»

Palm Pre prihaja junija

Ars Technica - Poročali smo že, da se je Palm odločil v večna lovišča poslati svoj PalmOS, na njegovo mesto pa je posadil webOS, ki bo gnal nove telefon iz serije Pre. Prvega so napovedali za 6. junij, vsaj kar se ZDA tiče. Cena bo primerljiva s konkurenčnima iPhonom in Blackberry Stormom, in sicer bo znašala 199 dolarjev z dvoletno vezavo pri operaterju z ekskluzivo, ki je to pot Sprint. Nekoliko nenavadnejši bo 100-dolarski popust, ki si ga bodo s kuponi lahko zagotovili kupci.

Na letošnjem CES-u napovedani webOS je dvignil kar precej prahu; pričakovanja so velika. Mnogo zamisli naj bi si sposodil pri uporabniškem vmesniku iPhona, jedro je grajeno na Linuxu, za razvijalce pa bo na voljo Mojo SDK na osnovi JavaScripta. Ker je Palm izgubil dobršen del uporabnikov na račun konkurenčnih iPhona in Blackberryja, je to na nek način ena izmed zadnjih priložnosti, ki jih bodo dobili za vrnitev na sceno, še zlasti po upokojitvi PalmOS in propadu Folea.

10 komentarjev

PalmOS na osnovi Linuxa

Slashdot - PalmSource, razvijalec operacijskega sistema PalmOS, ki teče na precejšnjem številu prenosnih naprav, je prevzel vodilno kitajsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za telefone, China MobileSoft. Glavna sprememba, ki bo s tem doletela njihov operacijski sistem, je sama osnova, saj bodo nove različice PalmOS 6 (Cobalt) tekle na osnovi operacijskega sistema Linux.

Več informacij je zapisanih v odprtem pismu skupnosti Linuxa (PDF).

5 komentarjev

Palm se seli na ARM platformo

The Register - Palm je dolgo časa vztrajal na Motorolinih Dragonball procesorjih, sedaj pa se je odločil, da se preseli na ARM platformo. Po besedah Palma, naj bi prehod na drugo platformo pomenil nek napredek, ki bi Palme naredil še bolj konkurenčne PocketPC-jem, hkrati pa želi Palm navdušiti še druge proizvajalce čipov, da se začnejo zanimati za ARM procesorje. Čeprav ta selitev izgleda precej običajna, se v ozadju skriva precej zvit načrt, ki ga je Palm pripravljal kar dolgo časa. S tem, ko bi Palm navdušil proizvajalce za ARM procesorje, naj bi bila tudi ponudba večja. Palm tako ne bi bil več vezan na enega proizvajalca (Motorola), ampak bi lahko ob previsoki ceni ARM procesorja določenega proizvajalca izbral drugega ponudnika. Ali bi se to poznalo na večjem dobičku podjetja Palm ali na nižji ceni njihovih dlančnikov? Zaenkrat je še prezgodaj, da bi razpravljali v to smer, ker na trgu ni niti Palmov, ki bi vsebovali ARM procesorje, niti PalmOS-a 5.0, ki bo potreben, če bomo hoteli uživati...

0 komentarjev

PalmOS 4.0 nadgradnja

The Register - V novem PalmOS-u, ki trenutno nosi številko 4.0, so lahko do nedavnega uživali uporabniki Palmov m50x, od novembra naprej, pa bodo lahko nov operacijski sistem užili tudi uporabniki drugih Palm-ov. Palm namreč pripravlja samostojno nadgradnjo, ki bo nadgradila vaš stari PalmOS na najnovejšo različico tega operacijskega sistema. Nadgradnja bo popravila nekaj hroščev in dodala podporo najnovejši strojni opremi, ki jo trenutno lahko najdemo v najnovejšem m505. Cena nadgradnje trenutno še ni znana, vendar gotovo ne bo zastonj. Da pa ljudje ne bi bili preveč neučakani, so pri Palmu pripravili brezplačno nadgradnjo, ki vaš PalmOS nadgradi iz verzije 3.5 na 3.5.3.

0 komentarjev

TRGPro - novi Palm klon

SystemLogic - Medtem ko nas PC Chips do nezavesti nategujejo s svojim cenenim Palm klonom, ki še vedno ni izšel, si lahko ogledamo najnovejši izdelek, ki prihaja iz podjetja HandEra. HandEra ni ravno novinec na področju Palm in z njimi združljivimi dlančniki, ampak kar poznano podjetje, ki se je do nedavnega ukvarjalo s proizvodnjo pomnilniških razširitev za Palme. Pred kratkim pa so se tudi sami preizkusili s svojim Palm klonom, ki se imenuje TRGPro. Ravno zaradi pretekle usmerjenosti podjetja, bi lahko pričakovali, da njihov dlančnik ne bo imel problemov s pomnilnikom. In res je tako. Dlančnik vsebuje 2 MB ROM pomnilnika, ki služi operacijskemu sistemu in 8 MB RAM pomnilnika, ki je namenjen hranjenju podatkov. V primeru, da bi vam pomnilnika zmanjkalo lahko še vedno uporabite razširitveno mesto Compact Flash +, v katerega priključite Compact Flash kartico ali IBM-ov Micro Drive (miniaturni disk). Compact Flash razširitveno mesto pa ni namenjeno samo priključitvam diskov ali pomnilniških...

0 komentarjev

PC-Chips pripravlja Palm klon?

Adrian's Rojak Pot - PC Chips je precej nepoznano podjetje, ki se ukvarja z low-cost matičnim ploščam, po podatkih na Rojakpot pa naj bi (da me ne boste držali za besedo ) se to podjetje preizkusilo tudi v izdelovanju ročnih računalnikov. Točneje: Palm klonov. Kaj naj bi ta klon vseboval? Specifikacije:
  • Motorola Dragonball processor (neznana frekvenca procesorja)

  • 2MB Flash ROM

  • 8MB RAM

Najbolj čudno pri vsem tem je, da bi tak računalnik lahko dobili že za 30 $ (okrog 7500) SIT. Kar prelepo, da bi bilo res. Mogoče pa bo PC Chips tudi uspelo. PC Chips naj bi tako nizko ceno dosegli s tem, da v računalnik sploh nebi vgrajevali PalmOS-a ampak svoj MiniOS. Krajši članek na to temo in domnevno sliko bodočega klona si lahko ogledate tukaj. Ampak še vedno je vse skupaj precej sumljivo - Palm za 30 $ ?. Bomo videli. Sicer pa smo že itak navajeni, da je računalniška industrija polna nategovanja .

1 komentar