»

Filmi na nosilcih Blu-ray ne nujno boljši od DVD-jev

The Register - Na enoslojni DVD lahko zapišemo 4,7 GB, medtem ko jih enoslojni enostranski Blu-ray sprejme 25 GB, bolj koncentrirane različice pa dvakrat ali celo štirikrat več. V teoriji bi torej morali filmi na nosilcih Blu-ray biti posneti v bistveno višji kvaliteti. Na Which? so testirali, koliko se razlika v kapaciteti dejansko odrazi v boljši sliki. Bili so razočarani.

Čeprav zmore DVD le 576p in Blu-Ray 1080p, na testu pri polovici filmov razlike ni bilo opaziti. Primerjali so 17 filmov iz različnih studiev in različnih časovnih obdobij, ki so bili izdani na obeh nosilcih. Ugotovili so, da je slaba polovica primerkov imela na medijih Blu-ray bistveno boljšo sliko (Casino Royale in Avatar sta naravnost blestela, pa...

38 komentarjev

Specifikacije 3D Blu-ray dorečene

ComputerWorld - Pred dobrim tednom smo pisali, da se standard 3D Blu-ray dokončuje in da bomo prve filme v novem formatu verjetno dobili že poleti. Standard je sedaj dogovorjen, specifikacije pa javno dostopne. Novi predvajalniki za 3D Blu-ray bodo prikazovali sliko s 1080 vodoravnimi vrsticami (1080p) za vsako oko posebej, tridimenzionalne učinke pa bomo videli s pomočjo posebnih očal. Za video bo poskrbljeno s kodekom Multiview Video Coding (MVC), ki je nadgradnja trenutno uporabljanega TU-T H.264 Advanced Video Coding (AVC). Zagotovljena bo združljivost za nazaj, tako da bodo novi filmi igrali tudi na starih predvajalnikih.

Trg nove 3D-televizije naj bi bil prihodnje leto vreden 1,1 milijarde dolarjev, do leta 2015 pa naj bi se napihnil na skoraj 16 milijard dolarjev. Proizvajalci so prav tako že zavihali rokave, saj je LG pretekli teden najavil, da bodo prihodnje leto izdelali 400.000 kompletov, leto kasneje pa 3,4 milijona. Sony je prav tako napovedal nadgradnjo firmwara v PlayStationu 3,...

30 komentarjev

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Križanec med Blu-Ray in DVD

Overclockers Australia - Japonsko podjetje Pony Canyon je objavilo, da je uspešno izdelalo hibridni plošček s filmom, ki igra tako v predvajalnikih Blu-Ray kot tudi navadnih DVD-jih. Na Japonskem ga bodo izdali februarja, z njim pa bodo poskušali pospešiti prehod na Blu-Ray. Nekdanji konkurent Blu-Rayu HD DVD je to veščino sicer obvladal že od začetka, a kaj ko so vodilni možje odločili, da bo standard postal Blu-Ray.

Tehnologija, ki so jo uporabili za izdelavo zgoščenke, ni nova iznajdba, saj jo je JVC razvil že leta 2005. Na vrhu medija je enoslojna plast, ki jo bere modri laser Blu-Ray in shrani 25 GB podatkov. Ker je vmes polprepustni film, ki odbija modro in prepušča rdečo, lahko starejši...

17 komentarjev

Disney je izbral Blu-ray

Google News - Vse bolj je jasno, da bo bitka med pomnilniškimi mediji Blu-ray in HD DVD še zelo napeta. Kot smo že nekajkrat poročali, se nekateri izdelovalci enot in medijev odločajo za en, spet drugi za drug standard. Zadnji na spisku "opredeljenih" je Disney, ki bo odslej sedel v upravi združenja razvijalcev Blu-ray. S tem je seveda postalo jasno, na kakšnih medijih lahko pričakujemo vsebino, ki jo ustvarja Disney.

8 komentarjev