»

Walkman dopolnil 40 let

Slo-Tech - Pred štiridesetimi leti je Sony spremenil način, kako poslušamo glasbo. Prenosi predvajalnik kaset Walkman, oziroma njegov model TPS-L2, je v ZDA stal 200 dolarjev. To ni bilo malo, a ljudje so ga vseeno vzljubili. Walkman ni bil prvi prenosni predvajalnik, bil pa je prvi brez možnosti snemanja. Dotlej so namreč prenosne predvajalnike oziroma diktafone uporabljali zlasti novinarji. Walkman je bil prvi, ki je osvojil ljudske množice, in bil je prvi, ki je bil namenjen poslušanju glasbe.

...

9 komentarjev

Betamax bo dokončno umrl

BBC - Betamaxa se verjetno spomnijo le starejši obiskovalci te strani, medtem ko je mlajšim že VHS čuden relikt preteklosti. Toda pred štiridesetimi leti sta formata bíla trdo bitko za prevlado na trgu analognih videokaset in videorekorderjev, ki jo je dobil VHS. Betamax je podpiral Sony in je nudil za odtenek boljšo kakovost slike, medtem ko je JVC-jev VHS omogočal posneti več materiala. Čeprav je bil VHS tudi nekoliko cenejši, je na koncu odločila možnost snemanja dveh ur videa na kasete, medtem ko je prva verzija Betamax zmogla le eno uro. VHS je bil veliki zmagovalec, Betamax pa je romal na smetišče zgodovine. Sony je že leta 1988 začel proizvajati lastne VHS-videorekorderje in kasete, kar je bilo de facto priznanje poraza. Ostali formati (Video 2000 ipd.) niso...

12 komentarjev

Sony Walkman opušča kasete

Sony TPS-L2 iz leta 1979

CrunchGear - Pred 31 leti se je na Japonskem rodil Walkman, sicer pod imenoma Soundabout za ameriški in Stowaway za britanski trg pred preimenovanje v Walkman. V tej dolgi dobi so prodali 200 milijonov enot za kasete in skupno več kot 400 milijonov enot po vsem svetu. Čeprav so digitalni formati naredili revolucijo že pred časom, je Sony do tega dne še vedno proizvajal in prodajal walkmane za kasete. Sedaj je tega nepreklicno konec, a to ne pomeni konca znamke...

26 komentarjev

Apple pozitivno presenetil borzne analitike

CNet - Apple je objavil finančne rezultate za drugo fiskalno četrtletje leta 2010, ki so presenetili tudi najoptimističnejše analitike. V preteklih treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 13,5 milijarde dolarjev, kar je za polovico več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 3,07 milijarde dolarjev dobička, kar je za četrtino več od napovedi.

Po pričakovanjih sta se najbolje prodajali seriji Mac in iPhone. Prodaja Macov je zrasla za tretjino (skupno 2,9 milijona enot), medtem ko so kupci naročili kar 131 odstotkov več iPhonov (8,75 milijona enot). Dobro se je držal tudi iPod, ki je v primerjavi z enakim obdobjem lani zgubil le odstotek (10,9 milijona enot). V izjavi za javnost je Steve Jobs vzneseno dejal, da gre za najboljši kvartal izven božične nakupovalne sezone za podjetje v zgodovini. Hkrati je napovedal novosti za prihajajoče mesece (natančno si ni izrazil, a vsi vemo, da gre za pred kratkim pobegli iPhone 4G).

Delnice podjetja so po objavi rezultatov v trgovanju po izteku...

151 komentarjev

Walkman star 30 let

Sony TPS-L2 iz leta 1979

ComputerWorld - Pred natanko tridesetimi leti je Sony predstavil svoj Walkman, ki je bil takrat prenosni predvajalnik kaset. Prvi model TPS-L2 je v ZDA stal 200 dolarjev, a je kljub visoki ceni osvojil množice. Leto pozneje je The Wall Street Journal imenoval walkman eden izmed najbolj vročih statusnih simbolov ta hip. Nanj je bilo ob naročilu treba čakati mesec dni. Nič čudnega, če pomislimo, da je tedaj premierno uvedel cel kup funkcij, ki so nam danes samoumevne:...

46 komentarjev

Splashtop Linux ob koncu leta na vseh ASUS matičnih ploščah

Geek - Podjetje ASUS bo na modelih celotnega razreda matičnih plošč P5Q od drugega četrtletja dalje pričelo nameščati posebno različico Splashtop Linuxa. Od konca leta dalje pa nameravajo s Splashtopom opremiti prav vse svoje matične plošče, ki bodo zapustile tovarno, kar je več kot milijon enot na mesec.

Uporabniki bodo lahko s pritiskom na tipko za vklop v trenutku naložili operacijski sistem, na katerem bodo lahko v nekaj trenutkih (brez dolgega čakanja na zagon klasičnega operacijskega sistema) s Firefoxom dostopali do svetovnega spleta ter uporabljali Skype. Več podrobnosti je na voljo v videu.

67 komentarjev

Milijoni konzol v Čezlužje

The Register - Microsoft in Nintendo sta objavila več podatkov o številu plasiranih enot svojih konzol na trg Severne Amerike: Microsoft je znova odposlal več kot milijon enot, do konca leta pa jih namerava 1 do 1,5 milijona; Nintendo bo poslal 1,3 milijona GameCube-ov, po vsem svetu pa jih namerava prodati kar 4,5 milijona, kar je 12,5 procenta več, kot je bilo predhodno načrtovano.

0 komentarjev

Intel sponzorira Samsunga

Sillicon Strategies - Samsung bi lahko označili kot največjega serčneža med proizvajalci pomnilnika trenutno. Če redno spremljate naše novice, potem gotovo že veste, da je Samsung trenutno največji proizvajalec RDRAM pomnilnika in je zmožen proizvodnje 7 milijonov enot na mesec. To pa še vedno ni dovolj za povpraševanje, ki ga (umetno?) ustvarja Intel, tako da bo silikonski gigant v Samsung vložil denar in jim zagotovil dodatne proizvodne zmogljivosti. Samsung torej ne samo, da pobira mastne denarce s proizvodnjo pomnilniških čipov (so trenutno edini, ki proizvajajo čipe vseh vrst), temveč bo še deležen zastonjske razširitve proizvodnih zmogljivosti. Krneki . Več tukaj.

0 komentarjev