»

Hekali bodo satelit v vesolju

Slo-Tech - Na letošnjem DEFCON-u, ki bo potekal avgusta, bo ameriška vojska prvikrat organizirala tudi tekmovanje v napadu na računalniški sistem satelita, ki je v orbiti. Izziv so pripravljali štiri leta, sedaj pa bo šlo zares. Podvig Hack-A-Sat 4 je klasično CFT (Capture the Flag) tekmovanje, ki predstavlja četrto iteracijo hekanja satelita. A medtem ko so Hack-A-Sat 1, 2 in 3 potekali na klonu, bo štirica namenjena napadu na pravi satelit.

Kvalifikacije so potekale 1. in 2. aprila letos. Satelit Moonlight so potem v orbito poslali 5. junija letos, kjer čaka na finale, ki bo potekal med 11. in 13. avgustom. Moonlight je bil izstreljen prav z namenom, da vanj nato vdrejo, zato ima številne varnostne mehanizme. Med drugim nima aktivnega pogona, zato ne glede na izid tekmovanja ne more predstavljati grožnje za druge satelite v orbitah. V kvalifikacijah je sicer sodelovalo 380 ekip, najboljši osem pa se je uvrstilo na DEFCON.

V preteklosti pa so etični hekerji že uspeli priti v druge satelite...

1 komentar

UARS padel v Kanado

CNet - Ostanki šest ton težkega satelita UARS, ki je kot napovedano padel na Zemljo in o katerem so mediji poročali kot o Armagedonu, so končali v Kanadi. Satelit je v atmosfero vstopil danes med 5.23 in 7.09 uro zjutraj po evropskem času. V tem času je preletel območje Afrike, Atlantika, Kanade, Pacifika in Indijskega oceana, naposled pa je na Zemljo treščil v mestu Okotoks blizu kanadskega Calgaryja.

Pri tem ni bila poškodovana nobena oseba niti ni bila povzročena materialna škoda. Satelit naj bi se razletel na okrog 26 kosov, ki so preživeli atmosferski vžig in padli na zemljo. Čeprav NASA ni mogla natančno določiti trajektorije in mesta padca, so ljudje vse od Mauija do Floride videli utrinek, ki ga je povzročal satelit. NASA pravi, da je bilo zaradi spreminjanja orientacije satelita med...

20 komentarjev

Konec meseca nekontrolirano iztirjenje satelita

Space - NASA je najavila, da bo odsluženi satelit za raziskave zgornje atmosfere UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), ki je bil v orbito poslan leta 1991, konec septembra ali oktobra ponovno vstopil v atmosfero in večidel zgorel, medtem ko bodo manjši kosi padli na Zemljo. Nevarnosti za ljudi ni.

Satelit, ki tehta skoraj sedem ton in je dolg dobrih deset metrov, je Discovery utiril leta 1991 in je nato opravljal svoje poslanstvo do decembra 2005, ko ga je NASA odpisala. Da ne bo prispeval k vesoljskim smetem (ki so vedno večji problem), ga bodo sedaj iztirili. Čeprav večina materiala zgori na poti na Zemljo, simulacije kažejo, da bo okrog pol tone delcev vseeno padlo na...

37 komentarjev

Privatni satelit v nizko zemeljsko orbito za 8000 $

Valjasti satelit v nizki zemeljski orbiti

vir: Discovery News
Discovery News - Kalifornijsko podjetje Interorbital Systems je pričelo s trženjem paketov valjastih satelitov (TubeSat) za 8000 $, ki jih nato uporabnik prilagodi svojim željam in potrebam.

V paketu se dobi matično vezje, antene, sprejemnik, baterijski paket, sončne celice, mikroračunalnik, kontrolni sistem za upravljanje z energijo, električno stikalo, programsko opremo za priloženo strojno opremo ter priročnik (podrobnejše specifikacije satelita). Osnovna verzija satelita tehta 0.5 kg. Največja dovoljena teža satelita pa ne sme preseči 0.75 kg. Kar pomeni, da lahko kupec po svojih željah doda za 0.25 kg lastne opreme.

S tem lahko nato predela satelit za uporabo v raziskovalne namene (merjenje valovanj, biološki eksperimenti, spremljanje migracij živali...

27 komentarjev

Kaj naj z Zemljinim vetrom, če imamo Sončevega?

Vir: astroprofspage.com

vir: New Scientist
New Scientist - Adijo veterne elektrarne in sončne celice, pozdravljen Sončev veter. Znanstveniki so namreč predstavili možnost pridobivanja energije z izrabljanjem energije Sončevega vetra, ki bi ga satelit pretvoril v energijo in jo poslal na Zemljo v žarku, z njim pa bi bili zmožni zadostili milijardno-kratnim potrebam po energiji.



Predstavljen satelit je v svojem jedru koncept Dyson-Harrop satelita. Srce tega satelita bi bila dolga kovinska zanka, obrnjena proti Soncu, ki bi bila nabita tako, da bi ustvarjala cilindrično magnetno polje, ki bi zbiralo elektrone, ki predstavljajo polovico Sončevega vetra. Ti elektroni so potem poslani v kovinski sferični sprejemnik, kjer ustvarijo tok, ki je pogon za...

69 komentarjev

Uspešno izstreljen nemški satelit TanDEM-X

Slo-Tech - Danes ob 4.14 po srednjeevropskem poletnem času so s Kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu na ruski raketi Dnepr v orbito poslali nemški satelit TanDEM-X (angl. TerraSAR-X add-on for Digital Elevation Measurement). Nemški center za zračni in vesoljski promet (nem. Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) bo skrbel za uporabo satelita, ki bo poizkušal pridobiti najnatančnejši 3D-model Zemlje doslej. Skupaj s sestrskim satelitom TerraSAR-X, ki je v orbiti že od leta 2007, bosta z višine 514 km poslikala vseh 150 milijonov kvadratnih kilometrov površja, za kar bosta potrebovala približno tri leta. Dobljeni podatki bodo imeli ločljivost 12 metrov, kar pomeni nekako 350 TB surovih podatkov in 15 TB prečiščenih.

Satelita bosta podatke pridobivala z metodo SAR-interferometrijo (angl. synthetic...

2 komentarja

Satelit Galaxy 15 neposlušen

WAAS

Slo-Tech - Satelit Galaxy 15 je v geostacionarno orbito oktobra 2005 izstrelilo podjetje PanAmSat, ki se je kasneje združilo z Intelsatom. V orbiti na geografski dolžini 133 zahodno je satelit skrbel za telekomunikacije v Severni Ameriki. Poleg tega je opravljal pomembno nalogo v sistemu WAAS (Wide Area Augmentation Service), saj je bil eden izmed dveh satelitov, ki sta posredovala korekcijske signale GPS-napravam, ki so z njegovo pomočjo in referenčnimi postajami na Zemlji zmanjšale napako pri določanju položaja iz osnovnih satelitov sistema GPS. Šele s pomočjo WAAS lahko letala skozi celoten polet uporabljajo GPS za navigacijo in pristajajo avtomatsko z ustrezno instrumentacijo.



Nedavna sončna nevihta je uničila del satelitovega integriranega vezja, zato se satelit ne...

26 komentarjev

Prvi večji trk dveh satelitov

Slashdot - V vesoljski terminologiji je že nekaj časa poznan termin vesoljske smeti (space junk), ki pa doslej ni povzročal večjih nevšečnosti. Gre za ostanke raznih nedelujočih satelitov, izgorelih raketnih delov in podobnega, kar ostane v orbiti in ne služi več nobenemu namenu.

To pot se je zgodilo prvo večje trčenje človekovih vesoljskih objektov v zgodovini (manjša oplazenja so se že dogajala). Komercialni satelit Iridium 33 podjetja Iridium, ki omogoča satelitske telefonske pogovore po celem zemeljskem površju, je trčil s starim in nedelujočim ruskim satelitom Kosmos-2251. Zaletela sta se na višini 790 kilometrov nad Sibirijo 10. februarja ob 17.55 po srednjeevropskem času, pri čemer Mednarodna vesoljska postaja naj ne bi bila ogrožena, medtem ko sta satelita povsem uničena.

Ameriški STRATCOM, ki nadzoruje nebo in beleži približno 18.000 predmetov v vesolju (delujočih in smeti), je takoj po trčenju začel raziskovati, kaj se je zgodilo, in je po 12 urah naštel več kot šeststo novih...

36 komentarjev

Satelit Cryosat je treščil na severni pol

ESA - Globalno segrevanje je po mnenju nekaterih zgolj napačno interpretiranje normalnega nihanja povprečnih letnih temperatur, mnogi pa so zaradi tega pojava hudo zaskrbljeni. Rusija je zato nekaj dni nazaj v vesolje iztrelila satelit, ki naj bi nadzoroval ter preverjal stanje ledenih plošč na obeh polarnih delih. Istrelitev žal ni uspela, saj je raketa s satelitom kmalu po iztrelitvi padla nazaj na Zemljo, je sporočila uprava vesoljskega izstrelišča v Rusiji.

Neuspešna izstrelitev satelita pomeni veliko izgubo za rusko vesoljsko industrijo, saj zadnje čase večkrat poskušajo s poleti v vesolje, a si z neuspelimi izstrelitvami, kot je omenjena, že precej načenjajo ugled. Več lahko izveste tukaj.

54 komentarjev

V vesolje z balonom, zeppelinom ali čem tretjim?

Slo-Tech - Ob vsej privatni iniciativi, ki se kaže zadnje čase v vesoljskem programu, je zaslediti pravo točo nekonvencionalnih idej. Od povsem otročjih, preko usekanih do precej zanimivih.
To je povsem razumljivo. Če nimas vedno milijarde ali še raje desetih milijard dolarjev v žepu, ne moreš vedno narediti rakete ravno po svojih željah.

Tokrat so se problema pri JP Aerospace lotili drugače. Končni cilj projekta je nekaksna struktura modernih superlahkih balonov, ki lahko dvignejo tovor do višine 30-40 km, takrat pa z ionskimi motorji začnejo pospeševati in s tem zaradi vzgona, pozneje pa centrifugalne hitrosti vse bolj dvigati. Energijo za motorje bi dobili v začetku iz gorilnih celic, pozneje...

15 komentarjev