»

PCIe 7.0 dokončan 2025, naprave 2027.

Slo-Tech - Počasi se bliža PCIe 7.0, ki so ga prvikrat napovedali predlani, sedaj pa je izšel prvi osnutek. PCIe 6.0 je bil dokončan leta 2022, naslednja verzija pa naj bi bila nared leta 2025. To pomeni, da si bolj množično uporabo lahko obetamo leta 2027.

Glavna prednost nove verzije bo višja prepustnost.
Trenutni PCIe 6.0 x16 podpira 256 GB/s, medtem ko bo sedmica zmogla 512 GB/s. Druge optimizacije bodo znižale porabo električne energije, zmanjšale latence in povečale doseg. Višja hitrost bo pomembna zlasti za umetno inteligenco, če bodo prek PCIe 7.0 priključevali strojno opremo za trening in izračunavanje. Z 128 GT/s bo bo torej šlo 512 GB/s, če bomo uporabljali dvosmerni x16. To bo koristilo tudi drugim napravam, kot so hitre mrežne kartice, WiFI 7, USB 4, Thunderbolt 4 in podobno, če bodo izkoriščale PCIe 7.0. Kar se tiče grafičnih kartic, pa bo PCIe 4.0 še dolgo vrsto let povsem zadoščal.

12 komentarjev

Google pripravil novi OnHub

Slo-Tech - Poleti je Google predstavil brezžični usmerjevalnik OnHub, s katerim so želeli dizajnu in delovanju usmerjevalnikov vdahniti svežino. V resnici ga zanj proizvaja TP-Link, kar niti ni pomembno, saj je Googlova celotna zamisel. In ta je precej enostavna - oblikovati estetsko všečen usmerjevalnik, ki nam ga ne bo problem postaviti na sredo stanovanja, hkrati pa mu dodati dovolj inteligence in moči, da se ne bo sesuval. Tedaj so napovedali, da je TP-Linkova naprava zgolj prav v novi liniji OnHub, kar so sedaj potrdili. V sodelovanju z Asusom so pokazali nov usmerjevalnik OnHub, ki je podoben predhodniku, je pa pametnejši in tudi nekoliko dražji.

Za 220 dolarjev, kar ni malo, dobimo eleganten valj, ki ima nekaj novosti....

45 komentarjev

CES 2015: Hitrostni rekorder Samsung SM951 SSD

Samsung - Današnji SSD-ji so hitri, če jih primerjamo z diski z vrtečimi ploščami, a Samsung je na CES-u pokazal nov SSD, ki konkurenco brutalno povozi. SM951 bere podatek s hitrostjo 1600 MB/s, zapisuje pa jih z zavidljivimi 1350 MB/s - če ga priključite na PCIe 2.0. Na vodilu PCIe 3.0 ti številki zrasteta na 2150 in 1550 MB/s ter 130.000 in 85.000 IOPSp pri naključnem branju.

Novi SSD se priključuje prek M.2 vmesnika na PCIe in prihaja v kapacitetah 128, 256 ali 512 GB (večina današnjih plošč žal še ne podpira PCIe 3.0 prek M.2, take so X99 iz Asusa, Asrocka in MSI ter Z97 iz Asrocka), obljubljajo pa tudi 1 TB. Ta format po eni strani zaradi samega vmesnika omogoča visoke hitrosti dostopa, po drugi strani pa pogon zavzame bistveno manj...

28 komentarjev

Še letos standard za dvakrat hitrejši PCIe 4.0

EETimes - Čeprav je bil standard PCI Express 3.0 dorečen šele pred kratkim, se njegov naslednik PCI Express (PCIe) 4.0 že pripravlja. Poleg tega, da bo kakor PCIe 3.0 na voljo tudi v zunanji izvedenki, nas seveda zanimajo specifikacije notranje variante.

PCIe 4.0 bo zmogel prenos do 16GT/s na vodilo, kar pomeni nekako 256 Gb/s za različico PCI Express x16. Še vedno bodo uporabljali bakrene vodnike, iz katerih se po besedah vodje razvojne skupine Ramina Neshantija, še da iztisniti ena nova generacija. Za zunanjo izvedenko se omenjajo tudi optični vodniki, a bomo videli, kaj bo iz tega. Bodo pa morali spremeniti proizvodni postopek in materiale, kar bo prva večja sprememba v vseh generacijah PCIe; priključek bo nazaj združljiv. Omejitev povezave bo zaradi višjih hitrosti strožja, in sicer na 20 do 30 cm, medtem ko PCIe 3.0 preživi tudi pol metra. Z repetitorji bo šlo tudi dlje.

Ekipa za razvoj standarda, v kateri...

17 komentarjev

Standard PCI Express 3.0 dorečen

Yahoo News - Organizacija PCI Special Interest Group, ki je pristojna za standardizacijo PCI Expressa, je včeraj objavila, da je končan in za člane dostopen standard PCI Express 3.0 (PCIe 3). Glavni novosti sta večja hitrost in večja učinkovitost, medtem ko je standard nazaj združljiv s PCIe 2. PCIe 3 ponuja 128- ali 130-bitno kodiranje in prenosno hitrost do osem gigaprenosov na sekundo; tako lahko eno PCIe 3 x16 ležišče zmore 32 GB/s. Prve naprave, ki bodo izkoriščale PCIe 3, bodo usmerjevalniki in stikala za 40-gigabitno omrežje. Testiranje se bo pričelo prihodnje leto, prvi izdelki pa naj bi bili na voljo že v prvem četrtletju.

7 komentarjev

Začel se je IDF 2010

Slo-Tech - Do srede v San Franciscu poteka Intel Developer Forum (IDF), ki je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce. Od leta 1997 jo Intel prireja navadno trikrat letno. Letos sta zaradi krčenja stroškov le dve - aprila so se zbrali v Pekingu, te dni pa v San Franciscu. Na IDF-u se predstavijo nove tehnologije, ki naj bi v prihodnosti zaživele v domačih in poslovnih računalnikih.

Letos naj bi IDF-u videli predstavitev Sandy Bridgea (mikroarhitekture naslednje generacije, ki bo prva violina letošnje prireditve). Popularna sintagma je še vedno oblačno računalništvo, Intel bo pokazal nove uporabe Atomov. PCI Express 3.0 bo nared šele konec leta, a na IDF se bodo bržkone začele premlevati prve ideje, kaj bi s PCI Express 3.0. Tu so še USB 3.0, Light Peak in nadgradnja BIOS-a UEFI.

Včeraj je imel...

5 komentarjev

Computex 2010: zunanje grafične kartice za prenosnike

Heise - Danes je zadnji dan tajvanskega sejma Computex in še zadnja priložnost, da si pogledamo nekaj novosti. Videti je, da so vnovič oživele ideje o zunanjih grafičnih karticah za prenosnike, s čimer je leta 2007 poizkusil MSI. To pot so poizkusili še enkrat.

Predstavili so tako imenovan vmesnik Graphics Upgrade Solution, ki se z računalnikom poveže prek priključka ExpressCard/34, zunanja kartica pa sede v ležišče PCI-Express-x16 (ki sicer prepusti zgolj PCIe-x1). Omejitev porabe električne energije vgrajene kartice znaša 90 W, kar je za povprečne kartice dovolj, za najpožrešnejše zverine pa niti ne, ki pa spričo bornega PCIe-x1 tako ali tako ne bi zaživele v polnem...

19 komentarjev

Bluetooth 4.0

Nabor z Bluetoothom opremljenih naprav v prihodnosti?

vir: engadget
engadget - Standard Bluetooth 3.0 je, kot običajno z višjo številko, prinesel višje hitrosti prenosa tako, da lahko zapleni WiFi čip in med dvema napravam vzpostavi AdHoc povezavo. Pričakovali bi, da bo Bluetooth 4.0, ki je za 1 boljši od 3.0, še hitrejši, a temu ni tako. Bluetooth 4.0 bo mnogo počasnejši, a obenem tudi izredno varčen standard, ki bi ga bilo tako mogoče vtakniti praktično kamorkoli - več...

16 komentarjev

PCI Express 3.0 šele 2010.

X-Bit Labs - Posebna skupina, ki razvija standard PCI Express, PCI SIG, se je odločila, da bomo PCI Express 3.0 lahko začeli uporabljati leto pozneje, kot so sprva napovedovali. Da bi ohranili združljivost s PCIe 1.0 in 2.0, bodo potrebovali več dela, kot so pričakovali, zato bodo končne specifikacije standarda pripravili šele do sredine prihodnjeta leta. To avtomatično pomeni, da bomo prve izdelke, združljive s PCIe 3.0, videli šele leta 2011.

Tretja verzija standarda PCIe bo prinesla kar nekaj novosti, med njimi velja omeniti hitrost vodila 4.0 GHz in prehod na 128- in 130-bitne sheme kodiranja. Prejšnji verziji sta uporabljali 1,25 GHz- oz 2,5 GHz-vodilo, težava pa je sedaj to poenotiti. Poleg tega sta konec julija AMD in HP predlagala še nekaj dopolnil v PCIe 3.0, ki bo omogočila medsebojno združljivost PCIe, HyperTransporta, QuickPath Interconnecta in Etherneta za iste kartice. Drugi dodatek pa bi omogočil koprocesorjem ali drugim čipom komunikacijo prek sistemskega pomnilnika z uporabo...

7 komentarjev

Povečanje prodaje PCI-Express grafičnih kartic

Tom's Hardware - Podjetje Gigabyte razmišlja in ugotavlja, da se novi standard PCI-Express letos še ne bo prijel tako močno. Nekaj časa bo še ostal vodilni AGP, saj se bodo prvi produkti PCI-Express množično začeli pojavljat šele v četrti četrtini leta 2004, ko bodo tudi pri Gigabytu začeli tržiti matično ploščo ki bo podpirala novo nVidiino tehnologijo SLI. Le-ta vklučuje podporo za multiprocesorske grafične kartice in kartice vezane v dvojice (kot Voodoo2 SLI). V intervjuju na Tom`s Hardware so povedali tudi, da je standard AGP še daleč od izumrtja, a bo vseeno počasi odpeketal v pozabo. Klik na orginalno novico. | Še nekaj o SLI in multi GPU grafičnih karticah. | Članek o PCI-Express na TH. | Informacije o PCI-Express.

2 komentarja