»

Indijski tablični računalnik za 35 evrov nared

engadget - Indija je leta 2009 napovedala razvoj in izdelavo prenosnega računalnika, ki bi stal deset dolarjev. Slišalo se je prelepo, da bi bilo res, in resnično so zgolj teden dni pozneje priznali, da je bilo vse skupaj eno veliko pretiravanje. Toda iznajdljivi Indijci so lani napovedali tablični računalnik za 30 evrov, ob čemer so se mnogo spet pokroviteljsko nasmehnili. A kmalu je indijska vlada podpisala pogodbo s proizvajalcem in letos je novi tablični računalnik nared. Kot so obljubili za približno 30 evrov.

Tablični računalnik se imenuje Sakshat in bo med uporabnike prispel že konec meseca. Izdeluje ga HCL Technologies, poganja pa ga seveda Linux. Ima 7-palčni zaslon, vgrajeno tipkovnico, podporo za Wi-Fi, USB, 32 GB...

30 komentarjev

Sharp se z osebnih računalnikov preusmerja na tablične

X-Bit Labs - Sharp je napovedal, da bodo nehali proizvajati osebne računalnike in se bodo v celoti posvetili tabličnim računalnikom. To ni zelo nenavadna odločitev, saj je bil Sharp že doslej najmočneje prisoten v segmentu majhnih in varčnih prenosnikov. Sedaj bodo intenzivno tržili svojo linijo tabličnih računalnikov Galapagos, ki bo izšla decembra, in pilili ponudbo spremljajočih vsebin - e-knjig, glasbe, videa itn. Na ta način želijo povečati dobičkonosnost, saj ne bodo prodajali več zgolj strojne opreme. Ker je Sharp proizvodnjo računalnikov predal podizvajalcem (outsourcing) že lani, večjih kadrovskih sprememb preusmeritev v podjetju ne bo prinesla.

6 komentarjev

Sharp in Sony bosta skupaj izdelovala LCD-je

X-Bit Labs - Sharp in Sony sta ta teden objavila, da bosta skupaj ustanovila podjetje, ki bo proizvajalo in prodajalo velike LCD-panele in module. To sta napovedovala že za začetek leta, a so se načrti nekoliko zamaknili zaradi finančne krize. Novo podjetje bo Sonyju omogočilo, da si zagotovi oskrbo z LCD-paneli za svoje TV-je, medtem ko bo Sharpov vložek v podjetje znašal 66 odstotkov.

Sharp je 1. julija oddvojil svojo novo tovarno za proizvodnjo LCD-jev v mestu Sakai v novoustanovljeno podjetje SDP, katerega celotni lastnik je. Delovati naj bi začel oktobra. Konec letošnjega leta bo tako Sony v SDP vložil 10 milijard jenov (74 milijonov evrov), za kar bo pridobil novoizdane delnice SDP-ja.

SDP bo prvi na svetu, ki bo imel steklene substrate 10. generacije za proizvodnjo LCD-panelov. Tako bodo lahko ti daljši od treh metrov, medtem ko je s staro tehnologijo ta meja 2,5 m. Nova tovarna SDP-ja bo lahko mesečno proizvedla 36 tisoč substratov, kasneje pa nameravajo te številke podvojiti.

0 komentarjev

LG, Sharp in Chunghwa krivi in oglobljeni

EETimes - Izdelovalci zaslonov iz tekočih kristalov LG, Sharp in Chunghwa so se odločili, da se bodo v tožbi na washingtonskem sodišču izrekli za krive. Obtožnica jih bremeni dogovarjanja o cenah LCD-zaslonov, računalnikov, televizij in druge zabavne elektronike med septembrom 2001 in junijem 2006. Dogovor vključuje tudi plačilo odškodnin, in sicer 400 milijonov dolarjev za LG, 120 za Sharp in 65 za Chunghwa. LG-jev delež je druga največja kazen urada za varstvo konkurence v zgodovini.

Vodja urada za varstvo konkurence je ob tem izrazil zadovoljstvo in poudaril, da je dogovarjanje o cenah vplivalo na milijone Američanov, ki uporabljajo računalnike, telefone in ostalo elektroniko. Visoke globe bodo poslale jasen signal, da bodo preiskovali in preganjali nelegalne kartele ne glede na njihovo poreklo, je še dodal. Mimogrede, LG Display je lani zabeležil skoraj poldrugo milijardo dolarjev čistega dobička. Več o tem.

33 komentarjev

Nov Sharpov Twin Blue Ray Disc/DVD snemalnik s trdim diskom

Slo-Tech - Na današnji dan so pri Sharpu na Japonskem tržišču lansirali snemalnik BD-HD100 Twin Blue Ray s 160 GB trdim diskom in prvi na svetu z izhodom HDMI. Snema na trdi disk ali na enoslojni BD-RE (Blue Ray Rewriteable), DVD-R in DVD-RW. Poleg omenjenih nosilcev medjskega zapisa predvaja še CD, CD-R, CD-RW (audio in JPEG). Ker Blue Ray zagovarja nadaljno podporo MPEG2 in posledično večje medije (25 GB) lahko zaman pričakujemo, da bi podpiral MPEG4 ali vsaj MP3 ;(

Na trdi disk spravi tako do 13 ur in 50 minut programa HDTV ali od 32 ur in 20 minut do 58 ur (SP) klasičnega TV-programa, oz. do 303 ure snemanja glasbe z radia. Na Blue Ray disk s 25 GB lahko posnamemo 2:15 HDTV oz. 5 do 9 (SP) ur klasičnega TV-formata.

Je prvi na svetu z izhodom HDMI (High...

3 komentarji

Ženske zašle tudi v vode piscev virusev

The inquirer - Če ste mnenja, da viruse pišejo predvsem fantje in moški s pomankljivim egom, ga boste v precej bližnji prihodnosti verjetno morali spremeniti. Tako so v ta "posel" začela prihajati tudi dekleta, ki pa se od svojih moških "kolegov" ne razlikujejo precej. V Belgiji so aretirali 19-letno dekle, ki je kljub mladosti že sprogramiralo štiri viruse (Quis, Coconut, Sahay in Sharp), do zdaj pa je poznano samo njeno "hekersko" ime - Gigabyte. Policija jo je obtožila enajstih kriminalnih dejanj, za katera pa ji grozijo tri leta zapora. Večina moškega dela hekerske scene se je že odzvala ter dejala, da ženska ne spada za računalnike. Klik!

11 komentarjev

Prihodnost govori kristalno

The Register - Vsak tako lahko razberemo novico, ki so jo danes objavili na Registru. V njem predstavnik oddelka za LCD-je pri Sharpu pravi, da bodo v najkasneje treh letih LCD zasloni, kot tudi večje LCD televizije, prevzele mesto CRT zaslonov.

Za doseganje teh ciljev so pri Sharpu navedli naslednje ukrepe, ki jih bodo sprejeli, in sicer:
  • znižala se bo cena in povečala zmogljivost
  • razvili bodo tehnologijo Advanced Super-V (ASV), ki bo omogočala čistejšo sliko
Če bo vse to izpolnjeno, potem si lahko, kakor napovedujejo analitiki, obetamo v dveh letih zaton CRT monitorjev. Ni slabo, kajne.

0 komentarjev