»

IBM kupuje SPSS

Yahoo News - Kot poročajo na Yahooju, naj bi se IBM odločil za nakup SPSS-a. Podjetje SPSS izdaja znan program za statistične analize Statistical Package for Social Sciences, IBM pa naj bi za podjetje odštel 1,2 milijarde USD.

SPSS se je v zadnjih letih usmeril predvsem v analizo poslovnih in finančnih podatkov ter razvil številna orodja za poslovno analitiko. IBM pa naj bi po poročanjih v SPSS-u v bodoče razvijal predvsem orodja za analize tveganj, lojalnosti potrošnikov, zaznavo goljufij, itd.

Če je bil SPSS v začetku predvsem orodje za statistično analizo v družboslovnih vedah, pa je v zadnjem času pričel čedalje bolj postajati orodje namenjeno poslovni analitiki. Kot je sklepati iz sporočil IBM-a pa se bo ta usmeritev v prihodnosti še okrepila.

Če k temu prištejemo še razmeroma visoko ceno programa, se kar samo zastavlja vprašanje ali bo omenjeni program še smiselno uporabljati v znanstvenem in akademskem okolju, ali pa je morda napočil čas za alternative kot sta recimo PSPP in R.

3 komentarji

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

Creative toži Apple

ZDNet - Singapurski Creative je v ponedeljek uradno napovedal, da bo tožil Apple zaradi kršitev patentne zakonodaje v zvezi z iPodi. Creative trdi, da iPodi in iPodi Nano kršijo Creativov patent za vmesnik v njihovem predvajalniku Zen, ki jim je bil odobren lanskega avgusta. Tako skušajo doseči prepoved prodaje iPodov in tudi finančno odškodnino. Omeniti velja, da Creative ni prvo podjetje, ki želi pridobiti delež Applovih dohodkov od iTunes in iPoda z navedbami o kršitvi patentov. Hongkonški Pat-rights in Contois Music & Technology sta Apple že tožila s podobnimi navedbami. Klik!

13 komentarjev

Nomad Muvo TX

AnandTech - AnandTech nam je tokrat postregel s preizkusom, po njihovem mnenju, najboljšega MP3 predvajalnika v svojem cenovnem razredu -- Nomad Muvo TX. Creative je pri izdelavi pazil na velikost, tako da, ko ga primemo, imamo občutek, da v roki držimo vžigalnik Zippo. Z energijo ga zalaga ena AAA baterija. Preko USB vmesnika boste nanj zlahka pretočili 512 MB MP3-jev -- no, odvisno kakšno kapaciteto si omislite. Prišli so do zaključkov, da je to najboljši MP3 predvajalnik v svojem razredu. Čeprav obstajajo nekateri še boljši, kot je na primer iPod, so Nomad Muvo TX vseeno priporočili kot odličen izdelek. Klik!

16 komentarjev

Obleci nas!

Usnjena jakna

vir: NvNews
NvNews - Podjetja se ponavadi poslužujejo precej izvirnih načinov promocije. Od ton papirja, multimedijskih predstavitev, večini zelo spremeljivih hostes, do majic, kap, kulijev in podobnih drobnih izdelkov. Nvidia in Creative pa sta tokrat presenetila, saj ponujata usnjeno jakno.

Kot poročajo na NV News, sta Nvidia in Creative ob splavitvi grafične kartice Creative 3D Blaster 5 FX5900 Ultra izdala omejeno količino usnjenih jaken z logotipoma obeh podjetij. In nekaj teh vam ponujajo zastonj, če le pokažate interes, in jim sporočite svoje podatke, za kar imate sicer samo še 69 minut časa. Klik.

Če ne boste dobili želenega usnjega artefakta, lahko vseeno računate na kup reklamnih sporočil...

13 komentarjev

IBM kupuje Creative ?

CNet - Creativove delnice so pred kratkim precej pridobile na vrednosti, kar kaže, da se nekdo precej zanima za podjetje. Ta nekdo naj bi bil po analizah IBM. Zakaj bi IBM hotel Creative? Creative ima nekaj precej uporabnih tehnlogij, ki bi utegnile koristiti IBM-u. Creative pa je tudi svetovno znan zaradi svojih Sound Blasterjev in Nomadov. Seveda so to zaenkrat samo govorice, saj tako Creative kot IBM vse skupaj zanikata. Več tukaj.

0 komentarjev

Kaj dela Creative

X-Bit Labs - Creative je danes tudi uradno najavil prihod štirih novih grafičnih kartic. Seveda bodo bazirani na Nvidiinih čipih. V prihodnjih dneh lahko torej pričakujemo:
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 AGP (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 PCI (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 Pro (64MB 128bit DDR SDRAM) - $199
  • 3D Blaster GeForce3 (64MB 128bit DDR SDRAM) - $399
Začuda pa kartic ne bo izdeloval Creative sam. Za Creative jih bo izdeloval MSI, ki se je v zadnjem času zelo povezal z Nvidio. MSI je namreč izdelal prototipe kartic za GeForce3. Creative je tako sklenil, da bo svoje kartice dal v izdelavo tistemu, ki najbolj ve, kako se stvari streže. Ampak vseeno se mi zdi čudno, da bo Creative samo prodajal MSI-jeve kartice pod svojim imenom...

9 komentarjev