»

Novell dokočno prevzet

Slo-Tech - Končala se je zgodba enega nekdaj največjih igralcev v računalniški branži, ki je bil v zadnjem času nekoliko krivično na tapeti samo zaradi nešteto tožb, ki jih je proti njemu zavoljo Linuxa uperil SCO. Podjetje Novell so ustanovili leta 1979 v majhnem mestu Provo v zvezni državi Utah. Sprva so proizvajali strojno opremo za sisteme s CP/M, leta 1983 pa so predstavili svoj najodmevnejši izdelek - omrežni operacijski sistem Novell NetWare. Deset let pozneje so od AT&T-ja kupili Unix System Laboratories, s čimer so dobili pravice nad operacijskim sistemom Unix, čemur je SCO osporaval. Medtem so na trgu mrežnih izdelkov začenjali prodor z izdelki za internet, kupili pa so še SuSE in v hišo dobili...

2 komentarja

Konzorcij okrog Microsofta ne bo odkupil Novellovih patentov

ComputerWorld - Ko smo lanskega novembra poročali o prodaji Novella, je bilo domenjeno, da podjetje prevzame Attachmate Corporation, medtem ko bo portfelj patentov kupil konzorcij podjetij pod vodstvom Microsofta. Slednje se ne bo zgodilo.

Še decembra so želeli Microsoft, Apple, EMC in Oracle ustanoviti CPTN Holdings, ki odkupil 882 Novellovih patentov, in o tem so obvestili nemške protimonopolne inštitucije. Dan pred starim letom pa je bila vloga brez posebnega razloga umaknjena.

Res je nemški Urad za varstvo konkurence prejel pisma različnih iniciativ in odprtokodnih organizacij, med drugim Open Source Initiative in Free Software Foundation Europe, naj odkupa ne dovolijo zavoljo pomislekov o onemogočanju odprtokodne konkurence, a v tako kratkem času Urad ni mogel odločiti. To torej pomeni, da...

5 komentarjev

Novell bo prevzet

Prevzemna namera je bila objavljena 3. marca letos.

Slo-Tech - O Novellu ne pišemo pogosto, razen ko gre za tožbe s SCO-jem za odprtost Linuxa, a to pot se Novellu obeta velik prevzem. Leta 1979 ustanovljeno podjetje bo namreč za 2,2 milijarde dolarjev prevzelo podjetje Attachmate Corporation, so zapisali v izjavi za javnost. Konec preteklega tedna je tržna kapitalizacija Novella znašala 2,1 milijarde dolarjev, kar pomeni devetodstotno premijo. V primerjavi z vrednostjo tečaja 2. marca letos, to je dan pred razkritjem prevzemne namere za Novell, je premija 28-odstotna.

Podjetja Attachmate Corporation verjetno ne poznate, ker ne gre za računalniško podjetje. Njegovi lastniki so Francisco Partners, Golden Gate Capital in Thoma Bravo, sicer pa je to tipično podjetje, ki se ukvarja s tveganim...

14 komentarjev

Novell ima dvajset snubcev

Gibanje cene delnice Novella

CNet - Novell je marca letos zavrnil prevzemno ponudbo podjetja Elliot Associates, ker je bila po njihovem mnenju ponujena cena 5,75 dolarja na delnico oziroma dve milijarde dolarjev za podjetje prenizka. Novell je še vedno naprodaj, zanje pa naj bi se zanimalo kar dvajset podjetij, poroča The Wall Street Journal. Včeraj se je iztekel rok, do katerega je njihovo vodstvo pričakovalo prevzemne ponudbe.

Sedaj bodo vseh dvajset ponudb pregledali in izbrali finaliste, ki se bodo v drugem krogu potegovali za nakup Novella. Matt Asay, nekdaj zaposlen v Novellu, pojasnjuje celotno zgodbo. Kot pravi, je dobil Novell izvrstno priložnost, da prenovi svoj portfelj, odstrani mrtvo meso in laže zadiha. Podjetje še vedno v senci Red Hata, kar mu sploh ne koristi, saj jim je sporočilo Smo...

9 komentarjev

Velika zmaga za Linux: SCO izgubil pravdo proti Novellu

Groklaw - Prejšnji teden se je končal znameniti primer SCO proti Novellu, ki se je vlekel že od leta 2004. Prolog sega še leto bolj nazaj, saj je leta 2003 SCO začel trditi, da je Linux neavtorizirana izpeljanka iz Unixa in vložil tožbo zoper IBM, ki je prodajal in uporabljal Linux. Najprej so zahtevali milijardo dolarjev, kasneje tri in na koncu pet milijard dolarjev odškodnine. Zagrozili so tudi uporabnikom, a jih je IBM hitro pomiril z zagotovili, da jim v nobenem primeru ne bo treba plačevati odškodnin.

Leto pozneje je v izjavi za javnost Novell zapisal, da so lastnik vseh avtorskih pravic za SVRx. SCO je bil drugačnega mnenja, saj so leta 1995 od Novella kupili nekatere pravice, ki pa so jim po Novellovemu tolmačenju dale le pravico nadaljnje prodaje Linuxa, medtem ko so avtorske pravice za SVRx ostale v Novellovih rokah. SCO se s tem ni strinjal, zato so se preusmerili na Novell in proti njim vložili tožbo.

Leta 2007 se je zdelo, da bo zgodbe konec, saj je sodišče odločilo, da je...

15 komentarjev

Novell zavrnil prevzemno ponudbo

Gibanje cene delnic Novella

vir: CNet
CNet - Novell je zavrnil prevzemno ponudbo, ki jo je posredovalo podjetje Elliot Associates. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je njihov upravni odbor po premisleku odločil, da je dvomilijardna ponudba nezadostna. Elliot Associates, gre za hedge sklad iz New York z 8,5-odstotnim deležem v Novellu, je 2. marca letos ponudil prevzem podjetja po 5,75 dolarja za delnico, kar je dvajsetodstotna premija glede na borzno ceno tistega dne. Investitorji so delnico pognali do šestih dolarjev, saj so računali na izboljšanje ponudbe in naposled njen sprejem.

Ušteli so se, saj Novellov upravni odbor meni, da je podjetje vredno več. Na sestanku so še sprejeli odločitev, da bodo zvišali vrednost delnic, kar kanijo storiti z vračanjem odvečnega kapitala delničarjem z odkupovanjem lastnih delnic, izplačilom višjih dividend, formiranjem strateških partnerstev...

2 komentarja

Ximian Connector za Microsoft Exchange Server pod GPL

Slashdot - Potem ko je Novell pod licenco GPL izdal SuSE-jev YaST, je enaka čast doletela tudi Ximian Connector, ki je dodatek za Evolution, preko katerega lahko odjemalec komunicira z Microsoft Exchange Serverjem. Marsikatero podjetje je oviral prehod na Linux (oz. prosto/odprto programje) na delovnih postajah zato, ker so za poštni strežnik uporabljali Microsoft Exchange in se jim plačevanje za Connector, da bi lahko z Evolutionom komunicirali s strežnikom, ni izšlo. Tako so ponavadi ostali pri Outlooku.

Ob tej priložnosti je Novell za tretje četrtletje napovedal izid nove različice orodja za skupinsko delo, Evolution 2.0, ki bo imel Connector že vključen. Klik!

Majhen korak za Novell, velik skok za Linux ...

9 komentarjev