»

Posnetki iz igre se uporabljajo kot lažni posnetki vojne

Slo-Tech - Češki založnik igre Arma 3, ki je realistična vojna simulacija, ki poteka v odprtem svetu (sandbox) in omogoča neskončno prilagajanje in spreminjanje elementov in enot v igri, ima dovolj zlorabe posnetkov iz igre v propagandne namene. Čeprav pojav ni nov, so se sedaj v uradni izjavi pridušali, da se posnetki iz igre pogosto uporabljajo kot posnetki iz vojne v Ukrajini. Ob tem so navedli nekaj znakov, kako lahko prepoznamo lažne posnetke ali vsaj posumimo nanje.

Posnetki iz Arme 3 ali predhodnic so se kot domnevno resnični posnetki pojavljali že v konfliktih v Siriji, Afganistanu, Palestini in podobno. V nekaterih primerih so jih predvajale celo televizije, denimo leta 2013 ruska televizija in leta 2011 BBC-jev dokumentarec o nasilju na Severnem Irskem. Še najpogosteje pa živijo na internetu, še zlasti na družbenih omrežjih, kjer nadzora praktično ni. Zatem ko nekdo posnetek iz igre naloži na internet, ga kdo drugi predela in izboljša, nato pa zaokroži po družbenih omrežjih v propagandne namene. Kasneje seveda preverjevalci dejstev to odkrijejo, a je prepozno.

Zato so v podjetju Bohemia Interactives pripravili seznam dokazov, ki lahko razkrijejo ponarejen posnetek. Če se ta dogaja ponoči, je v nizki ločljivosti, posnet s...

25 komentarjev

Oppo naslednji goljuf pri merjenju hitrosti telefonov

Android Police - Odkar merimo hitrosti pametnih telefonov, se pojavljajo tudi poizkusi goljufanja. Najnovejši grešnik je kitajski proizvajalec Oppo, katerega izdelke lahko kupimo tudi v Evropi. Izkazalo se je, da njegova telefona Find X in F7 pri testu 3DMark goljufata, zato so ju odstranili s seznamov z rezultati. To ni prvi tovrstni primer, saj so minuli mesec pri tem početju zalotili tudi Huaweija, v preteklosti pa so grešili tudi HTC, Samsung in drugi. Izgovori so v vseh primerih podobni.

Ko so odkrili, da Find X in F7 pospešita frekvenco telefona, ko zaznata test 3DMark, se je proizvajalec branil z izgovori, da gre za nespecifično obnašanje. To naj bi se zgodilo pri poganjanju katerekoli aplikacije, ki zahteva veliko računske moči,...

22 komentarjev

Izšel 3DMark 11

Futuremark - Po neljubi zamudi, ko so razvijalci v vikendu pred izidom, načrtovanim za prejšnji ponedeljek (30. novembra,) odkrili nekatere hrošče, je Futuremarkov 3DMark 11 končno izšel. Izid se je zgodil ravno ob času, ko je nVidia predstavila svojo novo kartico GeForce GTX 570. Slednjo bo mogoče dodobra namučiti v novi izdaji popularnega grafičnega testa, ki tokrat za delovanje zahteva grafično kartico s podporo DirectX 11.



Različice bodo tri, a sta za običajne uporabnike pomembni le dve, običajna Basic, ki je brezplačna ter je omejena le na profil Performance, ter Advanced za zahtevnejše uporabnike, ki stane $19.95. Ta omogoča uporabo vseh treh profilov, Entry, Performance in Xtreme, spreminjanje različnih nastavitev ter urejanje rezultatov...

59 komentarjev

Novi posnetki 3DMark 11

Hexus - Podjetje Futuremark, ki razvija testne programe iz serij 3DMark in PCMark, je izdalo še en posnetek iz najnovejšega grafičnega testa, 3DMark 11. Že pred tem so skupaj z uradno najavo izdali napovednik podvodnega testa Deep Sea, o katerem smo prvič slišali še pred uradno najavo v preteklem maju.

Tokrat smo ugledali posnetke iz džungle, ki seveda prikazuje obilico rastlinja, napornega predvsem za grafične kartice. Da bodo te res dodobra obremenjene, bo poskrbel DirectX 11, izključno uporabljen v novem testu, s podporo obilice teselacije in novih tehnologij osvetljevanja. Zanimivo je, da je kljub napovedim o MSI-jevem oglaševanju v posnetku mogoče opaziti Antecovo vozilo.

Napovednik je bil zajet iz še nedokončane scene na trenutno...

8 komentarjev

Prihaja 3D Mark 2011

bit-tech.net - Nova izdaja popularnega sintetičnega testa zmogljivosti celotnega računalnika, predvsem pa grafičnega podsistema, 3D Mark 2011, bo prekinila najdaljše obdobje med dvema izdajama 3D Marka, po 3D Mark 99, 2000, 2001, 03, 05, 06 in Vantage (ter njihovih podizdajah). Kot se je pogosto zgodilo datum izida ne bo sledil letnici različice, saj naj bi bila zbirka testov za prenos (in nakup) na voljo že v letošnjem septembru. Detajli so zaenkrat še skopi, a bo več znanega že čez 4 dni, 26. maja, ko bo prišlo do uradne najave. Vseeno je znano, da se bo 3D Mark 11 osredotočil zgolj na DirectX 11, podobno kot se je Vantage osredotočil na DirectX 10. Glavni pokrovitelj slednjega je bil Sapphire, medtem ko bo podobno vlogo v najnovejši izdaji po...

3 komentarji

KDE 4.2.4

KDE 4.2

vir: KDE
KDE - Takole na hitro še opomnik, da je ta teden izšla nova stabilna verzija delovnega okolja KDE. V uradni najavi so razvijalci napisali, da je to zadnja podverzija v seriji 4.2, če ne bodo odkrili kakšnih nepričakovanih hroščev ali varnostnih pomanjkljivosti. Prihodnji mesec oz. šest mesecev po izidu 4.2.0 tako pričakujemo izid KDE 4.3.0. In kaj novega je prinesla aktualna podrazličica? Predvsem gre za razhroščevanje, posebej pozorni pa so bili to pot na Okular, KMail in Konqueror, ki so bili deležni nekoliko obsežnejše dezinfekcije. Prenos je že mogoč z domače strani.

54 komentarjev

Nova Nokiina Bluetooth slušalka

Infosync - Nokia je izdelala nov set za prostoročno telefoniranje, ki temelji na standardu Bluetooth. HDW-2 tehta 25 gramov, baterija pa zdrži 3 ure pogovora in 60 ur pripravljenosti. Baterija je vrste nikelj-metal hidridna, jo je mogoče zamenjati, celotna polnitev pa traja uro in četrt. Set se lahko "spari" z 8 napravami naenkrat, lahko pa ga uporabljamo z napravami, ki podpirajo Bluetooth 1.1 standard. Klik za novico ter klik za uradno najavo.

3 komentarji