubili stik z raketo in sprva je kazalo, da je tovor izgubljen. Čez nekaj ur...

11 komentarjev

O3b dobil še štiri satelite

NASASpaceFlight.com - Projekt O3b, o katerem smo že pisali, je dobil še štiri satelite in je s skupno osmimi že na dveh tretjinah predvidene velikosti konstelacije. Z dvanajstimi sateliti v srednji Zemljini orbiti bo zagotovil internetno povezave v (pod)ekvatorialnih regijah, kjer je trenutno približno tri milijarde prebivalstva še brez interneta - od tudi njegovo ime.

Prve satelite so izstrelili lanskega junija, ta teden pa so dodali še štiri. Z rusko raketo Sojuz so iz Francoske Gvajane v Južni Ameriki izstrelili štiri satelite francosko-italijanske izdelave, ki so se utirili v srednjo orbito na višini 8000 kilometrov. To je kompromisna orbita med geostacionarno orbito, ki je predaleč in povzroča velik zamik pri dvosmerni komunikaciji, ter nižjimi orbitami, v katerih so sateliti nad...

5 komentarjev

Rusija gradi vesoljsko izstrelišče v Francoski Gvajani

Slo-Tech - Po izteku ameriškega vesoljskega programa Space Shuttle je Rusija postala glavna vesoljska sila na svetu, ki ima edina delujočo tehnologijo za polet človeka v vesolje. Ker to pomeni, da bodo izstrelitve sojuzov pogoste, Rusija gradi novo izstrelišče v Francoski Gvajani blizu ekvatorja, ki bo začelo obratovati že to jesen.

Rusko izstrelišče se gradi približno 10 kilometrov severozahodno ob obstoječega francoskega izstrelišča, ki ga izkorišča Evropska vesoljska agencija (ESA). Evropa je v rusko izstrelišče vložila 800 milijonov dolarjev, saj ga bodo uporabljali za izstrelitve tudi evropskih raket. Že jeseni, najpozneje oktobra, bodo z njega v orbito poslali dva satelita za evropski sistem navigacije Galileo. Zato prav v...

60 komentarjev

Ruski satelit po izstrelitvi zgrešil orbito

Izstrelitev satelita SERVIS-2 junija lani.

vir: Reuters
Reuters - Rusija je v torek ob 15. uri po srednjeevropskem času izstrelila satelit GEO-IK-2 s kozmodroma Pleseck. Satelit bo meril ukrivljenost Zemljinega površja, saj ruska vojska pripravlja vrsto visokokakovostnih 3D-zemljevidov. Izstrelitev so označili za uspešno, čeprav so vmes satelit izgubili in ga potem našli v napačni orbiti.

Satelit bi bili morali izstreliti že decembra lani, a so zaradi tehničnih težav to storili šele sedaj. Dve uri po izstrelitvi je ruska kontrola izgubila kontakt s satelitom, tako da nekaj časa niso točno vedeli, kod leti in kakšni so parametri merilnih naprav na njem. Včeraj so kontakt s satelitom le vzpostavili, a so ugotovili, da je v napačni orbiti. Načrtovana je...

15 komentarjev

MSCI leta 2015 načrtuje globalni satelitski dostop do interneta

CNet - Kanadsko podjetje MSCI je napovedalo smele načrte za izgradnjo satelitskega sistema za dostop do interneta. Sestavljalo ga bo 78 majhnih satelitov v nizkih orbitah okoli 1000 km nad površjem Zemlje, medtem ko je na primer evropski satelit mnogo više v geostacionarni orbiti. MSCI pravi, da je s sateliti v nižjih orbitah moč doseči boljšo pokritost prebivalstva, hitrejšo izstrelitev in večjo prepustnost. Drugi soroden projekt, ki ga sofinancira Google in se imenuje O3b, uporablja satelite na višini 8000 km nad površjem, zato morajo biti trpežnejši, večji (hkrati lahko izstrelijo le štiri, medtem ko MSCI-jevih lahko 14) in dražji.

...

17 komentarjev

Indija izgubila raketo s satelitom takoj po izstrelitvi

PhysOrg.com - Danes ob 11.34 uri po srednjeevropskem času je Indija z izstrelišča Sriharikota, ki je približno 80 kilometrov južno od mesta Chennai (nekdanji Madras), poizkusila izstreliti satelit GSAT-5P. Slabo minuto po izstrelitvi je kontrola misije izgubila nadzor nad motorji, zato so 63 sekund po vzletu aktivirali mehanizem za samouničenje.

GSAT-5P bi bil moral poleteti že v ponedeljek, a so izstrelitev preložili, ko so odkrili puščanje ventila v enem izmed ruskih...

17 komentarjev

Evropa izstrelila prvi satelit za izključno internet

BBC - Včeraj ob 19.39 uri po srednjeevropskem času so z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani z raketo Ariane 5 izstrelili satelit Hylas-1, ki bo namenjen izključno zagotavljanju širokopasovnega dostopa do interneta približno 350.000 uporabnikom. Ko se bo po nekaj tednih dokončno namestil v geostacionarno orbito 36.000 kilometrov nad površjem, bo začel delovati v pasu Ka in omogočal dostop do interneta prebivalcem v odročnejših predelih Evrope. Pokrival bo 22 držav zahodne in osrednje Evrope.

Izgradnja in izstrelitev celotnega projekta Hylas bosta stali predvidoma 120 milijonov evrov. Prvo sta izvajali portsmouthsko podjetje EADS Astrium in bangalorski Antrix, drugo pa ESA. Na isti raketi so v orbito sicer poslali še...

15 komentarjev

Evropa uspešno izstrelila Herschla in Plancka

vir: BBC
BBC - Včeraj nekaj po petnajsti uri po srednjeevropskem poletnem času je Evropska vesoljska agencija (ESA) z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani uspešno izstrelila teleskopa Herschel in Planck. V orbito ju je ponesla raketa Ariane 5. Teleskopa sta skupaj s celotnim programom stala 1,9 milijarde evrov, tako da gre za najdražji tovor, ki ga je kdaj koli ponesla v vesolje ena sama evropska raketa.

Prihodnja dva ali tri mesece bosta teleskopa potovala na svoji mesti, ki sta v orbiti, oddaljeni 1,5 milijona kilometrov od Zemlje. Herschel je pravi velikan, saj meri premer njegovega glavnega zrcala 3,5 metra, ker je celo več od Hubblovega. Tako ogromen instrument bi tehtal mnogo preveč, zato so razvijalci njegovo težo zvito zmanjšali na 350 kg z gradnjo iz...

21 komentarjev

"Največji" komunikacijski satelit izstreljen

CNN.com - Družba Thaicom je v četrtek zgodaj zjutraj poslala v vesolje novi komunikacijski satelit. Kot največji satelit, zgrajen do danes, bo zagotavljal dostop do interneta in multimedijskih storitev za področja Azije (pacifiška regija), Avstralije in Nove Zelandije.

Izstrelitev novega komunikacijskega satelita je bila opravljena po uro in pol trajajoči prekinitvi načrtovane izstrelitve ob 8.39 po slovenskem času.
Na spletni strani Arianespace (družba, odgovorna za izstrelitev) navajajo, da je razlog za skoraj dvourno zamudo pri izstrelitvi preverjanje branja telemetrije z izstrelitvene ploščadi.

Satelit, imenovan Thaicom 4, bo upravljalo podjetje Shin Satellite. Upravljalska družba je v lasti družine tajskega ministra Thaksina Shinawatra. Ta satelit je že četrti, ki je v lasti tega podjetja. Težak je več kot 7 ton in vreden 'borih' 400 milijonov zelencev. Zgradila ga je skupina Space Systems/Loral in Palo Alto iz Kalifornije.

Premore pasovno širino 45 GB na sekundo in bo preusmerjal...

13 komentarjev

Japonci s satelitskim internetom do 2015

Slashdot - Japonske oblasti so objavile, da nameravajo razviti in lansirati nov komunikacijski satelit za dostop do interneta z oddaljenih krajev. Satelitova antena naj bi bila dolga kar 20 metrov, s čimer bo krožnik kar šestnajstkrat večji od običajnih satelitov. Tako bo omogočal dostop do interneta s hitrostjo 100 megabitov na sekundo povsod, torej z morskih otočkov, hribov, vlakov, letal in ladij. Sredstva za njegovo izgradnjo bodo začeli zagotavljati že v prihodnjem proračunu, dokončan in funkcionalen pa bo do leta 2015, zagotavljajo. Več o tem.

34 komentarjev

RIAA znova na potezi

Yahoo News -

Tokrat so se spravili na ponudnike interneta (ISP) in jih tožijo, ker omogočajo dostop (ga ne blokirajo) njihovim uporabnikom do strani Listen4Ever.

Stran, katere strežnik je lociran nekje na Kitajskem ponuja prost dostop do tisoče glasbenih datotek in omogoča uporabnikom da prosto delajo nelegalne kopije.

Povezave:

10 komentarjev