»

Amazon avtomatizira pakiranje izdelkov

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Napoved, da nam bodo roboti že v bližnji bodočnosti odvzeli delovna mesta, je v svojih skladiščih začel udejanjati Amazon. Delavce, ki vsake toliko protestirajo zaradi plač in delovnih pogojev, so v nekaj skladiščih poskusno nadomestili s tehnologijo, ki poskenira izdelke na tekočem traku in jih nato pospravi v škatle ustreznih velikosti. Na uro tak stroj zapakira 600-700 izdelkov, kar je 4-5 krat več od delavca iz mesa in krvi.

Obenem en tak stroj nadomesti 24 zaposlenih, pri Amazonu pa razmišljajo, da bi jih vzpostavili v vseh svojih 55 centrih v ZDA, kar bi nadomestilo približno 1300 zaposlenih. Resnici na ljubo, kaplja v morje, če vemo, da so ameriški delodajalci samo v mesecu marcu razpisali 192.000 prostih delovnih...

10 komentarjev

Apple objavil poročilo o spoštovanju pravic delavcev pri svojih dobaviteljih

Guardian - Lani smo poročali o neprimernih delovnih razmerah delavcev na Kitajskem, ki za Apple podizvajalce sestavljajo izdelke, in hudih zastrupitvah s heksanom zaradi malomarnosti vodij obratov. V sklopu vsakoletnega poročila o odgovornosti dobaviteljev je Apple raziskal razmere v 127 podjetjih, ki delajo zanj, in komentiral tudi omenjeni kitajski primer. Rezultati so zaskrbljujoči.

Odkrili so, da za njihove dobavitelje nelegalno dela 91 otrok, kar je devetkrat več kot leta 2009. Desetim obratom, kjer so to odkrili, so naložili plačilo stroškov za izobraževanje teh otrok. Enega podizvajalca so odpustili, ker je pri njem delalo 42 mladoletnih in se na to ni oziral. Oblastem so prijavili tudi šole, ki so jim priskrbele lažne osebne...

31 komentarjev

Heksan ogroža kitajske delavce pri sestavljanju applov

ABC News - Februarja letos so se na spletu pojavila poročila, da tajvansko podjetje Wintek v svojih kitajskih obratih za čiščenje na dotik občutljivih zaslonov in za nameščanje nalepk uporablja organsko topilo n-heksan brez upoštevanja varnostnih ukrepov, zaradi česar naj bi ena oseba avgusta 2009 izgubila življenje, več deset pa je bilo poškodovanih. Maja letos je podjetje izdalo uradno izjavo, v kateri so zapisali, da je bil avgustovski incident preiskan in razrešen. Delavci naj bi bili začeli uporabljati druga topila, vsi poškodovani pa naj bi okrevali ali pa se že vrnili na svoja delovna mesta. Novi podatki, do katerih so se dokopali novinarji Australian Broadcast Corporation in jih ta teden...

28 komentarjev

Kaj pomeni drseči tečaj juana za cene elektronike

Juan počasi apreciira že nekaj let brez vidnejših posledic za cene elektronike

ComputerWorld - Na finančnih trgih je bila ta konec tedna glavna vest, da se je kitajska centralna banka odločila, da tečaja juana ne bo več umetno uravnavala, temveč ga bo prepustila trgu. Doslej je namreč juan držala v ozkem pasu glede na ameriški dolar. Predvsem ameriška podjetja in njihova centralna banka so se jezili, da je njegov tečaj umetno podcenjen, kar je vzpodbujalo kitajsko konkurenčnost in njihov izvoz. Na deviznih trgih in borzah se je brez prave analize pojavilo mnenje, da bo juan apreciiral in v računalniški branži so takoj zastrigli z ušesi, saj je večina izdelkov proizvedenih na Kitajskem. Bo krepitev juana pomenila dražjo strojno opremo?

Evropejci moramo žonglirati kar med tremi valutami. Kitajski delavci so...

63 komentarjev

Kitajska mladina spozna Microsoft

Izrčpane delavke

vir: TG Daily
TG Daily - Tak je naslov poročila (PDF), ki ga je izdelal Nacionalni komite za delo v ZDA. V njem obravnavajo problematiko mladih delavcev, ki delajo v računalniških tovarnah na Kitajskem. Zahodna podjetja so ogromno delovno intenzivnih nalog prestavila na Kitajsko in v druge azijske države, kjer je delovna sila cenejša. Zatrjujejo nam, da so tam življenjski stroški in standard toliko nižji, da kljub nižjemu plačilu delavci normalno preživijo. Poročila, kot je tole, kažejo drugo plat resnice. Zaposlitve ne definirajo samo juani, ampak tudi čas, kakovost delovnega okolja, zdravje in osebne svoboščine. In ti so bolj podobni modernemu suženjstvu kakor prostovoljnemu delovnemu razmerju na papirju enakovrednih partnerjev.

To pot so si...

52 komentarjev

Microsoftov patent za nadzor delavcev na delovnem mestu

Times Online - Microsoft je pred letom in pol vložil zahtevo za patent, v katerem opisujejo delovanje sistema za nadzorovanje delavcev na njihovem delovnem mestu. A tu ne gre za običajno nadzorovanje njihove spletne zgodovine in pošte, česar so preko Luže že navajeni, njihov sistem bi v pravem Orwellovskem stilu nadzoroval delavca z vrsto brezžičnih senzorjev, ki bi med drugim nadzorovali srčni utrip, obrazno mimiko, telesno temperaturo, možganske signale, krvni pritisk, telesne gibe, itd. Na podlagi teh meritev bi nato sistem lahko določil kdaj je delavec pod stresom ali nezadovoljen in vodstvu dal vedeti da potrebuje pomoč ter kakšno vzpodbudno besedo.

Sindikati in organizacije za zaščito delavskih pravic in zasebnosti seveda nad to idejo niso preveč navdušeni. Če je takšen sistem morda upravičen za gasilce, pilote in nekatere ostale tvegane poklice, pa vsekakor ni primeren za pisarniške delavce, pri katerih metabolizem in življenski znaki niti slučajno niso šefova stvar. Patent sicer še ni...

23 komentarjev

Odpuščanja tudi v Kingstonu

The Register - Računalniški recesiji še ni videti konca in očitno postaja, da ne bo prizanesla nobenemu podjetju. Tokrat je na vrsti Kingston, kjer prav zdaj 120 delavcev trepeta za svoja delovna mesta. Težave so se pojavile, ko je podjetje Tiscali UK preklicalo svojo večmilijonsko pogodbo z njimi. Štirideset delavcev naj bi bilo tako ob službo neposredno zaradi te pogodbe, preostali pa naj bi delovna mesta izgubili zaradi slabih finančnih rezultatov Kingstona. Klik!

0 komentarjev